Home / Invatamant / FOTO: Aparatură de ultimă generație în atelierul Liceului Tehnologic ”Ion Vlasiu”

FOTO: Aparatură de ultimă generație în atelierul Liceului Tehnologic ”Ion Vlasiu”

Distribuie

Zgomot de fond, dar seriozitate maximă. Elevii clasei a X-a A de la Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu” din Târgu-Mureș urmăresc atenți și concentrați o demonstrație de folosire a unor unelte de ultimă generație, sub îndrumarea dirigentului lor, șeful de atelier și maistrul în prelucrarea lemnului Zaharie Fărcaș. Coordonatorul lecției este Sergiu Mureșan, reprezentant al FESTOOL România. După ce a demonstrat el însuși folosirea corectă a echipamentelor, Sergiu Mureșan i-a ghidat în folosirea corectă a aparaturii cu răbdare și blândețe. Astăzi se vor realiza dulapuri și cuiere pentru elevii liceului și care la finalizare vor fi așezate în hol.

De la teorie la practică

Tot ce se aude este sunetul frezei sau al fierăstrăului. Elevii filmează sau privesc cu interes. Nu durează mult până când se trece la punerea în practică. Rând pe rând, fete și băieți, încearcă și ei echipamentele, la început timid, dar foarte curând, hotărâți. Reprezentantul FESTOOL România rămâne în mijlocul lor. Cu atâta bunăvoință, este și normal ca entuziasmul elevilor să crească. Și cu asemenea „jucării” ultra-moderne, prelucrarea lemnului devine într-adevăr o plăcere.

Restul materialelor necesare demonstrației au fost asigurate prin fonduri de la Primăria Târgu-Mureș. După spusele lui Zaharie Fărcaș, Liceul „Ion Vlasiu” păstrează o „colaborare foarte bună” cu Primăria Târgu-Mureș.

„Sperăm să ne mai ajute să mai dotăm școala și să mai putem atrage cât mai mulți elevi la școala noastră. Deja sunt prea puțini. În clasele de profesională, chiar foarte puțini. Dacă nu sunt meseriași pregătiți bine, se pierde meseria”, a continuat Zaharie Fărcaș.

Companiile private au participat și ele la pregătirea acestui eveniment. „Și materialul este greu de procurat și de prelucrat, dar ne-a ajutat și SC Niraj Ace-Brad Prod SRL din comuna Eremitu, județul Mureș, Mobex, Studio Mex, chiar și Global Art. Am primit destul de multe materiale”, a explicat Zaharie Fărcaș.

Văzând entuziasmul elevilor în folosirea tehnologiei de ultimă generație în domeniul prelucrării lemnului, atât șeful de atelier, maistrul Zaharie Fărcaș, cât și prof. ing. Adela-Cristina Ciulea, directorul liceului, s-au hotărât să continue acționeze în acest sens. Directorul liceului s-a asigurat că se va face tot posibilul să obțină finanțarea necesară, mai ales din fonduri locale, pentru a procura aceste echipamente.

„Evenimentul de astăzi este foarte important pentru elevi datorită prezentărilor unor lucrări care se pot face cu utilaje de mână, adică pistoale, freze, să elevii să înțeleagă cu ce materiale se execută lucrările de finisare a lemnului. Astăzi am prelucrat cherestea de rășinoase și s-a demonstrat care sunt frezele adecvate pentru asemenea materiale lemnoase. Astfel se poate realiza, de exemplu, un cuier. S-a efectual operația de tăiere, de frezare, apoi se face o bălțuire, o lăcuire, pe urmă se trece la montarea agățătorilor pentru cuier. Pentru elevii de clasa a X-a, cum sunt cei de astăzi, este foarte importantă operația și uneltele cu care se execută aceasta”, a prezentat maistrul.

Zaharie Fărcaș a mărturisit că astfel de evenimente sunt necesare pentru atragerea de potențiali elevi, unul din scopurile sale majore ca formator de viitori tâmplari sau, poate chiar sculptori în lemn.

„Eu chiar m-am bucurat că elevii sunt interesați de această oră. I-am pregătit, le-am spus că vin prezentări de utilaje, de operații de prelucrare, ca să le stârnesc interesul. Le dau să efectueze fel de fel de alte operații, de la traforaj, priceperi, deprinderi, să-l atragi pe copil. Celor care execută lucrări mai bune, le dau lucrarea să o ducă acasă”, a spus maistrul.

Activitate de tradiție

În plus, a subliniat maistrul, cu doar 4 ore de practică pe săptămână pentru clasele de liceu, este imposibil să se formeze specialiști de talia celor din trecut, pentru care timpul alocat practicii depășea 190 de ore pe săptămână, după estimarea lui Zaharie Fărcaș. Prof. ing. Adela-Cristina Ciulea, directorul liceului „Ion Vlasiu”, a adăugat că astfel tinerilor elevi nu își dezvoltă destul priceperile și deprinderile tehnice. Ca în orice vocație sau meserie care cere iscusință câștigată prin exercițiu, orele de practică sunt cruciale, iar dacă acestea sunt tăiate în favoarea teoriei, nu li se va forma nici „mâna”.

Astfel, aflat în momentul când ar trebui deja să aibă un succesor ca șef de atelier, Zaharie Fărcaș se străduiește să rămână în câmpul muncii cât de mult posibil. Acest lucru este motivat de ceea ce s-a întâmplat în trecut, când alți colegi în poziții similare au ieșit la pensie, și neavând cine să preia departamentul, acesta a fost desființat. Așa s-a întâmplat inclusiv cu școala de sculptură în lemn, de mare tradiție în județul Mureș.

„Au ieșit colegii în pensie, iar eu la anul împlinesc 65 de ani. Dacă mai am dreptul încă 3 ani, pot să mai rămân. Și în urma mea nu e nimeni, nu vine nimeni. Nu știu cum o să fie, dacă nu se pune baza pe clasele profesionale, nu numai în meseria noastră, ci în toate. În ceea ce am văzut la expoziții sau prezentări, în Târgu-Mureș s-a mers mai mult pe mecanică. Dar pe tâmplărie, nu prea s-a făcut nimic. Și meseria de tâmplar este o tradiție în Târgu-Mureș. Artă! Luam locul 1 pe țară și la sculptură și la tâmplărie. Chiar și la noi, în Târgu-Mureș, au fost concursuri naționale. Acum au dispărut și acelea, din păcate”, a conchis maistrul.

Entuziasm, iscusință, diligență, într-adevăr o speranță de viitor! Lemn care prinde viață și nu dezgolește pădurile!

Sonia ANDRAȘ

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.