REPORTAJ: Școala Gimnazială privată „Omega”, o alternativă reală Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3097 Vizualizări

REPORTAJ: Școala Gimnazială privată „Omega”, o alternativă reală

Pășești prin curtea calmă, cu puțin timp înainte de a suna clopoțelul de pauză. Atmosferă veselă, culori, decorațiuni prietenoase. Intri în clădirea principală. Numai fețe zâmbitoare, de la domnul portar și doamna care se ocupă de un stand de cărți variate la intrare, până chiar la directoarea Școlii Gimnaziale „Omega” din Târgu-Mureș, Cornelia Ganea.

Aceasta, bucuroasă de vizită, te primește în biroul său. Ieși să inspiri atmosfera. Au ieșit și elevii, începe zarva obișnuită a oricărei școli. O vezi pe directoarea școlii vorbind cu mici prichindei, le explică ceva. Tot la fel de binevoitoare cum a fost în conversația cu mine. Cobori. Pereții sunt plini de desene, diplome și detalii de decor pe care le-ai vedea într-un birou modern. Te bucuri, acele detalii fac de cele mai multe ori diferența. Chiar dacă par a fi neimportante, a umple holurile strălucitoare cu ghivece de flori și a alege palete de culori pastelate, te face să te simți confortabil, ca acasă. Când ieși, aceleași fețe zâmbitoare. Domnul portar te conduce, mulțumindu-ți și el de vizită.

Standarde înalte și la condițiile oferite

După spusele directoarei Cornelia Ganea, o prioritate majoră este și crearea unui cadru plăcut pentru elevii și angajații Școlii Gimnaziale „Omega”. Acest lucru este, pentru directoarea școlii, încă un atu care diferențiază „Omega” de celelalte școli din zonă. Dotările sunt diverse, de la mobilierul ergonomic din fiecare sală de clasă, adaptat vârstei, grupuri sanitare curate separate pentru preșcolari și școlari (băieți/fete), de unde nu lipsesc niciodată consumabilele (săpun lichid, hârtie igienică), la iluminarea „corespunzătoare ce asigură o vizibilitate bună pentru desfășurarea activităților didactice și de recreere, condiții optime de temperatură”, după cum a explicat Cornelia Ganea.

Dar posibilitățile de recreere nu se opresc aici!

„În incinta școlii există o salină. Folosirea curentă a acestei încăperi are ca scop menținerea unei stări optime de sănătate și întărirea sistemului imunitar”, a explicat cu mândrie Cornelia Ganea.

În plus, un alt avantaj al oricărei instituții private este independența, cel puțin din punctul de vedere al organizării.

„O școală privată poate să-și aleagă resursa umană. Este un mare avantaj. În ceea ce privește conducerea școlii, niciodată într-o școală privată nu va fi ales directorul în funcție de ‚culoarea’ politică”, a elaborat Cornelia Ganea.

Oferta educațională

După cum o descrie Cornelia Ganea, Școala Gimnazială „Omega” este „o școală particulară acreditată de către Ministerul Educației Naționale, cu predare intensiv limba engleză”.

Pentru anul școlar 2019-2020 școala „Omega” are 4 grupe de grădiniță (mică, mijlocie, mare, maghiară), 7 clase primare (clasa pregătitoare, clasa a I-a, a II-a, a III-a A și B, a IV-a A și B) și patru clase gimnaziale (clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, și a VIII-a).

Școala „Omega” oferă și suport părinților care au nevoie de programe de tip „after-school”. Pentru grupele de preșcolari există și posibilitatea de a opta pentru un program prelungit. Pentru elevii din clasele primare programul de după școală include recreere și supraveghere la teme.

Școala „Omega” impune, de asemenea, limite la numărul de copii înscriși în fiecare clasă. Astfel numărul maxim pentru clasele de nivel preșcolar și primar este de 25, iar pentru nivelul gimnazial, 24 de elevi.

„Numărul mic de elevi din clasă dă posibilitatea cadrelor didactice să se focalizeze pe copil și nevoile acestuia, să ofere suficiente explicații în ora de curs, iar copiilor să-și lămurească toate întrebările și nedumeririle. Temele vin doar ca un mod de a consolida informația primita în clasă. Scopul lor va fi doar de a întări cunoștințele acumulate, iar gradul de dificultate crescut va ajuta copilul în a face conexiuni cu alte informații temeinic însușite”, a explicat Cornelia Ganea.

Curriculum-ul școlii fiind aprobat de Ministerul Educației Naționale, planul de învățământ și programele școlare le urmează fidel pe cele din sistemul de stat. „Manualele corespunzătoare fiecărei discipline sunt aprobate de către Ministerul Educației Naționale și sunt selectate pe baza criteriilor care vizează calitatea conținutului, continuitatea, relevanță, dar și impactul moral asupra copiilor, urmărindu-se ca acestea să fie în acord cu filozofia școlii”, a afirmat directoarea Școlii „Omega”.

Chiar dacă oferta este atât de bogată, Cornelia Ganea a subliniat faptul că taxele școlare au fost calculate luând în considerare realitățile din România. După a explicat directoarea: „Acestea sunt gândite în așa fel încât un părinte cu un salariu mediu să-și poată permite să ofere copilului său ce este cel mai bun. De asemenea, suntem atenți cu cei care au mai mulți copii, oferind procente de reducere a taxei.”

Potențial de viitor

Pentru Cornelia Ganea, prioritățile includ atât continuarea dezvoltării bazei materiale, cât și conceperea și implementarea de noi proiecte educaționale. Pentru aceasta este crucială și crearea de legături cu alte instituții educaționale, sociale sau culturale. Directoarea a explicat: „Instituția noastră are ca prioritate parteneriatele cu instituții similare din țară și din străinătate, precum și cu instituții culturale, asociații și fundații. Parteneriatele cu școlile și grădinițele din țară și străinătate au ca scop schimbul de experiență în vederea lărgirii viziunii educaționale și a îmbunătățirii permanente a ofertei școlare.”

Astfel, viitorul Școlii Gimnaziale „Omega” se înscrie în viziunea generală a directoarei Cornelia Ganea: „Educația de calitate apare doar atunci când sunt reunite într-o armonie deplină: munca, seriozitatea, spiritul de echipă și conviețuirea pașnică.”

Cornelia Ganea rămâne deschisă tuturor părinților interesați, pe care „îi așteptăm cu drag să ne viziteze”.

Standarde înalte, condiții excelente, o filosofie pragmatică, dar și plină de compasiune!

Sonia ANDRAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE