Frumosul joc al nuanțelor în relațiile internaționale. “Acordul secolului” vs. “Palma secolului” Stiri din vecinatatea Romaniei
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

Frumosul joc al nuanțelor în relațiile internaționale. “Acordul secolului” vs. “Palma secolului”

Acord, dictat, anexare, recunoaștere – cuvinte care legitimează sau delegitimează acțiuni în relațiile internaționale, invocate ca adevărate mantre când interesele le solicită. În realitate situația e aceeași, ambalajul diferă.

Astfel, “Acordul secolului” poate fi în același timp și “Palma secolului” printr-o simplă schimbare de perspectivă.

În timp ce în Senat continuă audierile care ar trebui să pecetluiască soarta lui Donald Trump la conducerea statului, acesta nu pare a fi deturnat de la agenda proprie de politică internă și externă. Întors de la Davos, președintele prezintă, alături de prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu, “Acordul Secolului”, adică proiectul de pace care ar trebui să înceteze conflictul israeliano-palestinian prezentat ca “o soluție câștigătoare pentru ambele părți”.

În cadrul conferinței de presă (preluată de The Washington Post) Donald Trump a declarat că: “nu am fost ales să fac lucruri mici sau să mă intimidez în fața problemelor mari” completând că “a fost un proces lung și anevoios care a dus la acest moment”.

Implicarea președintelui american în problemele Israelului nu reprezintă o noutate, mai ales considerând faptul că prima vizită oficială a fost realizată în acest stat. Astfel, printr-un gest simbolic se reiterează implicarea în rezolvarea problemelor cu care statul se confruntă pe plan intern și extern. Acest angajament este întărit de însărcinarea ginerelui său, Jared Kushner, cu redactarea documentului.

Acordul presupune o redelimitare teritorială care are în centru Ierusalimul confirmat ca “adevărata capitală a Israelului” de președintele Donald Trump, Cisiordania, Fâșia Gaza, și alte teritorii disputate. Conform președintelui american acordul va “dubla teritoriile Palestinei”, va duce la recunoașterea statului cu capitala în Ierusalimul de Est și vine la pachet cu oferte financiare care au în vedere investiții de 50 de miliarde de dolari. Jared Kushner, într-o emisiune la CNN, a afirmat că s-a încercat o abordare pragmatică, care renunță la pasiunile politice fără relevanță pentru interesul populației în favoarea soluțiilor reale pentru palestinieni, criticând demersurile anterioare lipsite de pragmatism și bazate pe pasiuni irelevante.

Între timp în Palestina au loc proteste contra politicii SUA în regiune și pe teritoriul lor. Al Jazzera remarcă lipsa unei consultări a reprezentanților palestinieni care au declarat că nu vor recunoaște Acordul fiindcă acesta a fost redactat în absența lor, încălcând dorințele arzătoare ale poporului palestinian. Președintele Palestinian Mahmoud Abbas în replică vorbește de “palma secolului” adăugând, conform Reuters, “Ierusalimul nu e de vânzare, drepturile noastre nu sunt de vânzare, nu sunt negociabile, acordul vostru, conspirația, nu va trece”

Având în vedere că implementarea acordului are efect imediat pentru Israel și în etape pentru Palestina o problemă care planează privește declarația primului ministru Israelian privind impunerea legii statului pe teritoriile recunoscute de SUA în baza acordului propus. Întrebat Jared Kushner de o astfel de posibilitate a răspuns: “nu cred ca se va întâmpla până la finalul săptămânii”.

Între timp cei doi lideri sunt puși sub acuzare, Donald Trump în procedura de impeachment, iar Benjamin Netanyahu este acuzat de corupție. De asemenea trebuie remarcate alegerile care urmează în cele două state și care pot duce la schimbări politice relevante.

Vă invit să decideți ce nuanțe sunt adecvate pentru a descrie situația.

Lector univ. dr. Mihaela NATEA / Sursa foto: Donald Trump Tweeter, BBC

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE