Scandalul care scutură lumea politica din SUA Stiri din vecinatatea Romaniei
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 288 Vizualizări

Scandalul care scutură lumea politica din SUA

Statele Unite sunt cuprinse de o luptă politică care pare să se apropie de final. Senatorii americani și, alături de ei, întreaga lume asistă la dezbaterile care au loc în cadrul procedurii deschise pentru punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump. Acuzațiile curg de ambele părți și pun în discuție întreg sistemul politic și administrativ, separația puterilor în stat, abuzul de putere, corupția, intervenția în problemele interne ale unui alt stat, toate teme sensibile care ne sunt familiare.

În concret, președintele este acuzat că a făcut presiuni asupra omologului său Volodimir Zelenski pentru începerea unei anchete privind afacerile lui Joe Biden și, mai ales, ale fiului acestuia în Ucraina. Concomitent, se purtau discuții intense privind sprijinul militar pe care SUA trebuia să-l acorde Ucrainei. Democrații susțin că amânarea sprijinului reprezintă o formă de presiune exercitată asupra președintelui Zelenski pentru a-l forța să înceapă investigația.

Pe de altă parte echipa care-l reprezintă pe Donald Trump îl acuză pe Biden că, în perioada în care era vicepreședinte al SUA, și-a folosit influența pentru a-l pune pe Hunter Biden în consiliul de administrație al companiei Burisma, controlată de un oligarh ucrainean, de unde obținea o suma de 50.000 de dolari pe lună conform New York Times. Privind discuția telefonică atât președintele Donald Trump cât și echipa care prezintă poziția sa în fața Senatului susțin că aceasta nu constituie un abuz în niciun fel amintind că Zelenski a declarat că nu s-a simțit presat de conversația avută. Prin urmare acuzația nu are sens.

Cu toate că argumentele aduse de echipele democraților și reprezentanților sunt bine susținute de dovezi, mărturii și declarații este greu de crezut că procedura va avea succes având în vedere că este necesară întrunirea a 2/3 din totalul voturilor pentru punerea sub acuzare. Totuși, jocul politic este deosebit de interesant având în vedere că implică doi competitori vizați pentru o eventuală candidatură la alegerile care se apropie și că disputa politică internă aduce în fața opiniei publice internaționale practici lăsate după perdea în relațiile internaționale. Introducerea acestor aspecte în dezbatere publică poate genera efecte pe termen lung atât în societatea americană cât și în lume iar în acest sens să ne aducem aminte de inițierea procedurii contra lui Bill Clinton sau cazul președintelui Nixon care au acaparat, la momentele respective, atenția publică internațională.

Lector univ. dr. Mihaela NATEA / Sursa foto: New York Times

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE