Provocări și oportunități în domeniul Protecției Plantelor și al Agriculturii. FMC extinde Evalio® AgroSystem în România. Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 101 Vizualizări

Provocări și oportunități în domeniul Protecției Plantelor și al Agriculturii. FMC extinde Evalio® AgroSystem în România.

Peste 250 de fermieri, reprezentanți ai furnizorilor de inputuri pentru agricultură, managementul și o parte din echipa DAFCOCHIM Agro și-au dat întâlnire la Conferința Anuală a DAFCOCHIM Agro, o conferință upgradată și organizată într-un format mai prietenos, mai uman și mai puțin tehnic, la Saliris Resort din localitatea Egerszalók, Ungaria.

Reprezentanții companiilor ADAMA, AZOMUREȘ, BASF, Bayer, Belchim Crop Protection, Borealis L. A. T, CORTEVA Agroscience, FMC, KWS, Limagrain, Nufarm, Summit Agro, Syngenta și TIMAC Agro ne-au adus noutățile din domeniu și ne-au oferit o perspectivă actualizată a viitorului agribusiness-ului pe plan global.

Fermierii au subliniat buna colaborare pe care o au cu DAFCOCHIM Agro, compania care le este partener, creditor și furnizor de informații, produse, soluții și tehnologii de ultimă oră.

Prezent la conferință în dublă calitate, de președinte al Asociației de Protecția Plantelor din România (AIPROM) și de Country Leader România și Moldova al FMC, Vasile Iosif a vorbit în deschidere despre provocările industriei pe care o reprezintă.

În cadrul Asociației Industriei pentru Protecția Plantelor din România (AIPROM) activează 16 companii din domeniul industriei de protecție a plantelor, atât companii multinaționale, cât și companii locale.

În structura AIPROM avem patru grupuri de lucru în care își desfășoară activitatea peste 50 de specialiști. Cele patru grupuri de lucru sunt specializate pe probleme de legislație, marketing și comunicare, proiectul SCAPA și stewardship sau utilizarea în siguranță a produselor fitosanitare. La AIPROM suntem convinși că împreună cu fermierii trebuie și putem să hrănim o populație în creștere. Suntem parteneri cu fermierii români în a găsi cele mai bune modalități de a proteja plantele de agenții de dăunare, pentru a obține producții mai mari și de calitate ridicată. De asemenea, colaborăm cu autoritățile pentru a găsi cele mai bune căi de a asigura produse agricole sănătoase, securitatea alimentară și protejarea mediului înconjurător.

În ultimii 10 ani, peste 50% din produsele de protecția plantelor au fost retrase din piața europeană și acest lucru a pus și pune presiune pe combaterea agenților de dăunare în creștere cu mai puține substanțe active. Sunt extrem de încântat să vă informez că în ultimii 10 ani agricultura românească a crescut de peste trei ori cantitățile  utilizate de produse fitosanitare, piața crescând de la circa 140 milioane de euro în 2007, la peste 450 de milioane euro în 2018, crescând suprafața tratată de la circa 10 milioane hectare (suprafețe totale), la circa 40 milioane de hectare în 2018. Utilizarea produselor de uz fitosanitar, sămânța de calitate, îngrășăminte și tehnologii moderne au permis fermierului român să devină competitiv și, numai prin investiții în tehnologii noi, fermierul român poate să conteze la nivelul UE. Probabil că cifrele pe care vi le-am dat referitor la produsele de protecția plantelor utilizate de către fermierii români sunt impresionante, dar înainte de a trage concluzii vă rog să țineți seama că România utilizează aproximativ aceeași cantitate de produse de uz fitosanitar precum Ungaria, o țară mult mai mică decât România. Astfel, România utilizează circa 0,67 kg s.a/ha, în timp ce Ungaria utilizează circa 1,21 kg s.a/ha, iar media UE este de 2 kg s.a/ha”.

La nivelul Parlamentului și Consiliului European se produc schimbări majore, cu impact semnificativ la nivelul fiecărui stat membru UE. Astfel, noua directivă Green Deal (Afacerea Verde) își propune ca până în 2050, țările membre UE să elibereze în atmosferă exact atât cât bioxid de carbon fixează, adică activitatea economică să devină neutră din punct de vedere al poluării cu gaze de seră. De asemenea, tot la nivelul UE se discută la ora actuală o nouă propunere de directivă, care se numește Farm to Fork (de la fermă la furculiță), document care vorbește pentru prima dată despre reducerea cu 25% a consumului de produse de uz fitosanitar până în 2035. Este de datoria noastră, a tuturor celor care lucrăm în agricultură, precum și al industriei de protecția plantelor, să solicităm autorităților române să nu adopte măsuri în acest sens, datorită faptului că România consumă de circa 3 ori mai puține pesticide decât media statelor membre UE”, consideră Vasile Iosif.

Vasile Iosif s-a mai aplecat asupra problematicii poluării generate de activitățile agricole. “Probabil că sunteți la curent că agricultura este o ramură care poluează, știu că s-ar putea să vă șocheze acest lucru, dar utilizăm pentru agricultură circa 48% din terenul disponibil la nivelul Uniunii Europene, agricultura elimină în atmosferă circa 11% din totalul gazelor de seră și suntem o industrie care consumă foarte multă apă dulce, cam 70% după statistici.  De asemenea, agricultura UE exportă circa 144 de miliarde de euro și importăm circa 143 de miliarde, deci putem spune că avem un mic excedent comercial. Impactul noii legislații europene va afecta foarte puternic și agricultura și în acest sens va trebui să fim pregătiți cu toții”, a mai spus Vasile Iosif.

Totuși, pentru combaterea agenților de dăunare, președintele AIPROM a insistat asupra produselor biologice, în condițiile în care combaterea integrată va deveni extrem de importantă, spunând:  Încă din anii 1970, cercetătorii încercau ca prin utilizarea bacteriilor, virusurilor precum și a altor paraziți ai plantelor, să creeze produse biologice, soluții alternative mai puțin toxice la pesticidele sintetice. Din păcate aceste bio-pesticide nu au reușit să concureze cu pesticidele sintetice în ceea ce privește costurile și eficiența. Niciunul dintre cercetători nu consideră bio-pesticidele un înlocuitor perfect pentru produsele sintetice, fie pentru agricultură, fie pentru aplicații de sănătate publică. Produsele de protecția plantelor vor continua să joace un rol important pentru o lungă perioadă de timp și inovația recentă în bio-pesticide ar crea mai multe opțiuni de gestionare a dăunătorilor, dar nu o singură soluție. Nici un produs nu va oferi o soluție de combatere pe termen lung, deoarece dăunătorii sunt în continuă evoluție și apare de obicei rezistență. Dacă istoria ne-a învățat ceva, managementul dăunătorilor necesită o abordare holistică, unde combaterea integrată (IPM) să joace un rol important. Cred că suntem cu toții de acord că producția agricolă nu poate să scadă, dar trebuie să crească pentru a asigura hrana într-un mod sustenabil, pentru o populație în creștere” În acest context, Vasile Iosif a dat informații referitoare la portofoliul de produse biologice al companiei FMC: ”Astăzi consumatorul, dorește să știe ce mănâncă și a ajuns până acolo încât își calculează și numărul de calorii pe care le consumă. Sincer, este o schimbare destul de importantă pe care trebuie să o luăm în calcul. Acest comportament social creează noi oportunități”.

 

FMC – produse biologice omologate în agricultură, pregătite pentru piața europeană

La acest moment, FMC are în portofoliu cinci produse biologice omologate în diferite țări din întreaga lume: Ethos® XB, Nemix® C, Quartzo®, Presence® și Accudo®.

FMC este o companie de cercetare și inovare specializată în domeniul produselor de protecția și nutriția  plantelor. La ora actuală, pe lângă produsele sintetice, pesticide, FMC este pregătit să aducă în piața europeană și produse biologice, produse care pot fi aplicate respectând cerințele combaterii integrate și anume rotație corespunzătoare a culturilor, aplicare de produse sintetice (pesticide) precum și utilizarea de produse biologice. Astăzi compania noastră comercializează cinci produse biologice la nivel global și, în foarte scurt timp acestea, vor ajunge și în Europa. Din păcate astăzi la nivelul UE se iau decizii pripite referitoare la produsele de uz fitosanitar, decizii care afectează pe termen scurt și mediu capacitatea fermierilor europeni de a ține sub control organismele de dăunare, boli, dăunători și buruieni, în sensul că interzicând produse de uz fitosanitar și nepunând nimic în loc, va crea prejudicii grave atât fermierilor dar și consumatorilor”, a mai declarat Directorul General FMC România.

FMC extinde Evalio® AgroSystem în România

Trăim în secolul vitezei și în orice domeniu de activitate, digitalizarea își pune amprenta. Agricultura de precizie este în atenția marilor companii de cercetare și dezvoltare, iar FMC nu putea să lipsească din acest domeniu. Evalio AgroSystems este o aplicație, un serviciu digital, care ajută la monitorizarea populațiilor de dăunători. Programul se bazează pe o rețea de capcane feromonale, care sunt monitorizate cu o anumită frecvență. Valorile rezultate din citirea capcanelor,  sunt introduse în aplicație prin intermediul unor fotografii. Aceste date sunt transformate în niște grafice care reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. În prezent, la nivel european, monitorizăm 30 de dăunători cheie în numeroase culturi agricole, având peste 850 de puncte de monitorizare și când considerăm că se apropie atingerea pragului economic de dăunare,  trimitem avertizări către fermieri și către partenerii noștri. Aceste avertizări le trimitem prin intermediul e-mail-urilor, prin intermediul mass-media, cu ajutorul colaboratorilor, prin newslettere, sms”. Dacă în anul 2019 am monitorizat Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) în partea de sud a României, în anul 2020 vom monitoriza Ostrinia și Helycoverpa la cultura de porumb, la nivelul întregii țări și vom emite avertizări gratuite către toți fermierii, pentru ca aceștia să aplice tratamentele fitosanitare exact atunci când trebuie” a explicat domnul Vasile Iosif, care i-a invitat pe fermieri fie să acceseze site-ul aplicației Evalio AgroSystems, fie să ia legătura cu un reprezentant FMC pentru a accesa datele programului.

Inovația și tehnologiile din domeniul protecției plantelor precum și digitalizarea care va avea loc în toate domeniile vieții  vor schimba, în circa 5-10 ani, majoritatea business-urilor care există la ora actuală, inclusiv agricultura, a opinat, la finalul prezentării, Vasile Iosif, care a fost însoțit la conferință de Horia Pop, Area Sales Manager.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE