Home / Cultură / Opera lui Kulcsár Béla expusă în Cetate

Opera lui Kulcsár Béla expusă în Cetate

Distribuie

Muzeul Județean Mureș anunță publicul larg că expoziția ”Kulcsár Béla – 90 de ani de la naștere”, vernisată la începutul lunii decembrie 2019, poate fi vizitată între 14 ianuarie și 15 martie 2020, la sala de expoziții din Cetatea Medievală din Târgu-Mureș.

De numele artistului plastic Kulcsár Béla, de la a cărui naștere se împlinesc pe 2 februarie nouă decenii, se leagă lucrări precum „Cuplurile dansatoare” din Piața Teatrului și „Arcașul” în zona Cornișa, pe strada Mihai Viteazul, în parcul din apropierea blocului turn, opere care poartă amprenta stilului artistului.

Născut în 1929, cunoscut drept Kulcsár „Junior”, pentru că tatăl său avusese deja succes ca sculptor în lemn, Kulcsár Béla s-a stins din viață în 1976, la doar 47 de ani. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, actuala  Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Spre sfârșitul vieții sale, lui Kulcsár Béla i s-a acordat șansa să realizeze un proiect la nivel național, Monumentul Adunării Secuiești de la 1848 din comuna Lutița, județul Harghita. Dar, din cauza unor probleme grave de inimă, i s-a interzis să mai sculpteze, așa că monumentul a fost finalizat în 1978 de Hunyadi László și Kiss Levente pe baza ideilor și planurilor lăsate de Kulcsár Béla. Fiindcă nu a mai putut sculpta, opera sa târzie constă în lucrări de pictură și grafică, lăsând astfel „o moștenire foarte bogată și complexă”, după cum o descrie directorul Muzeului Județean. „Deși în acea perioadă prevalent era realismul socialist, Kulcsár Béla nu s-a adaptat la acest stil, fiind cel mai important reprezentant al sculpturii moderne din România”, a precizat Soós Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș, cu ocazia vernisajului expoziției din luna decembrie.

În a doua jumătate a anului 2020 se așteptă finalizarea unui catalog al întregii opere a lui Kulcsár Béla, incluzând și lucrări care, din motive financiare și logistice, nu au putut face parte din expoziția aniversară, potrivit reprezentanților Muzeului Județean Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.