Home / Cultură / ”Introspectio” și ”Farida”, oferta lunii decembrie la Compania András Lóránt
Photo: Bereczky Sándor | http://www.facebook.com/bereczky.sandor

”Introspectio” și ”Farida”, oferta lunii decembrie la Compania András Lóránt

Distribuie

Compania András Lóránt vă așteaptă la sediul său din clădirea Sinagogii Ortodoxe Vechi (Strada Brăila nr. 10.) pe parcursul lunii decembrie cu două spectacolele de dans contemporan, ”Introspectio” (7 și 8 decembrie, ora 20) și ”Farida” (12 decembrie, ora 20).

Photo: Bereczky Sándor | http://www.facebook.com/bereczky.sandor

”Spectacolul nu abordează teme din cele actuale sau de modă. Nu tratează subiecte sociale, sexuale, religioase, politice sau de ocrotire a mediului. Din acest punct de vedere se poate considera un proiect eşec, cel puţin în sens financiar sau de marketing, însă nu este deloc neinteresant. Pe vremuri, astfel de proiecte se numeau pur şi simplu artistice, pentru că aveau menirea să arate omul simplu , şi problemele sale mici şi personale, care erau general valabile. De exemplu: Are sau nu omul puterea să înceapă o nouă zi? Poate sau nu să-şi dea un “restart” propriei vieţi, sau îşi sugrumă zilnic impulsurile sale pozitive şi fireşti, până ajunge să se confundă definitiv cu propria sa umbră?”, declară regizorul Lóránt András despre spectcolul ”Introspectio”.

Spectacolul îi are în distribuție pe Blanka Macaveiu, Franciska Szabó, rezervări de bilete se pot face la andraslorantcompany@gmail.com

„Există vreo cale de a şterge din suflet ororile abuzurilor şi a violenţei?”

Al doilea spectacol al lunii decembrie este ”Farida”, care va putea fi văzut joi, 12 decembrie, ora 20, la Sinagoga Veche (Strada Brăila nr. 10.).”Sursa de inspiraţie a spectacolului este o întâmplare reală: Farida, o fată de 18 ani din tribul jazidi, în anul 2014 ajunge în captivitate, într-una din închisorile Statului Islamic. După ororile captivităţii reuşeşte într-un final să se elibereze, datorită curajului şi tenacităţii sale, însă clipele de teroare fizică şi psihică trăite îi schimbă definitiv viaţa. Spectacolul caută răspunsuri – din optica experienţelor victimei – la următoarea întrebare: există vreo cale de a şterge din suflet ororile abuzurilor şi a violenţei? Trecerea timpului poate să ajute în vindecarea rănilor? Spectacolul Farida nu deviază de la întâmplarea originală, însă contextul religios-cultural al tribului jazidi este plasat într-un cadru universal – astfel problematica victimei capătă o valenţă actuală şi general valabilă: asemenea întâmplări se petrec des şi din ce în ce mai aproape de noi. Siguranţa vremurilor trecute nu mai există. Oricine poate deveni victima abuzurilor sau a violenţelor cuiva. Farida este deci vocea sinceră a potenţialei victime din noi.”, afirmă Blanka Macaveiu, regizorul spectacolului.

Din distribuție fac parte Szabó Franciska, George Pop, Deák Orsolya, Ruszuly Ervin, Márton Emese, Colceriu Carmen, Demény Orsolya, Dávid Adrienn, Hodos Nikolett și Ábrám Zsuzsa.

Despre Compania András Lóránt

Compania András Lóránt este o companie de teatru-dans contemporan, cu sediul în clădirea Sinagogii Ortodoxe (str. Brăila nr 10, etajul 3). În toamna anului 2014, András Lóránt, coregraf premiat cu premiul UNITER, profesor la Universitatea de Arte din Târgu Mureș împreună cu studenții de coregrafie a înființat Compania András Lóránt, reprezentând o iniţiativă privată, bazată în primul rând pe necesitate şi obligaţie morală, dar şi pe ambiţiile profesionale ale tinerilor dansatori-coregrafi, dornici de afirmare. Aceasta este singura instituție independentă de teatru-dans din ţară.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.