Home / Administratie / Podul peste Mureș spre Iod, tot mai aproape de finalizare

Podul peste Mureș spre Iod, tot mai aproape de finalizare

Distribuie

Comuna Răstolița va bifa în acest an câteva proiecte importante, printre care și finalizarea celor două poduri peste râul Mureș, lucrări intensificate în aceste zile, în special la podul de peste Mureș, spre localitatea Iod. Despre această lucrare, precum și despre restul de investiții preconizate pentru acest an ne-a vorbit Marius Lircă, primarul comunei Răstolița.

Reporter: Se lucrează intens la nivelul comunei Răstolița în aceste zile. Despre ce este vorba?

Marius Lircă: Este vorba de podul care traversează râul Mureș către satul Iod. Construcția acestui pod a început în luna octombrie 2019. În cursul zilei de vineri, 31 ianuarie, s-a turnat placa de beton peste grinzile care au fost puse în luna decembrie. Valoarea podului este de 6 milioane de lei, bani guvernamentali, proiectul fiind derulat prin PNDL. Contractul a fost semnat în cursul anului trecut, undeva în primăvară, au urmat licitațiile care au durat mai mult, astfel că lucrările au demarat la începutul lunii octombrie 2019. Sper ca într-o lună și jumătate podul să fie dat în folosință oamenilor care locuiesc în satul Iod. Spre bucuria noastră pot spune că am prins o firmă serioasă, SC Frasinul SRL din județul Bistrița Năsăud, cu oameni serioși care muncesc de dimineață până seara, lucru care se și vede de altfel.

Rep.: Ce beneficii aduce acest pod față de cel vechi?

M.L.: Podul cel vechi arăta jalnic, avea o vechime de peste un secol, și arăta groaznic. Am ajuns chiar să punem butuci în găuri, nu mai știam ce să facem cu el. Atunci am zis că e absolut necesar construirea unui alt pod. Noul pod va avea o lățime de 9 metri, pe o parte va avea piste de bicicletă, iar pe cealaltă parte trotuar. După finalizarea podului vom face o asfaltare care va face legătura între pod și căminul cultural unde avem asfalt pe o porțiune de un kilometru.

Rep.: Pe lângă podul de la Iod, mai aveți un al doilea pod peste Mureș, la Borzia. În ce stadiu se află acesta?

M.L.: Mai avem un pod peste Mureș la Borzia, proiect derulat tot prin PNDL, la care lucrările au început anul trecut. Din cauza unor probleme cu anumite organizații nonguvernamentale lucrările sunt ceva mai întârziate. Aici debitul apei este mai mare, se lucrează mai greu, pe partea către stâncă. Condițițiile de lucru la acest pod sunt ceva mai speciale, fapt pentru care lucrările au întârziat. Sperăm ca în primăvara acestui an să putem finaliza lucrările. Valoarea acestui pod este la fel ca și la cel de la Iod, respectiv 6 milioane de lei.

Rep.: Cât ajută aceste două poduri?

M.L.: Extrem de mult, în condițiile în care podurile vechi aveau o vechime considerabilă, inclusiv cel de la Borzia care cu greu mai făceau față, fapt ce necesita bani pentru reparații. Au fost tot felul de  discuții cu cei din Iod, de ce am decis să dărâmăm podul vechi, că nu vom mai face altul nou, că trebuie să înconjoare pe jos până la ajungă la drumul principal, și tot felul de povești. Până la urmă le-am făcut o punte unde să treacă și pe jos, iar în această primăvară vor avea și un pod nou nouț care să corespundă tuturor cerințelor.

Rep.: Ce alte proiecte mai importante aveți la nivelul comunei Răstolița?

M.L.: De foarte curând am eliberat autorizația de construire și certificatul de urbanism pentru finalizarea apei în comuna Răstolița, un proiect în valoare de 2,7 milioane de lei, bani guvernamentali. Organizarea de șantier e făcută, așteptăm primăvara să vină firma constructoare să se apuce de lucru. Va fi cu stații de clorinare, cu captări noi făcute, cu tot ce trebuie. În decurs de două, trei luni de zile va fi gata lucrarea. Fostele captări vechi au fost făcute sub orice critică, începând de la proiectare și până la finalizare, fapt pentru care vom avea acum captări noi, totul din beton, cu deznisipatoare, stații de clorinare la bazinele de apă. Oricum, deja avem multă lume legată în comună la apa existent acum, la rețeaua actuală, care prin aceste lucrări noi va fi îmbunătățită.

Rep.: Alte proiecte?

M.L.: La școala din comuna Răstolița avem un proiect în valoare de 100.000 de euro, derulat tot prin PNDL. Aici, la nivel de comună, am avut patru proiecte, cele două poduri de la Iod și Borzia, proiectul cu apa și proiectul cu școala. Cel de la școală e aproape finalizat, mai sunt de montat ceva uși și de pus sistemul de fum, în rest totul e făcut.

Rep.: Ce alte investiții vă rămân de făcut?

M.L.: Prioritate pentru noi pe viitor este căminul cultural din Răstolița, unde am avut o problemă. Proiectul este finalizat, am fost cuprinși la finanțare în cursul anului trecut, dar am avut o problemă cu terenul. Am rezolvat acest aspect la finele anului trecut, am trimis mai departe actele, ca să putem depune din nou proiectul, să-l putem cuprinde la finanțare. Sunt optimist că vom reuși și cu acest proiect.

Rep.: Ce noutăți aveți pe agenda de lucru?

M.L.: Vom încerca să depunem și proiecte noi, în special pentru asfaltări de drumuri comunale și pentru introducerea canalizării. Doresc să fac o expertiză pe fosta canalizare care a fost făcută în proporție de 40%. Am reziliat contractul cu firma care a executat lucrările începute încă din 2009, astfel încât să scot lucrarea din nou la licitație. Contractul e semnat tot prin PNDL, valoarea fiind de 6 milioane de lei. Sper ca din aceste proiecte enumerate să pot face cât mai mult în acest an. Sper ca lumea să înțeleagă că ne dăm toată silința să le ducem la îndeplinire. Avem mult de muncă în acest an, iar până la alegeri încă avem multă treabă de făcut.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.