Perspective frumoase pentru Brâncovenești Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 323 Vizualizări

Perspective frumoase pentru Brâncovenești

Primăria comunei Brâncovenești

Una din cele mai echilibrate comune din județul Mureș din punct de vedere multietnic este Brâncovenești, locul unde tradițiile și buna conviețuire se împletesc fericit. La cârma comunei se află primarul Ördög Ferencz, cel menit să găsească, alături de consilieri, soluții pentru dezvoltarea comunei situată la poalele Munților Călimani. Despre realizări, despre prezent precum și despre proiectele de viitor ne-a vorbit primarul Ördög Ferencz în interviul următor.

Reporter: Am lăsat în urmă anul 2019. Cum a fost el pentru comuna Brâncoveneşti?

Ördög Ferencz: Anul 2019, în ciuda faptului că am avut foarte multe cofinanțări la diferite proiecte, introducerea apei potabile în Idicel Sat și Idicel Pădure, la proiectul de asfaltare derulat prin PNDL în localitățile Brâncovenești, Vălenii de Mureș și Idicel Pădure, a fost bun, spre foarte bun. Din obiectivele propuse pentru anul trecut, stabilite la ședința de Consiliu Local din ianuarie 2019, am reușit să îndeplinim 75% din obiectivele propuse. Asta înseamnă un lucru bun. Pe lângă aceste lucruri, s-au mai ivit și alte probleme, dar în general am avut parte de un an 2019 bun. Trebuie menționat aici că la finele anului trecut, la echilibrarea bugetului, am primit o sumă destul de bună, respectiv 392.000 de lei, din care am reușit să rezolvăm anumite probleme, respectiv golurile din casă care le-am avut.

Reporter: Ce nu s-a reuşit face în anul trecut?

Ördög Ferencz: În cele 25 de procente ce reprezintă proiectele pe care nu am reușit să le facem, intră mai multe probleme, dar cea mai mare chestiune care nu am reușit să o rezolvăm o reprezintă  sala de sport, care nu s-a putut realiza din cauza lipsei fondurilor. În acest an dorim să reluăm acest proiect, dar pentru asta, din păcate, trebuie să organizăm o nouă licitație, plus să reluăm alte lucruri.

Reporter: Am intrat în 2020. Sub ce auspicii ați păşit în noul an?

Ördög Ferencz: Dacă ne referim la anul 2020, în ce mă privește, trebuie să vorbesc despre perioada până în luna iunie, când vin alegerile locale. Doar până atunci pot vorbi în calitate de primar. Deja am început să lucrez la programul de dezvoltare al comunei pentru anul 2020, pentru fiecare sat în parte. Am avut o întâlnire cu consilierii locali din Idicel Sat și Idicel Pădure și i-am rugat să vină săptămâna viitoare cu propunerile lor în ce privește lucrările ce urmează a fi făcute în satele lor. Eu știu în mare ce trebuie făcut, dar aștept și completările lor în ce privește proiectele de dezvoltare. Am început anul 2020 cu gânduri bune, cu optimism. Vreau să continuăm lucrările începute, să reușim să demarăm proiectele care nu le-am reușit în 2019, nu toate, cele care sunt nerealizabile nu vor fi trecute în programul de dezvoltare al comunei pe acest an. Chiar dacă mă repet, vorbesc de perioada de până în iunie. Ce va fi mai departe vom vedea.

Reporter: În fiecare an cereți consilierilor să vină la început de an cu propuneri de proiecte?

Ördög Ferencz: Da, la fiecare ședință ordinară de Consiliu Local din luna ianuare aprobăm obiectivele care urmează să fie făcute în fiecare sat separat. De exemplu, la începutul anului trecut am avut 57 de obiective pentru cele cinci sate aparținătoare comunei, Brâncovenești, Vălenii de Mureș, Idicel Sat, Idicel Pădure și Săcalu de Pădure. Încă nu știm câte vor fi în acest an, se va ști exact la finele lunii când vom avea prima ședință ordinară din acest an în care vom aproba obiectivele de investiții pentru anul 2020.

Finalizarea apei potabile la Idicel Sat și Idicel Pădure

Reporter: Care sunt proiectele care îşi aşteaptă continuarea în acest an?

Ördög Ferencz: Am avut o discuție în cursul zilei de miercuri, 14 ianuarie, în care am stabilit că este foarte necesar să continuăm proiectul cu introducerea apei la Idicel și Idicel Pădure, astfel ca până în luna iunie să putem da drumul la apă în cele două Idiceluri. Este un aspect extrem de important, ca oamenii din cele două sate să beneficieze de apă. Este un proiect început dar nefinalizat. De asemenea, în acest an dorim să reabilităm drumul Săcalului în ce privește asfaltul, proiect care va necesita de o sumă mai mare. Ce îmi doresc foarte tare, sper să câștigăm încă un proiect pentru asfaltarea străzilor laterale din satele Idicel și Săcal, Brâncovenești și Văleni ce au mai rămas și care nu sunt asfaltate. Proiectul se află în lucru la firma de consultanță, și când se va ivi o posibilitate îl vom depune. Ar fi ceva extrem de benefic pentru comuna noastră, respectiv asfaltarea străzilor laterale în Idicel Sat. Am început deja, am asfaltat câteva, restul urmând să fie rezolvate prin acest proiect, inclusiv în satul Săcal. Proiectul prevede asfaltarea unor străzi în lungime de 11 kilometri. Un alt lucru foarte important, sper ca până în vară să putem să ne apucăm și de canalizare în satele Brâncovenești și Vălenii de Mureș.

Reporter: Ce proiecte noi aveți în plan?

Ördög Ferencz: Cum am mai spus, e vorba de proiectul de canalizare, și evident proiectele legate de alte probleme care vor apărea și care trebuiesc rezolvate, reabilitări de școli și altele.

Speranțe pentru fonduri mai generoase în acest an electoral

Reporter: Urmează un an 2020 destul de interesant, cu două rânduri de alegeri…

Ördög Ferencz: Eu sper ca în acest an o să fie alocate sume mai mari decât în alți ani, dat fiind cele două feluri de alegeri, locale și parlamentare. Nu spun cu răutate, sau să fac politică, dar normal așa ar trebui să fie. În an electoral, se primesc sume mai mari. De asemenea, trebuie să ne concentrăm la aceste alegeri, dar trebuie să lucrăm ca și cum nu ar fi an electoral, să continuăm proiectele începute. Plus că în toamnă vin alegerile parlamentare.

Reporter: Cât de mult conteză ca ceea ce ați început la nivelul comunei Brâncoveneşti să continue?

Ördög Ferencz: Eu am un principiu, sunt mulțumit pe deplin în ce privește activitatea mea, respectiv activitatea Primăriei, doar atunci când am am făcut procesul verbal în ce privește recepția unei lucrări. Cât timp lucrăm la o anumită investiție, nu ne putem declara mulțumiți pe deplin, și aici dau exemplu proiectul cu apa de la Idicel. Este extrem de important ca la orice proiect la care ne apucăm, să-l și terminăm.

Tinerii, cultura și tradițiile

Reporter: La nivelul comunei, aveți multe activități culturale care pun în valoare bogăția culturală şi multietnică. Cum reuşiți să faceți față la atâtea evenimente culturale organizate peste an?

Ördög Ferencz: Și în ce privește aspectul cultural, avem foarte multe evenimente peste an organizate în satele noastre. În primul rând, vreau să subliniez faptul că mie îmi place folclorul, indiferent că vorbim de cel românesc sau cel unguresc, indiferent că dansează formații de la Idicel sau de la Văleni. Lumea s-a convins de un aspect, eu niciodată nu am făcut diferență între etnii la nivelul comunei Brâncovenești, lucru pe care nu-l voi face nici de acum înainte. Îmi place foarte mult, în consecință mă implic foarte mult în ce privește acest aspect. Eu așa consider, în primul rând ca om, apoi în calitate de primar, cultura contează enorm. Mă bucur forte tare când văd tineretul cum se implică în ce privește folclorul. La Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Idicel Pădure de la finele anului trecut am văzut acest lucru, care l-am spus pe scenă, bucuria mea vizavi de implicarea tinerilor. Am spus atunci, atât organizatorilor cât și participanților la festival, haideți să promovăm tineretul, degeaba aducem nume mari ale muzzicii populare pe sume destul de importante, când putem promova tinerii, aspect care contează foarte mult din punctul meu de vedere.

Reporter: Un gând pentru 2020. Cum vi-l doriți?

Ördög Ferencz: În ce mă privește pe mine, în primul rând ca și om, apoi ca primar, voi rămâne același om în continuare, aceeași persoană activă. Mă implic cât pot, doresc să fac cât mai mult pentru comuna Brâncovenești prin proiecte de infrastructură pe care urmează să le facem în perioada următoare. Din luna iunie încolo, dacă mai reușesc un pas, voi fi în continuare același om, nu mă voi schimba, mă voi implica în continuare în dezvoltarea comunei, atât în ce privește infrastructura cât și în ce privește aspectul cultural, prin care comuna Brâncovenești să rămână în picioare, să o promovăm și mai bine decât am făcut-o până în prezent.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE