Home / Cultură / Înfruntarea Crailor de la Răsărit, în Senereuș

Înfruntarea Crailor de la Răsărit, în Senereuș

Distribuie

Cei trei crai de la Răsărit, Melchior, Gaspar şi Baltazar, se înfruntă cu regele Irod în fiecare Ajun de Crăciun, în satul mureşean Senereuş, aparţinând comunei Bălăuşeri.

„Craii” este povestea celor trei magi de la Răsărit, care au plecat cu aur, smirnă şi tămâie să-l caute pe Pruncul Nou-Născut, la Ierusalim, pentru a I se închina: aurul – Împăratului, tămâia – Dumnezeului şi smirna – Omului care va suferi chinuri.

Cei trei magi, numiţi în poveste Baltazar, Gaspar şi Melchior, vin în faţa lui Iord pentru a-l întreba de Născutul indicat de semnele cereşti.

Acesta din urmă refuză să creadă vestea magilor potrivit căreia s-a născut Împăratul Împăraţilor şi încearcă să-i păcălească: „Asta nu poate să fie, decât numai viclenie/Că eu sunt împărat tare/Cât cuprinde lumea mare”, le spune Irod magilor, la auzul veştii.

După discuţii aprinse şi mai multe încrucişări ale săbiilor purtate la cingătoare, Irod încearcă să-i convingă pe magi că, după ce vor afla Pruncul Nou-Născut, să îi indice locul naşterii, pentru a I se închina, la rândul lui. Însă magii îşi dau seama de gândurile necurate care îi încolţesc lui Irod în minte şi pornesc în căutarea Fiului lui Dumnezeu.

Magii susţin că au venit pentru a se pune în slujba acestui Rege, pentru a-şi modela propria regalitate după a Lui. Aceasta este semnificaţia gestului lor de omagiu, a adoraţiei lor.

Sceneta în versuri, cu peste 30 de strofe, este interpretată de adolescenţi care, potrivit tradiţiei satului, pot merge la colindat în această formulă maximum doi ani la rând. În acest an, crai au fost Denis Marian Oneţiu, în rolul lui Melchior, Ioan Alexandru Todea, care l-a intepretat pe Gaspar, Petru Oneţ, care a jucat rolul lui Baltazar, care în sat este numit şi Valtezar, şi Iulian Petruşel, care l-a interpretat pe Irod.

Colindul crailor a fost adus în satul mureşean în urmă cu circa 50 de ani, din zona Munţilor Apuseni, de către moţii stabiliţi în această localitate, care în acea vreme era locuită în majoritate de saşi.

În ciuda numărului mic de familii venite din Munţii Apuseni, moţii au reuşit să-şi impună obiceiul, inclusiv în rândul târnăvenilor băştinaşi, obiceiul păstrând acelaşi ritual ca în momentul în care a fost adus, iar actorii beneficiază de un tratament special din partea sătenilor.

Un alt obicei din satul mureşean este colindul tinerilor neînsuraţi, denumiţi „Colindătorii”, care, la fel ca şi Craii, vizitează fiecare gospodărie unde li se deschide poarta, iar după colind iau la joc toate femeile din acea gospodărie, pe ritmuri populare de pe Târnave.

Cu banii strânşi de grupul de colindători, în fiecare an, în data de 27 decembrie, se organizează un bal tradiţional, la Căminul cultural, la care participă şi satele învecinate.

Între obiceiurile păstrate la Senereuş se mai regăsesc „Capra” şi „Steaua”.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.