”Caiete sângeorzene”, la un nou volum Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

”Caiete sângeorzene”, la un nou volum

”Caietele sângeorzene” este o publicație anuală dedicată, după cum spune și subtitlul său, cunoașterii, culturii și atitudinii sângeorzene, sprijinită financiar de Primăria și Consiliul Local al comunei Sângeorgiu de Mureș. Redactor este Peter Moldovan, arhivist, iar de traducerile și textele din limba maghiară se ocupă profesorul Suba Jenő.

Volumul al șaptelea a fost lansat în 24 octombrie 2019, la Biblioteca Școlii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș. Acesta prezintă atât perspective actuale, cât și istorice, din cele mai variate domenii, de la oameni de cultură, reprezentanți ai administrației locale, până la istorii personale.

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs, deschide seria de articole cu o trecere în revistă a investițiilor și activităților culturale ce pun comuna pe un loc fruntaș. Acesta își încheie articolul prin a-și exprima bucuria pentru că aceste Caiete oferă o gamă largă de informații despre comună, și astfel încurajează un sentiment de apartenență și mândrie locală, felicitându-l pe redactorul publicației, Peter Moldovan, pentru dăruirea sa prin care „îmbogățește comuna noastră cu astfel de comori de neprețuit”, a încheiat primarul.

În următorul articol, Peter Moldovan prezintă o primă parte a unei scurte istorii a satului Tofalău până în 1869, urmând ca a doua parte să fie publicată în volumul următor al Caietelor Sângeorzene. După cum se indică de la început, cele două articole vor reprezenta o variantă parțial restrânsă a lucrării sale de licență susținută în 1998 la Facultatea de Arhivistică de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București.

Conferențiarul universitar Oláh-Gál Róbert elaborează detaliile legate de contractul de donație întocmit de Dobrai Katalin în 1888, în care se solicită păstrarea neschimbată a domeniului deținut de aceasta și soțul său, baronul Apor Károly, decedat și el cu 3 ani mai devreme. Ea mai cerea continuarea vieritului și vinăritului acolo și menținerea în stare bună a mormântului pe care îl va împărți cu soțul său. Traducerea din limba maghiară a fost realizată de Peter Moldovan.

Numărul conține și două interviuri cu Ilarie Gh. Opriș la aniversarea sa de 80 de ani și unul cu părintele „poet” Romano-Catolic Baricz Lajos, de 26 de ani un lider activ în comunitatea sângeorzeană.

În continuare, Emil Tătar ilustrează perioada de început a Greco-Catolicismului în Sângeorgiu de Mureș, Ernei și Tofalău, integrată în contextul său istoric și religios.

Într-o notă mai festivă, Bereczki Zsolt povestește despre „concursul” de împodobit bradul de Crăciun dedicat elevilor sângeorzeni, inițiativă a primarului Sófalvi Szabolcs, la a cincea ediție în 2019. Dar ideea de concurs nu e decât o intenție de a oferi motivație participanților, care au luat toți premiul întâi. În alt articol, se mai prezintă și ritualul pornirii luminilor de Crăciun în Sângeorgiu de Mureș, ajuns la a douăsprezecea ediție, proiect inițiat și continuat și el de Sófalvi Szabolcs.

Apoi, impresionează o emoționantă și tulburătoare rememorare a copilăriei de către Cornel David, pensionar din Sângeorgiu de Mureș, povestind greutățile și traumele trăite în timpul celui de-al doilea război mondial și al cedării Transilvaniei de Nord și ca refugiat la București împreună cu familia sa.

Întorcându-ne la sărbătorile de iarnă, Aurelia Șimon prezintă numeroasele tradiții trecute și prezente ale colindatului din sânul comunităților românești, maghiare și rome.

Numărul mai cuprinde istoria parohiilor din Sâneorgiu de Mureș din Evul Mediu, urmând mai ales firul Romano-Catolic, până la trecerea spre Calvinism de Szántó Edit; două restituiri, cea a stației telefonice din localitate din 1919, și a procesului tofălean al lui Apor Károly, cu un articol explicativ de Dimitrie Poptămaș. Sunt prezentate și poeziile lui Csiki Andrea, autoare locală, o trecere în revistă a staționării Gărzii Populare a județului Mureș în Sângeorgiu de Mureș semnată de Nemes Guyla, o biografie a preotului Ortodox Dumitru Sângeorzean de Ilarie Gh. Opriș, dar și a patra parte a cronicii parohiei Romano-Catolice din localitate de preotul Baricz Lajos.

Lectură care surprinde prin varietatea temelor, inspirate de o localitate mereu în mișcare, și mereu cu gândul la viitor, dar niciodată uitându-și trecutul!

Sonia ANDRAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE