Home / Cultură / Ilarie Gh. Opriș, mereu cu Sângeorgiul în suflet, prin cuvinte și artă

Ilarie Gh. Opriș, mereu cu Sângeorgiul în suflet, prin cuvinte și artă

Distribuie

O casă ca un templu. Un templu împodobit cu o sumedenie de picturi, icoane, unele personale, altele ale elevilor, ale profesorilor săi, dar și poze de familie. Chiar dacă nu dorești să deranjezi prea mult, fără să îți dai seama stai o oră în care afli lucruri fascinante despre istoria lui Ilarie Gh. Opriș, despre Sângeorgiu de Mureș, dar nu numai.

Mai important este, subliniază acesta, ceea ce se petrece sub oblăduirea sa, numeroșii săi colaboratori, realizările acestora, de care Ilarie Gh. Opriș este atât de mândru și entuziast. Este într-adevăr un colecționar de obiecte prețioase, mai noi, sau mai vechi. Cu mândrie ocrotește câteva obiecte antice, mai ales din perioada dacică, pe care le va dona apoi Muzeului de Istorie care va fi deschis în incinta Castelului Máriaffy.

După aniversarea frumoasei vârste de 80 de ani, Ilarie Gh. Opriș rămâne la fel de activ în toate domeniile sale de interes și apartenență, iar o mare parte din activități și pasiuni și le desfășoară în Sângeorgiu de Mureș. După estimarea sa, până acum a publicat peste 2.000 de biografii sub formă de cărți. A fost chiar și jurnalist. Își amintește cu drag de perioada în care a publicat peste 500 de articole, în fiecare joi, în cotidianul „Cuvântul Liber”, dar și peste 300 de articole specializate pe arta plastică. Din 2011 a fondat „Cronica sângeorzeană”, un ziar de interes local, unde se ocupă atât de redactare, cât și de tipărire. Dar, acum, ceea ce dorește este ca tot ce scrie el însuși, dar și ce se scrie despre el să fie material de bibliografie, ca parte a monografiei mereu în creștere a zonei.

Sângeorgiul pe care îl prezintă Ilarie Gh. Opriș este o localitate inovativă, de multe ori deschizătoare de drumuri în zonă, la nivel național, sau chiar mondial. Spre exemplu, subliniază acesta, în jurul anului 1900 majoritatea electricienilor avizați din Târgu Mureș erau sângeorzeni, printre care s-au numărat chiar tatăl și bunicul lui. Deja în 1947, mai spune publicistul sângeorzean, Sângeorgiu de Mureș a devenit prima localitate din țară racordată la gaz și lumină electrică. În plus, spune omul de cultură, biblioteca locală s-a deschis în 1948, pe când majoritatea bibliotecilor comunale, de obicei localizate în Căminele Culturale, aveau să apară doar în anii ’50.

Sângeorgiu de Mureș va fi curând și subiect de Cartea Recordurilor. Și acest lucru este posibil prin efortul și sârguința lui Ilarie Gh. Opriș. Colecția sa de monografii detaliate ale Sângeorgiului de Mureș mai are nevoie de încă 100 de pagini pentru a depăși pragul de 5.000, dar este deja eligibilă pentru titlul de cea mai amplă lucrare monografică dedicată unei singure localități. După spusele lui Ilarie Gh. Opriș, acest demers este acum în faza de întocmire a documentației.

Un alt aspect important amintit de Ilarie Gh. Opriș se referă la monumentele locale, unele chiar unice în lume. Exemplul cel mai elocvent este grupul statuar în mărime naturală, din bronz, datând din 1981, intitulat „Vaca și vițelul”, din fața societății Semtest BVN din Sângeorgiu de Mureș, realizat de Dombi Constantin. Acesta comemorează o mare reușită științifică din 1978, respectiv transferul embrionar la bovine, prin efortul echipei conduse de dr. Emil Silvaș. Cum sugerează și titlul, grupul statuar o imortalizează pe Coni, o vacă premiată și deținătoare de recorduri, și pe vițelul său, denumit Simbol, primul vițel născut prin fertilizare in-vitro în România.

Proiecte de viitor

Ilarie Gh. Opriș are două proiecte viitoare de cărți. Primul volum este în faza finală de pregătire, iar data preconizată pentru lansare va fi în prima parte a anului 2020. Acesta se va ocupa de perioada decembrie 1919 – decembrie 2019 în Sângeorgiu de Mureș și va include și detalii despre evenimentele din 1990, 1991 și 1992, așa cum au fost resimțite în comună. Monografia este relevantă pentru că, după cum subliniază Ilarie Gh. Opriș, el era primarul comunei la momentul evenimentelor din decembrie 1989, ceea ce i-a conferit o perspectivă specială, chiar în centrul acțiunii. A doua carte este dedicată tot Sângeorgiului de Mureș, dar de această dată, fiind despre pictură. Aceasta va apărea, după cum spune însuși Ilarie Gh. Opriș, „în viitorul cel mai apropiat”, foarte probabil chiar în 2019.

Fără să știm de unde venim și cum am ajuns aici, nu putem privi spre viitor. De aceea își caută Ilarie Gh. Opriș rădăcinile, în timp ce, cu tot atâta dăruire este ancorat în viața comunității de azi. Astfel, trecutul și prezentul sunt conectate prin cuvinte și artă.

Sonia ANDRAȘ

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.