Home / Religie / Farmecul retro din spatele pieței de vechituri

Farmecul retro din spatele pieței de vechituri

Distribuie

Ceață nu prea densă, termometrul undeva sub zero grade, premizele unei zile liniștite de weekend în municipiul Reghin. Chiar așa, ce poți face într-o zi de sâmbătă în municipiul Reghin? Una din variante ar fi să dai o tură prin Piața Mare, unde are loc săptămânala piață de vechituri, răsfirată pe străduțele din zonă, asta datorită halei agroalimentare aflate în construcție, locul tradițional al pieței de vechituri. Zis și făcut, am urcat dealul, din Texas pe Foișor, și am dat o raită prin piață. Odată pătruns în piață, dai de o lume de mult pierdută, readusă  la viață de comercianți, cu ale lor obiecte, care mai de care mai pestrițe. Cei cu spirit gospodăresc, poate cei mai interesați să treacă pragul pieței, caută și câteodată mai și găsesc tot felul de scule, deși trecute cu mult peste perioada de funcționare se bucură în continuare de utilitate. La fel, cei care caută mici atenții, un vas, o cană, ceva farfurii și câte și mai câte, chiar și o sculă de muzică, un vinil sau vreun CD retro de tot. Trecem peste textilele chinezești, prea puțin potrivite în decorul cel vechi asigurat de obiectele care refuză să accepte trecerea timpului, timp care pare a se opri preț de câteva ore, în fiecare zi de sâmbătă,  undeva în Piața Mare. Farmecul pieței este dat și de banalii mici, mereu aceiași, dar parcă aici gustul e cu totul altfel, mult mai adevărat decât în oricare local sau restaurant din oraș. Aici e locul unde socializarea se împletește cu pofta de o porție bună de mici, lipsa vreunui obiect vechi cumpărat este compensată cu o masă copioasă, fapt pentru care toată lumea pleacă spre casă mulțumită, indiferent de plasă, goală sau cu vreun obiect cumpărat. Farmec au și negocierile dintre cumpărător și vânzător, chiar dacă mai rare, ele dau farmecul negoțului din piață, unde negocierea își are rostul ei.

Dar de ce o relatare în vreun colt de gazetă despre o piață de vechituri? De ce nu, despre tot felul de lucruri fără rost, despre oameni așa-zis importanți s-a tot scris, și o să se mai scrie, că doar așa cere prezentul ăsta dominat de un consum fără rost. O piața de vechituri, nu doar cea din Reghin, păstrează încă izul unei lumi pe care continuăm să o ignorăm cu bună știință. Păcat, la atâta grabă cât există în lumea asta, ar fi păcat să nu ne oprim un pic asupra  vremurilor trecute, nu pentru vreo sculă, sau cine știe de obiect vechi, ci pentru farmecul unei lumi pe care am trait-o, undeva, cândva, în vremurile nu de mult apuse.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.