VIDEO, FOTO: Să nu uităm decembrie 1989! Eroii Revoluției, comemorați la Târgu-Mureș! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 579 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Să nu uităm decembrie 1989! Eroii Revoluției, comemorați la Târgu-Mureș!

Cei șase eroi care și-au pierdut viața în municipiul Târgu-Mureș la Revoluția din decembrie 1989 au fost comemorați sâmbătă, 21 decembrie, la Troița Eroilor Martiri din Piața Victoriei.

Momentul de omagiere a târgumureșenilor care și-a sacrificat viața pentru idealurile Revoluției a început cu dezvelirea unei plăci comemorative bilingvă care conține următorul text, în limbile română și maghiară: ”Glorie eternă eroilor martiri împușcați pentru libertatea noastră în seara zilei de 21 decembrie 1989 în această piață în lupta cu forțele represive ale regimului comunist”.

Societatea românească, în așteptarea Dreptății

În continuare, s-a desfășurat un ceremonial religios militar pentru pomenirea eroilor, la finalul căruia subprefectul județului Mureș, Nagy Zsigmond, a dat citire mesajului transmis de Ludovic Orban, prim-ministrul României.

”Avem responsabilitatea față de memoria martirilor Revoluției Române să se facă dreptate, iar societatea românească să cunoască adevărul. Sunt încă multe persoane care în acele zile tulburi au fost rănite, ori și-au pierdut copii, părinții sau pe cineva drag, și care așteaptă ca instituțiile statului să facă dreptate. Sunt răspunsuri care de prea mult timp sunt așteptate de români și în lipsa cărora coeziunea și încrederea societății au fost șubrezite”, se menționează în mesajul transmis de premierul României, citit de subprefectul Nagy Zsigmond.

Comunismul, ”o crimă cât un secol”

Președintele de onoare al Asociației ”Identitatea Revoluției din Decembrie 1989 Târgu-Mureș”, prof. Man Nistor, a susținut un discurs în care a adus argumente cu privire la nocivitatea comunismului și despre importanța Revoluției din decembrie 1989.

”Cercetătorii au făcut bilanțul secolului XX și au spus clar că în cele două războaie mondiale au murit 70 de milioane de oameni, dar comunismul are 100 de milioane de victime. Prin această cifră se înțelege importanța Revoluției din 1989, acest comunism a fost o crimă cât un secol”, a afirmat prof. Man Nistor.

”Sângele vărsat strigă la cer!”

Lista vorbitorilor a fost întregită de Hamar Alpár Benjámin, președintele Asociației ”21 Decembrie Oraș Martir Tîrgu-Mureș”, care a cerut, din nou, aflarea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989.

”Am luptat pentru libertate, pentru democrație, pentru a trăi într-un stat de drept, pentru un trai mai bun. Am schimbat un regim, dar Revoluția a rămas nefinalizată. Nomenclaturiștii, securiștii, au luat țara înapoi, ei și urmașii lor conduc și astăzi România. În 30 de ani, niciun conducător de instituție, de Prefectură, MAI, MAPN, nu și-a cerut scuze pentru sângele vărsat”, a menționat Hamar Alpár Benjámin, a cărei concluzie a fost dureroasă: ”Nu știm cine a tras în noi, nu este tras la răspundere niciun criminal. Sângele vărsat strigă la cer!”.

Depuneri de coroane și diplome speciale

A urmat ceremonia depunerii de coroane, în cadrul căreia au depus coroane de flori la Troița Eroilor Martiri, în memoria eroilor Revoluției din decembrie 1989, reprezentanți ai următoarelor instituții și organizații: Parlamentul României (prin senatorul UDMR Novak Zoltan și deputatul UDMR Biro Zsolt), Instituția Prefectului – Județul Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș, Asociația ”21 Decembrie Oraș Martir Tîrgu-Mureș”, Asociația ”Identitatea Revoluției Române din Decembrie 1989 Târgu-Mureș” și Asociația ”Dreptatea Târgu-Mureș”.

La finalul ceremoniei, s-au acordat diplome speciale, în semne de recunoștință, din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș, unor revoluționari mureșeni reprezentativi.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE