Home / Justitie / Grad de performanță eficient la Curtea de Apel Târgu-Mureș

Grad de performanță eficient la Curtea de Apel Târgu-Mureș

Distribuie

Miercuri, 29 ianuarie a avut loc, în sala de festivități al Palatului Administrativ din Târgu-Mureș, prezentarea și dezbateri cu privire la rapoartele de activitate ale Curții de Apel, ale Tribunalelor și Judecătoriilor din aria de competență. În cadrul întâlnirii, fiecare președinte de instanță și-a prezentat în mod succint raportul de activitate cu punctarea unor aspecte esențiale, respectiv a unor probleme importante.

La eveniment au participat Ioana Maier – procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureș, Lucia Airinei – procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureș, avocat Nicolae Galdea – decanul Baroului Mureș, Camelia Stăncescu – șeful Serviciului de Probațiune Mureș, comisar șef Adian Huminic – directorul Penitenciarului Târgu-Mureș și colonel Tiberiu Filipaș – inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Colonel Sabin Motora” Mureș.

De asemenea, la eveniment a participat și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Nicoleta Țânț, judecător Simona Marcu – membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii și judecător Lia Savonea, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Activitatea Curții de Apel Târgu-Mureș

Judecătorul Andreea Ciucă, președintele Curții de Apel Târgu-Mureș, a prezentat joi, 30 ianuarie, într-o conferință de presă, raportul de activitate al instanței pe anul 2019.

Potrivit datelor statistice privind activitatea instanțelor din raza Curții de Apel Târgu-Mureș, activitatea la Curtea de Apel a scăzut în 2019 față de 2018 și 2017. De asemenea, și volumul de activitate al tribunalelor și a judecătoriilor au scăzut față de anul precedent.

”Da, este adevărat că volumul de activitate a scăzut, însă a scăzut în așa fel încât să ajungem spre parametri normali, nu să galopăm prin dosare și sedințe de judecată. Ne-am întors la nivelul anului 2016 din perspectiva volumului de activitate dar supraîncărcarea instanțelor este încă evidentă”, a precizat președintele Curții de Apel Târgu-Mureș, judecător Andreea Ciucă.

La judecătoriile din Reghin, Sighișoara, Luduș și Toplița volumul de activitate a crescut din anul 2016 și până în 2019, pe măsură ce volumul de activitate a scăzut, au scăzut și stocurile însă operativitatea s-a păstrat aproape în aceeași parametri în ultimii doi ani.

Încărcătura medie pe judecător

De asemenea, se evidențiază o diminuare a numărului cauzelor noi înregistrate pe rolul Curții de Apel Târgu-Mureș în anul 2019, comparativ cu anul 2018, cu un procent de 24%. Astfel, în anul 2019, au fost înregistrate 3.658 de dosare, cu 1.172 în minus față de anul 2018, când s-au înregistrat 4.820.

În ceea ce privește numărul cauzelor soluțioante, comparativ cu anul 2019, și aici se evidențiază o diminuare în procent de 27%, în anul 2019 soluționându-se un număr de 3.824 de cauze, față de 5.248 de cazuri soluționate în anul 2018.

Din punct de vedere al numărului mediu de dosare rulate pe judecător, raportat la volumul de activitate din anul 2019, media la nivelul tuturor unstanțelor fiind de 1.130 dosare, iar media la nivelul Curții de Apel de 350 de dosare.

”Încărcătura pe judecător la nivelul Curții de Apel este de 350 – numărul mediu de dosare rulate raportate la nivelul de activitate. La judecătorii, media națională a fost de 1.159, în afară de Judecătoriile Târgu-Mureș și Mierucrea Ciuc, toate celalate au avut peste media națională, iar cele două au fost foarte aproape”, a subliniat judecătorul Andreea Ciucă.

În anul 2019, Curtea de Apel Târgu-Mureș a înregistrat 3.648 de dosare noi intrate și 3.824 de dosare soluționate, încadrându-se la un grad de performanță eficient. Tribunalul Specializat Mureș are o rată foarte mare de operativitate, aflându-se pe primele locuri în clasamentul național.

”Atacabilitatea hotărârilor adică procentajul de hotărâri pe care părțile implcate în dosare le atacă, variază în funcție de diferiți factori și țin de chestiuni externe, sociale, economice, de percepția oamenilor sau chiar de aplicarea legii”, a continuat judecătorul Andreea Ciucă.

În ceea ce privește indicii de atacabilitate a hotărârilor judecătorești, din numărul total de 3.824 de hotărâri judecătorești pronunțate la Curtea de Apel Târgu-Mureș în anul 2019 au fost atacate 137 de hotărâri. Așadar, ponderea atacabilității hotărârilor a fost de 3,6%. Statistic, analiza acestui indicator arată că gradul de atacabilitate a hotărârilor pronunțate în toate fazele procesuale este unul relativ redus în raport cu numărul de cauze pronunțate în primă instanță, aper și recurs.

Durata medie de soluționare a cauzelor aflate pe rolul Curții de Apel a fost de 3,7 luni, cu mențiunea că în materiile non-penale durata medie a fost de 4,1 luni și în materie penală de 3,3 luni.

Indice de desființare foarte mic

Indicele de desființare a fost de 0,60%, iar indicele de menținere a fost de 99,4%. Indicele de desființare a hotărârii judecătorești a scăzut de la 1,1% (în anul 2018) la 0,6% în 2019.

Având în vedere aceste statistici, președintele Curții de Apel Târgu-Mureș a afirmat că ”faptul că Înalta Curte ne-a păstrat 99,4% din hotărârile care au ajuns, indică foarte mult calitatea actului de justiție”.

În concluzie, se confirmă o scădere, cu titlu general, a volumului de activitate al Curții de Apel Târgu-Mureș pentru anul 2019.

”Această realitate nu înseamnă o degravare a judecătorilor și a personalului auxiliar de specialitate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, ci o posibilitate a reașezării volumului de muncă în parametri echilibrați, care să ofere premisa unui act de justiție de calitate, la standarde temporale caracteristice unui proces echilibrat”, a subliniat Andreea Ciucă.

Creșterea gradului de complexitate a cauzelor, ce a caracterizat activitatea instanței în 2019, înseamnă și creșterea, în consecință, a timpului ce trebuie afectat redactării unor hotărâri care să răspundă criteriului calității acestora, în paralel cu timpul necesar studierii ședințelor de judecată, doctrinei și jurisprudenței.

De menționat este procentul dosarelor soluținate în termen de maximum un an de la înregistrare, care anul trecut, a fost de 98,7%, precum și de rata de soluționare a cauzelor (operativitatea) care au atins un procent de 104,8%.

Principalele probleme cu care se confruntă instanța sunt: insufieciența resurselor umane și materiale; modificările succesive și frecvente ale unor acte normative, neconstituţionalitatea mai multor dispoziţii legale din aceleaşi materii (drept penal şi drept procesual penal), lipsa adoptării unor dispoziţii legale pentru armonizarea unor reglementări, mai exact pentru excluderea contrarietăţii acestora, atât explicită, cât şi implicită și afirmațiile publice repetate ale oamenilor politici, ce au ca efect decredibilizarea justiției prin prezentarea cu prioritate și în mod unilateral a vulnerabilității sistemului.

 

Andreea GONDOR

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.