Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Frumosul joc al nuanțelor în relațiile internaționale. “Acordul secolului” vs. “Palma secolului”

Frumosul joc al nuanțelor în relațiile internaționale. “Acordul secolului” vs. “Palma secolului”

Distribuie

Acord, dictat, anexare, recunoaștere – cuvinte care legitimează sau delegitimează acțiuni în relațiile internaționale, invocate ca adevărate mantre când interesele le solicită. În realitate situația e aceeași, ambalajul diferă.

Astfel, “Acordul secolului” poate fi în același timp și “Palma secolului” printr-o simplă schimbare de perspectivă.

În timp ce în Senat continuă audierile care ar trebui să pecetluiască soarta lui Donald Trump la conducerea statului, acesta nu pare a fi deturnat de la agenda proprie de politică internă și externă. Întors de la Davos, președintele prezintă, alături de prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu, “Acordul Secolului”, adică proiectul de pace care ar trebui să înceteze conflictul israeliano-palestinian prezentat ca “o soluție câștigătoare pentru ambele părți”.

În cadrul conferinței de presă (preluată de The Washington Post) Donald Trump a declarat că: “nu am fost ales să fac lucruri mici sau să mă intimidez în fața problemelor mari” completând că “a fost un proces lung și anevoios care a dus la acest moment”.

Implicarea președintelui american în problemele Israelului nu reprezintă o noutate, mai ales considerând faptul că prima vizită oficială a fost realizată în acest stat. Astfel, printr-un gest simbolic se reiterează implicarea în rezolvarea problemelor cu care statul se confruntă pe plan intern și extern. Acest angajament este întărit de însărcinarea ginerelui său, Jared Kushner, cu redactarea documentului.

Acordul presupune o redelimitare teritorială care are în centru Ierusalimul confirmat ca “adevărata capitală a Israelului” de președintele Donald Trump, Cisiordania, Fâșia Gaza, și alte teritorii disputate. Conform președintelui american acordul va “dubla teritoriile Palestinei”, va duce la recunoașterea statului cu capitala în Ierusalimul de Est și vine la pachet cu oferte financiare care au în vedere investiții de 50 de miliarde de dolari. Jared Kushner, într-o emisiune la CNN, a afirmat că s-a încercat o abordare pragmatică, care renunță la pasiunile politice fără relevanță pentru interesul populației în favoarea soluțiilor reale pentru palestinieni, criticând demersurile anterioare lipsite de pragmatism și bazate pe pasiuni irelevante.

Între timp în Palestina au loc proteste contra politicii SUA în regiune și pe teritoriul lor. Al Jazzera remarcă lipsa unei consultări a reprezentanților palestinieni care au declarat că nu vor recunoaște Acordul fiindcă acesta a fost redactat în absența lor, încălcând dorințele arzătoare ale poporului palestinian. Președintele Palestinian Mahmoud Abbas în replică vorbește de “palma secolului” adăugând, conform Reuters, “Ierusalimul nu e de vânzare, drepturile noastre nu sunt de vânzare, nu sunt negociabile, acordul vostru, conspirația, nu va trece”

Având în vedere că implementarea acordului are efect imediat pentru Israel și în etape pentru Palestina o problemă care planează privește declarația primului ministru Israelian privind impunerea legii statului pe teritoriile recunoscute de SUA în baza acordului propus. Întrebat Jared Kushner de o astfel de posibilitate a răspuns: “nu cred ca se va întâmpla până la finalul săptămânii”.

Între timp cei doi lideri sunt puși sub acuzare, Donald Trump în procedura de impeachment, iar Benjamin Netanyahu este acuzat de corupție. De asemenea trebuie remarcate alegerile care urmează în cele două state și care pot duce la schimbări politice relevante.

Vă invit să decideți ce nuanțe sunt adecvate pentru a descrie situația.

Lector univ. dr. Mihaela NATEA / Sursa foto: Donald Trump Tweeter, BBC


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Austria se opune extinderii spațiului Schengen

Distribuie Ministerul de Interne austriac a anunţat opoziţia acestei ţări faţă de eliminarea controalelor la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.