Vasile Boloș (PSD), propunere legislativă împotriva ”traseismului politic” din Parlament Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 295 Vizualizări

Vasile Boloș (PSD), propunere legislativă împotriva ”traseismului politic” din Parlament

Decanul de vârstă al Consiliului Județean Mureș, social-democratul Vasile Boloș, a propus joi, 23 ianuarie, cu ocazia Conferinței Județene Extraordinară a Organizației PSD Mureș, ca Partidul Social Democrat (PSD) să inițieze un act normativ care să interzică migrarea parlamentarilor din România de la un partid politic la altul.

Apel la respectarea normelor etice

Potrivit consilierului județean Vasile Boloș, ”respectarea normelor etice de către membrii de partid în relația cu ceilalți membrii de partid dar și în relația cu cetățenii constituie fundamentul pe care se construiește încrederea atât de necesară pentru o activitate pe termen lung.”

”Plecând de la  atitudini și fapte din istoria recentă a partidului cu efecte importante în plan moral, dar nu numai, și care au afectat imaginea acestuia în ochii cetățenilor cărora le solicităm să ne acorde încrederea lor prin  vot, ca fost membru în Comisia de etică la nivel național a PSD, aș dori să fac o propunere ce s-ar încadra într-un un capitol distinct pe care l-aș defini ”Etica la nivel de partid ca organizație”. Astfel, m-aș bucura mult dacă PSD ar fi inițiatorul unui act legislativ, încărcat cu o mare responsabilitate morală, prin care în viitorul Parlament al României să se poată stopa fenomenul migrației politice al deputaților și senatorilor care este unul, în opinia mea, total în afara normelor etice. Cred că un astfel de demers, ce pare acum ca fiind nerealizabil în România din multiple cauze, ar avea un ecou extrem de favorabil în rândul cetățenilor”, a afirmat Vasile Boloș.

Pași pentru modernizarea PSD-ului propuși de Vasile Boloș

În cadrul aceleiași Conferințe Județene Extraordinară a Organizației PSD Mureș, consilierul județean Vasile Boloș a adus în atenția colegilor de partid câțiva pași care trebuie parcurși ”pentru a face cu adevărat o modernizare a partidului”, respectiv idei care ”pot constitui puncte de plecare pentru a fi apoi analizate și aplicate în perioada imediat următoare”.

  1. Acționarea în mod realist, ferm și asumat pentru menținerea și întărirea bazei actuale de membri.

”Sociologii au stabilit că oamenii iau decizia de a deveni membrii ai unui partid având pe de o parte motivații legate de obținerea unor posibile avantaje materiale sau de natură simbolică și pe de altă parte pentru a beneficia de posibilitatea de a se exprima public asupra problemelor social-politice de interes. Procesul de recrutare de noi membri ar presupune o atitudine proactivă prin care partidul, prin structurile sale teritoriale, să coopteze pe reprezentanții cei mai calificați din diverse domenii profesionale din zona lor de activitate”, a arătat Vasile Boloș.

  1. Generarea unor reguli care să asigure gestionarea carierei politice a membrilor de partid.

”Dată fiind structura diversă din punct de vedere al vârstei membrilor săi alături de membrii de partid cu vechime și implicit cu multă experiență, dar poate în mod natural și cu o anumită inerție specifică, trebuie să activeze și membrii mai tineri care au multă energie și determinare. Relația între aceste două categorii de membrii trebuie să fie una de colaborare firească, celor tineri trebuind să li se dea posibilitatea de validare și afirmare politică”, a explicat seniorul de vârstă al consilierilor județeni din Mureș.

  1. Stabilirea și respectarea unor principii clare și ferme de promovare pe criterii meritocratice.

”Acest proces constituie o problemă sensibilă ce trebuie avută în vedere pentru ca promovarea membrilor, în toate eșaloanele politice și administrative aflate în responsabilitatea partidului, să aibă la bază competența și experiența dovedită, și mai puțin notorietatea”, a punctat Vasile Boloș.

  1. Asigurarea prezenței în cadrul partidului a unui nucleu de intelectuali de marcă.

”Fără a diminua rolul fiecărei categorii de membrii din structura sa prezența în cadrul partidului a unor intelectuali care au capacitatea de a concepe și dezvolta documente ideologice, politici vizionare dar și programe și strategii complexe în diverse domenii constituie o necesitate de importanță majoră”, a afirmat Vasile Boloș.

  1. Stabilirea unor principii realiste și moderne privind comunicarea în interiorul și în afara partidului.

”Problematica comunicării în partid și în afara partidului are o importanță extrem de mare. Se spune că ”Un partid mare și modern nu poate vorbi pe o singură voce”. Partidul fiind format dintr-un grup mare de oameni care au capacitatea de a gândi și care are dezvoltat un spirit critic de tip constructiv reprezintă o rezervă de inteligență imensă ce trebuie valorificată. Pentru ca acest lucru să se poată face gradele de libertate ale comunicării trebuie să fie bine statuate, fără însă să se aducă îngrădiri care să diminueze motivarea membrilor de partid”, a precizat seniorul social-democrat.

  1. Cultivarea dezbaterii democratice ca formă de interacțiune în interiorul și exteriorul partidului.

”Dezbaterea democratică în partid, și în afara acestuia, când este cazul, a problemelor de interes pentru partid și cetățeni este un mijloc care stimulează creativitatea și oferă satisfacții celor care o practică. Această formă de activitate trebuie să fie generalizată fără rezerve. Tehnologiile moderne permit realizarea și a unor dezbateri în care comunicarea digitală poate fi folosită cu succes”, a spus Vasile Boloș.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE