UMFST Târgu-Mureș, pe locul 79 în topul UI GreenMetric 2019 Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1694 Vizualizări

UMFST Târgu-Mureș, pe locul 79 în topul UI GreenMetric 2019

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș se află pe locul 79 în Topul universităților sustenabile și prietenoase cu mediul din lume în UI GreenMetric World University Ranking, ierarhie întocmită de Universitas Indonesia (UI).

Cum s-a realizat topul

Potrivit paginii web greenmetric.ui.ac.id, realizatorii ierarhiei au precizat că inițiativa UI GreenMetric World University Ranking, una dintre clasificările internaționale recunoscute de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, datează din anul 2010 unul din argumentele realizării acesteia fiind că până la momentul respectiv în cadrul clasamentelor întocmite la nivelul universităților mondiale ”criteriile actuale utilizate pentru clasarea universităților nu acordau credit celor care depuneau eforturi pentru a-și reduce emisiile de carbon și, astfel, a ajuta la combaterea schimbărilor climatice globale.”

”Am văzut necesitatea unui sistem uniform care să fie adecvat pentru a atrage sprijinul a mii de universități din lume și în care rezultatele s-au bazat pe un scor numeric care să permită clasarea, astfel încât să poată fi făcute comparații rapide pe baza criteriilor, precum și angajamentul de a aborda problemele durabilității și impactului asupra mediului”, au precizat realizatorii ierarhiei.

Singura universitate din România în Top 100

Clasamentul a fost întocmit prin cumularea unor punctaje acordate la următoarele categorii: ”Infrastructură”, ”Schimbări climatice energetice”, ”Deșeuri”, ”Apă”, ”Transport” și ”Educație și Cercetare”.

Clasată pe locul 79, UMFST Târgu-Mureș (care este singura universitate din România în Top 100) a obținut 7.275 de puncte (800 pentru ”Infrastructură”, 1.400 pentru ”Schimbări climatice energetice”, 1.425 pentru ”Deșeuri”, 650 pentru ”Apă”, 1.500 pentru ”Transport” și 1.500 pentru ”Educație și Cercetare”).

Pe primele locuri ale ierarhiei, în care sunt incluse 780 de universități din toată lumea, se află Wageningen University & Research (Olanda, 9.075 de puncte), University of Oxford (Marea Britanie, 9.000 de puncte) și University of California, Davis (SUA, 8.850 de puncte).

Încă un pas către recunoașterea internațională a UMFST

Din România au intrat în top încă 7 universități, următoarele clasificate fiind Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca (poziția 316) și Universitatea Politehnică din București (poziția 375).

”Recenta clasificare a Universității este încă un pas spre recunoașterea internațională a Universității. Ne preocupă accederea în ranking-urile internaționale de prestigiu, iar dimensiunea actuală a universității face acest lucru posibil și argumentează încă o dată justețea deciziei de unificare a celor două universități. Evident că schimbările nu apar imediat, dar sunt convins că mergem în direcția bună. Specificul acestui ranking exprimă și preocuparea universității pentru o dezvoltare sustenabilă, atât de importantă pentru viitor. În spatele fiecărei tentative de intrare în clasamentele internaționale stă un efort instituțional mare, de sinteză a datelor, de interacțiune cu organismele care le realizează. Domnul prorector prof. dr. ing. Liviu Moldovan a coordonat cu succes acest demers. Sunt convins că vom avea și alte recunoașteri de acest fel în viitor”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE