Competiția preliminară internațională de arbitraj Pre-Moot Vis Willem 2020 organizată la UMFST Târgu-Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 483 Vizualizări

Competiția preliminară internațională de arbitraj Pre-Moot Vis Willem 2020 organizată la UMFST Târgu-Mureș

Studenții de la drept și coordonatorii acestora din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu-Mureș organizează competiția preliminară internațională de arbitraj Pre-Moot Vis Willem 2020 la Târgu-Mureș.
Competiția Vis Willem este competiția studențească internațională de cea mai mare anvergură internațională, anul acesta având 407 echipe competitoare din întreaga lume. Fosta universitate „Petru Maior” din TârguMureș (în prezent, UMFST „George Emil Palade”) are o tradiție în ceea ce privește participarea la această competiție. Competiția este dedicată studenților de la specializările Drept sau Științe economice, indiferent că sunt la studii de licență, la masterat sau la doctorat. Domeniul de referință al competiției, desfășurată anual pe parcursul a șapte luni de zile, este acela al comerțului internațional și al arbitrajului internațional.
Studenții participanți trebuie să realizeze în limba engleză două memorii asupra unui caz prestabilit după care participă în diferite runde orale cu alte echipe fiind jurizați de arbitri internaționali. În final, competiția se desfășoară la Viena în perioada 2 aprilie – 7 aprilie 2020, unde se stabilesc punctajele oficiale și clasamentul final. Este extrem de important de știut că numeroase echipe renunță la participare încă din etapa scrisă, care durează până la sfârșitul lunii ianuarie 2020. De ce? Competiția se adresează exclusiv studenților de excepție cu potențial mare în domeniul oratoriei, al dreptului și al negocierii contractuale.


Cazul de anul acesta se focalizează asupra unei dispute contractuale în domeniul furnizării de turbine pentru o hidrocentrală, dispută generată de o pretinsă neconformitate cu standardele de protecție a mediului impuse la nivele politic de o comunitate locală unde urmează să fie edificată respectiva hidrocentrală.
Echipa Universității este alcătuită din mai multe cadre didactice care sprijină pregătirea acestora precum și din competitorii din „linia întâi”, studenții Emanuel Drăgan (anul III, specializarea Drept), Alex Hancu (anul II, specializarea Drept) și Flavius Sabău (anul II, specializarea Drept). Împreună cu mine, în calitate de „coach” ne-am propus să ne prezentăm în fazele preliminarii de tip pre-moot, desfășurate anterior datei de 2 aprilie, la Copenhaga, la Praga și Budapesta, unde vom acumula punctajele de evaluare tipice pregătirii pentru faza de la Viena. Pentru aceasta avem o mare nevoie de finanțări, deoarece cheltuielile aferente acestui demers se ridică la aproximativ 5.000 de euro.
Anunțul important în acest context este că la data de 18 februarie 2020 vom organiza o competiție preliminară de tip pre-moot la Facultatea de Economie și Drept din Târgu-Mureș, strada Livezeni nr. 69. În cadrul acestei competiții se poate prezenta orice echipă universitară din întreaga lume, anunțul fiind făcut în limba română și engleză pe o pagină specială destinată acestei competiții. Noutatea va fi că noi vom traduce documentația cauzei (de aproximativ 55 de pagini) în limba română, pentru a oferi posibilitatea oricărei universități din România să participe la acest pre-moot în fazele orale. De asemenea, vom face un anunț public prin care oferim ocazia oricărui specialist practician (avocați, arbitri etc.) să se înscrie pentru a fi arbitru în cadrul Tribunalului arbitral care va decide echipa câștigătoare.
Nu în cele din urmă, apreciem că atenția managerilor și juriștilor producători de energie din România ar fi util să se focalizeze asupra acestei cauzistici deoarece pune în discuție chestiunile contractuale în contextul în care dezvoltarea tehnologiei permite o abordare mai adecvată a problemelor de mediu. Din nou, reamintesc că orice sprijin financiar este binevenit, cu atât mai mult cu cât după finalizarea concursului intenționăm să facem prezentări scurte legate de impactul standardelor de mediu asupra contractelor privind produse sau servicii în legătură cu furnizarea de energie verde, în lumina expertizei pe care o vom acumula, ceea ce este de interes pentru orice echipă managerială a companiilor implicate în producerea de energie.
Vă așteptăm la competiția simulată de procese, ediția a III-a Vis Willem Pre-Moot Târgu-Mureș.
Datele de contact ale organizatorilor sunt: nicolae.d.ploesteanu@gmail.com; telefon: 0755-850.053; hancu.alex12@gmail.com; draganemanuel98@gmail.com; flavius.sabau16199@gmail.com.

Dr. Nicolae PLOEȘTEANU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE