Home / Social / CINE MINTE?! Pescarii acuză Apele Române: ”Nu era vorba despre golirea Mureșului!”

CINE MINTE?! Pescarii acuză Apele Române: ”Nu era vorba despre golirea Mureșului!”

Distribuie

Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș au remis joi, 5 decembrie, un comunicat de presă ”cu privire la nivelul foarte scăzut al râului Mureș în zona Aleea Carpați, amonte baraj priza nr. 1”.

AJVPS Mureș, luată prin surprindere de manevrele ABA Mureș

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al documentului:
”AJVPS Mures vă aduce la cunoștință că în decursul zilei de 4 decembrie 2019 a fost anunțată telefonic de către pescari despre o manevră efectuată la barajul priză nr. 1 de către Apele Romane – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș. De îndată angajații asociației s-au deplasat la fața locului unde au constatat că nivelul râului Mureș era scăzut cu aproximativ 3-4 metri! În urma acestei manevre, “brațul mort” – zona declarată ca fiind zonă protejată prin Ordinul de Prohibiție 2019 a rămas fără apă în proporție de aproximativ 95%. În plus, s-a depistat în albia râului Mureș o multitudine din diferite specii de pești, și diferite dimensiuni rămași captivi și sortiți morții. În urma celor constatate, AJVPS Mureș a luat toate măsurile posibile în limita competențelor, și anume: a sesizat și solicitat inspectori pe teren pentru verificări din cadrul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Garda Națională de Mediu Mureș, Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului Mure, plus s-a redactat la fața locului un proces verbal semnat de persoanele prezente. La fața locului au venit în sprijin doi inspectori de la Garda Națională de Mediu Mureș plus patru persoane de la AJVPS Mureș. În continuare suntem în etapa de așteptare pentru a ni se comunica măsurile impuse de către organele abilitate.”

”Nu era vorba despre scăderea nivelului Mureșului”

Reacțiile pescarilor au continuat, pe pagina de Facebook a AJVPS Mureș, unde reprezentanții Asociației au susținut că au fost, într-adevăr, notificați de conducerea ABA Mureș despre această operațiune, însă doar în privința golirii bazinului de canotaj din incinta Complexului de Agrement și Sport ”Weekend” din Târgu-Mureș, respectiv că ”nu era vorba despre scăderea nivelului Mureșului.”

Explicațiile date de ABA Mureș

Reamintim cititorilor că miercuri, 4 decembrie, în amonte de Barajul Vechi de pe râul Mureș, în zona din vecinătatea Complexului de Agrement și Sport ”Weekend” din Târgu-Mureș a fost semnalat un nivel foarte scăzut al râului Mureș.
În cursul zilei de joi, 5 decembrie, conducerea Administrației Bazinală de Apă Mureș, respectiv directoarea acestei instituții, ing. Luminița – Maria Zăhan, a remis, la solicitarea cotidianului Zi de Zi, o informare de presă însoțită de o fotografie, intitulată ”Situația recentă de pe râul Mureș, la Târgu-Mureș”, pe care o redăm, integral, în rândurile de mai jos.
Potrivit documentului, manevrele de scădere a nivelului râului Mureș au fost făcute pentru a facilita golirea lacului de canotaj din incinta Complexului de Agrement și Sport ”Weekend” Târgu-Mureș.
”În data de 4 decembrie a.c., Administrația Bazinală de Apă Mureș, prin subunitatea sa Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, a efectuat manevre de scădere a nivelului râului Mureș în secțiunea amonte de Barajul de priză nr. 1 (barajul vechi) din municipiul Târgu-Mureș. Această activitate s-a efectuat la cererea Administrației Complexului de Agrement și Sport „Mureșul”. Solicitarea a fost făcută în data de 12 noiembrie a.c., cu scopul efectuării lucrărilor de punere în siguranță a echipamentelor hidromecanice care deservesc lacul de canotaj. Scăderea nivelului apei din râul Mureș, pe sectorul menționat, a fost necesară pentru golirea lacului de canotaj (solicitare care ne este adresată în fiecare an).
În acest sens am informat, în data de 13 noiembrie a.c., toate instituțiile, asociațiile și societățile comerciale (Primăria municipiului Târgu-Mureș, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Mureș, Agenția de Protecția Mediului Mureș, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Mureș, SC Aquaserv SA, SC Prisma Info SRL, SC Salubriserv SA) care pot fi afectate de aceste manevre că acestea vor avea loc în data de 19 noiembrie a.c. Din motive tehnice SC Aquaserv SA a solicitat amânarea acestei operațiuni, deoarece la acea dată erau în imposibilitatea asigurării necesarului de apă pentru municipiul Târgu-Mureș prin priza de rezervă situată în aval de baraj. Drept urmare instituția noastră a amânat operațiunile, informând toți factorii implicați.
Cu sprijinul nemijlocit al instituției noastre am reușit eliminarea impedimentelor tehnice privitoare la alimentarea cu apă a municipiului, astfel am comunicat, din nou în 2 decembrie a.c., că data de scădere a nivelului în râul Mureș va fi 4 decembrie a.c.
Odată cu scăderea nivelului în râul Mureș (curgere naturală) am constatat o cantitate importantă de aluviuni, depusă imediat amonte de baraj. În brațul mort al râului Mureș (insula), colmatat în proporție de aproximativ 80% și pe care în regim natural de curgere nu este apă, s-a constatat și mortalitate piscicolă. În amonte de baraj, pe cursul râului Mureș, nu s-a observat mortalitate piscicolă și nici în aval. Operațiunile de scădere a nivelului de apă în râul Mureș s-au încheiat în aceeași dată, 4 decembrie a.c., la orele 16.00
Administrația Bazinală de Apă Mureș a asigurat întregul necesar de apă brută, astfel încât populația și activitățile economice să nu aibă de suferit. Vă aducem la cunoștință că instituția noastră nu a fost informată de acțiunile de populare cu diferite specii de pești în brațul mort (insula) a râului Mureș. Ne cerem scuze pentru situația apărută și vă asigurăm că principiului gospodăririi integrate și unitare a resurselor de apă este prioritar”, se precizează în informarea de presă semnată de ing. Luminița – Maria Zăhan.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: ISU Mureș, exercițiu în teren pe Aeroportul „Transilvania”

Distribuie Inspectoratul pentru Situații de Urgențe „Horea” al județului Mureș a oferit prin intermediul unui …