Home / Cultură / ”Arta între profesie și pasiune” – ediția a 6-a a expoziției de arte plastice la UMFST

”Arta între profesie și pasiune” – ediția a 6-a a expoziției de arte plastice la UMFST

Distribuie

Zilele Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș au debutat, luni, 9 decembrie cu diferite evenimente printre care și celebra expoziție de artă plastică – ”Arta între profesie și pasiune”.

Expoziția devenită deja tradiție a ajuns la ediția cu numărul șase coordonată de prof. univ. dr. Janos Jung care a reunit lucrările membrilor comunității academice dar și a studenților într-o atmosferă colorată. Ca în fiecare an, la deschiderea vernisajului a fost prezent și rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, împreună cu prof. univ. dr. Janos Jung și prof. univ. dr. Anca Sin.

Artiști în halate albe

Această expoziție a devenit extrem de populară și îndragită de-a lungul anilor pentru că preocupările artistice ale medicilor dar și a studenților au fost întotdeauna apreciate.  Artiștii în halate albe își exprimă viziunea față de lume sau chiar față de propria meserie prin sculptură, desen sau pictură. Anul acesta fiecare expozant  a adus în jur de 5-6 creații care au atras privirile tuturor.

În deschiderea evenimentului rectorul universității a mulțumit celor doi profesori pentru că în fiecare an contribuie la valorificarea atât meseriei de medic cât și a pasiunii artistice și fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil.

”Șase ediții deja înseamnă tradiție și consecvență iar această expoziție, fără prof. Janos Jung și prof. Anca Sin nu s-ar fi întâmplat cu atât de multă și riguroasă ritmicitate. Eu le mulțumesc în numele Universității pentru că mereu au fost sufletul acestei expoziții și de asemenea le mulțumesc și expozanților pentru că își iau din timpul liber pentru a ne încânta prin operele deosebite”, a precizat rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Și prof. univ. dr. Anca Sin a contribuit la valorificarea părții artistice aducând câteva lucrări personale, de asemenea, în cadrul evenimentului a prezentat exponatele și autorii acestora.

Creații pline de lumină

”Este o expoziție pe care o organizăm întotdeauna într-o perioadă extrem de frumoasă a anului, în această lună cu toții ne dorim să dăruim cât mai multe iar noi aici la expoziție ne dăruim unul altuia acea parte de frumos și de lumină care sălășluiește în fiecare dintre noi. În ultimele luni am avut prilejul să văd niște lucrări celebre ale unor pictori consacrați, de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea iar, în general, în aceste lucrări se regăseau multe interioare în care artiștii captau lumina. Dacă privim lucrările din această sală, putem să observăm o lumină liberă care este oferită privitorului. Se întreabă mulți de ce atâția oameni care lucrează în domeniul medicinei pictează, ei bine, poate că totul vine dintr-o dorință neconștientizată total, de a reconfigura viața, de a oferi soluții de supraviețuire și vindecare pe alte coordonate”, a afirmat prof. univ. dr. Anca Sin.

Tot prof. univ. dr. Anca Sin spune că ”mă bucur că încă avem parte de o participare destul de mare, cu același entuziasm, astăzi încercăm prin aceste creații să aducem culoare, lumină și bucurie în sufletul tutror”.

Totodată, expoziția a fost îmbogățită și cu minunatele creații ale prof. univ. dr. Janos Jung care s-a arătat mulțumit de amploarea vernisajului și de aprecierea de care se bucură. Prof. univ. dr. Janos Jung sculptează în lemn iar lucrările expuse sunt prelucrări subtile și lăcuite ale unor rădăcini ale cărăr expresivitate naturală a fost pusă în valoare de către profesorul artist.

Andreea GONDOR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Hochei: Victorie în ultima deplasare din sezon

Distribuie Echipa de hochei U15 din cadrul CSM Târgu Mureș s-a impus în ultimul meci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.