FOTO: Târg cu produse locale, la Saschiz! Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 163 Vizualizări

FOTO: Târg cu produse locale, la Saschiz!

Se poate și la sat! În preajma Crăciunului, producători și procesatori din Târnava Mare, parteneri în lanțul scurt alimentar ,,Bucate din Vecinătate” au organizat la Saschiz un Târg cu produse locale.

Finanțarea obținută din fonduri europene pentru proiectul ,,Bucate din Vecinătate” le-a permis organizatorilor să închirieze căsuțe din lemn, mese și scaune. De restul s-au ocupat producătorii, începând cu amenajarea standurilor și până la asigurarea produselor pentru vânzare: brânzeturi, pâine de casă, gemuri și murături, carne, miere, prăjituri, trufe, zacuscă, ș.a.

,,Nu i-am spus Târg de Crăciun și nici nu l-am promovat ca atare, pentru a nu crea confuzii și așteptări nerealiste. Au venit oameni din Sibiu, din Brașov, din Sighișoara sau din Târgu-Mureș, special pentru acest eveniment; ne-au întrebat dacă oferim și de mâncare, așa cum se obișnuiește la târgurile de Crăciun, însă pentru mâncare gătită noi i-am îndrumat către restaurantul din apropiere. Scopul acestui Târg a fost să faciliteze contactul direct dintre producători – procesatori și clienți și să facem cunoscut proiectul Bucate din Vecinătate, în special ,,coșul cu produse locale” livrat consumatorilor direct ,,la ușă”, pe bază de comenzi sau abonamente. Pe site-ul nostru, www.bucatedinvecinatate.ro și pe pagina de Facebook a proiectului sunt toate detaliile de care au nevoie cei care doresc să comande coșul“ , a declarat Anca Dalmasso, coordonator proiect.

Autenticitatea hranei, a produselor oferite spre vânzare, a convins câteva sute de persoane să vină la Saschiz în data de 14 decembrie  pentru a se aproviziona direct de la producători locali. Unii dintre ei au ales să comande coșul chiar înainte de Crăciun, ultimele livrări urmând să se facă în data de 23 decembrie.

Forfota care a vitalizat centrul satului timp de patru ore s-a datorat și participanților la atelierul de olărit din biblioteca comunală  sau la cel de preparat ,,turtă dulce”  organizat cu sprijinul voluntarilor ajunși la Saschiz printr-un proiect Erasmus depus de Centrul de voluntariat din localitate. Elevii Școlii Gimnaziale ,,Ion Dacian” din Sachiz au întregit, cu colinde, atmosfera de sărbătoare.

În paralel cu Târgul de produse locale s-a desfășurat și primul ,,atelier de gătit” din proiectul ,,Bucate din Vecinătate” coordonat de o invitată specială: chef Dana Graura, bună cunoscătoare a bucătăriei zonale și prietenă veche a producătorilor din Târnava Mare.   ,,Participarea s-a făcut pe bază de înscrieri, însă cei care nu au reușit să ajungă la atelierul de gătit, vor putea urmări în curând, pe pagina noastră, emisiunea gastronomică înregistrată cu această ocazie” a precizat Anca Dalmasso.

,,Bucate din Vecinătate”  a început ca un proiect de cooperare între 14 producători și procesatori de legume, fructe, lactate, miere ș.a. din zona Târnava Mare, plus Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz, lider de parteneriat. Recent, parteneriatul s-a lărgit la 18 producători, pentru diversificarea  gamei de produse fiind cooptați și furnizori  de pâine de casă, produse din carne și ouă.

Împreună, aceștia dezvoltă lanțul scurt alimentar ,,Bucate din Vecinătate” care să faciliteze contactul direct între producători și consumatori, prin: târguri și evenimente culinare locale, emisiuni gastronomice, ,,Ziua Fermei”, ,,Courtyard Dinning”, un ,,Caiet cu rețete vechi de bucate”, picnicuri cu produse locale, ateliere de educație culinară în școli, muuulte materiale de promovare și un concept inovativ pentru zonă – ,,coșul cu produse locale” livrat la domiciliu pe bază de comenzi sau abonamente.

Proiectul ,,Bucate din Vecinătate” este finanțat din FEADR prin intermediul Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Dealurile Târnavelor, iar perioada de implementare este de 21 de luni (16 noiembrie 2018 – 16 august 2020).

Sandu TUDOR

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE