Demersuri pentru salarii majorate la asistenții medicali din cabinetele medicilor de familie Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 8375 Vizualizări

Demersuri pentru salarii majorate la asistenții medicali din cabinetele medicilor de familie

Creșterea salariilor asistenților medicali din cabinetele de medicină de familie la nivelul salariilor asistenților medicali din spitalele publice ar conduce la stoparea fenomenului de migrare a acestei categorii de personal sanitar către spitale, iar finanțarea necesară ar putea fi asigurată prin transferuri de la bugetul de stat, a precizat dr. Levente Vass, deputat UDMR și secretarul Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi, 9 ianuarie. Acesta și-a prezentat bilanțul activității parlamentare pe anul 2019, precum și principalele proiecte pentru anul 2020.

Potrivit dr. Vass Levente, aplicarea acestei măsuri ar fi nu doar în beneficiul asistenților medicali din cabinetele de medicină de familie care ar avea un salar majorat, dar și în beneficiul medicului de familie care și-ar păstra asistentul medical și al pacientului. Dr. Vass Levente este coinițiator la propunerea legislativă, inițiată de deputatul PMP, Petru Movilă, privind modificarea Ordonanței nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale.

”Astfel, se creează condițiile pentru îmbunătățirea salarizării acestei categorii profesionale conform Legii 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru funcția de asistent medical/ moașă, pe nivel de studii, conform anexei nr. II Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială”, cap. I pct. 3/b ”Unități de asistență socială/ servicii sociale cu sau fără cazare”. Finanțarea cheltuielilor de personal pentru asistenții medicali/ soră medicală/ moașă care își desfășoară activitatea în cabinete de medicină de familie se poate asigura de către Ministerul Sănătății prin alocarea sumelor prevăzute pentru salarizarea acestora sub formă de transferuri prin Direcțiile de sănătate publică județene către cabinetele medicilor de familie”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului.

”Echitate la salarizarea asistenților medicali care profesează în cabinetele de medicină de familie-sunt coinițiator împreună cu domnul deputat Petru Movilă, de la PMP. (…) Sperăm să reușim în 2020 să trecem această modificare legislativă”, a precizat dr. Vass Levente.

Investigații gratuite de screening

Alte inițiative legislative în domeniul sănătății, aflate pe agenda de lucru, se referă la susținerea persoanelor cu sensibilitate la gluten, o inițiativă importantă deoarece sensibilitatea la gluten este ”o boală ce ar trebui diagnosticată mult mai devreme deoarece poate sta la baza unor probleme ce pot să apară în cursul anilor”, a susținut dr. Vass Levente.

Legea privind prevenirea diabetului, reglementarea înregistrării și comercializării suplimentelor nutritive în beneficiul pacienților, teleconsultație, teleradiologie, extinderea cadrului legal pentru telemedicină, prevenția primară și screeningul să fie mai accesibile, sunt alte inițiative legislative care au susținerea deputatului UDMR. ”Prevenția primară și screeningul să fie mai accesibile- este o propunere a mea, care ar introduce obligativitatea finanțării și screeningul ca entitate în Legea drepturilor pacienților. În prezent, în Legea drepturilor pacienților nu există cuvântul screening, dreptul pacientului de a cere o investigație cu scopul de a depista precoce o boală care s-ar putea să existe sau nu”, a precizat dr. Vass Levente.

”Obiectul propunerii legislative este modificarea Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prin introducerea dreptului la investigații gratuite de screening pentru pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la solicitare proprie din momentul încadrării acestora în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist.

Modificarea legislativă introduce în textul Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului sintagma de ”screening”, definirea acestuia, precum și dreptul asiguratului de a accesa aceste servicii, drept ce nu mai poate fi astfel limitat prin nicio altă lege. Ulterior acestei modificări legislative, vom introduce treptat în legislația românească reglementări privind accesarea neîngrădită și justă a acestor servicii de către fiecare cetățean român asigurat”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului.

O altă inițiativă legislativă depusă și prezentată în cadrul conferinței se referă la un proiect derulat în parteneriat cu UNICEF prin care toți copiii din România să aibă acces la un Pachet Minimal de Servicii-protecție, sănătate și educație.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE