Arta ca punte. Trecut, Prezent și Viitor în viziunea lui Ilarie Gh. Opriș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 219 Vizualizări

Arta ca punte. Trecut, Prezent și Viitor în viziunea lui Ilarie Gh. Opriș

„Ai venit să pictezi?” Spui că din păcate nu, dar inspirând adânc din atmosfera jovială, ți-ai dori parcă să pictezi. Zumzet de voci, atmosferă prietenoasă, o sală de mese transformată într-un locaș al creativității și al pasiunii pentru artă, și în acest caz, pentru Sângeorgiu de Mureș. Folii de plastic pe mese. Șevalete. Discuții aprinse, râsete, salutări prietenești, fiecare pictor își pregătește rapid, dar cu iscusință spațiul de lucru. Deși e doar pentru membri, Asociația este primitoare, caldă, chiar și pentru neofiți. Tabăra de pictură „Sfântu Gheorghe” începe astfel.
Un proiect de suflet al lui Ilarie Gh. Opriș, tabăra a ajuns deja la a XI-a ediție, organizată de Primăria și Consiliul Local, Asociația Culturală „Sfântu Gheorghe”, Parohia Ortodoxă II, și Motel Gemini, toate din Sângeorgiu de Mureș. Aceasta s-a ținut între 4 și 9 noiembrie 2019, având vernisajul pe 8 noiembrie. Participanții au fost membri ai Asociației, în mare parte din localitate. De această dată, evenimentul s-a ținut la Motel Gemini cu bunăvoința și sprijinul proprietarului Gazda Sándor. Înainte de deschiderea oficială, Ilarie Gh. Opriș oprește pentru un moment pregătirile animate ale participanților și le amintește să își scrie numele de la început pe pânze. Să nu fie probleme!
Tabăra de anul acesta a avut două tematici paralele. Prima este pictura în ulei pe teme sângeorzene, coordonată de Ilarie Gh. Opriș, președintele Asociației. Modelul orientativ prezentat de Ilarie Opriș era o fotografie cu dealul Pițigoiului din Sângeorgiu de Mureș, care reprezintă, din altă perspectivă, și subiectul uneia din picturile sale din 2006. Lucrările vor fi publicate într-un album dedicat expoziției. Pentru cea de-a doua temă, icoane A3 pe sticlă 40/50, coordonator a fost părintele paroh Eugen Bărăian de la Parohia II Ortodoxă din Sângeorgiu de Mureș. Tema propusă a fost însuși hramul bisericii sale, Sfinții Constantin și Elena, urmând ca icoanele să poată fi expuse chiar în biserică. Organizatorii au oferit toate materialele necesare.
Dar povestea picturii sângeorzene nu se rezumă aici, la tabără. Intrând în casa lui Ilarie Opriș, privirea cade asupra unei icoane unice, înfățișând-o pe Sfânta Fecioară cu Pruncul Iisus, dar în veșminte albe cu accente aurii. Autoarea este Maria Mera din Reghin, participantă și ea la Tabăra Asociației „Sfântu Gheorghe”. Povestea din spatele icoanei este fascinantă în sine, pentru că este rezultatul unei viziuni a autoarei într-o situație critică de sănătate, și, subliniază Ilarie Opriș, este singura reprezentare în acest fel a Fecioarei. Icoana sa a fost omologată chiar de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. O altă participantă la tabăra Asociației este Pădurean Klara din Sângeorgiu de Mureș, de asemenea autoare de picturi cu tematică religioasă. În 2018, Ilarie Opriș a editat un album prezentând colecția sa de icoane pe cruce, dar și ecourile din presă pe care le-a primit artista.
Un alt artist mureșean apreciat și promovat de Ilarie Gh. Opriș este Ioan Zibileanu, specializat în metaloplastie, de o finețe extraordinară. Acesta a colaborat cu Ilarie Opriș încă din 1974. „Consider, că în prezent este cel mai reprezentativ artist în acest domeniu al artei prelucrării cuprului în județul Mureș. Prin obiectele de artă realizate în ultimii ani, dovedește maturitate artistică și cunoaștere perfectă a tehnicii înscriindu-se definitiv și cu cinste în istoria artei mureșene” îl introducea Ilarie Opriș în albumul său din 2018.

Sonia ANDRAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE