EXCLUSIV! Bătălia partidelor mureșene, faza pe Facebook Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1090 Vizualizări

EXCLUSIV! Bătălia partidelor mureșene, faza pe Facebook

Considerată ca fiind una din metodele cele mai facile de comunicare politică, comunicarea pe rețelele de socializare a fost însușită și de partidele politice românești, care încearcă astfel să obțină capital politic și implicit voturi din partea segmentului activ al populației.

În acest sens, și la nivelul județului Mureș orice organizație politică respectabilă și-a creat o pagină de Facebook prin intermediul căreia încearcă să convingă electoratul care utilizează rețelele de socializare.

Miza comunicării online e cu atât mai mare cu cât în acest an în România se vor desfășura alegeri locale, iar rețelele de socializare sunt ideale pentru a da startul, neoficial, la campania electorală.

Cotidianul Zi de Zi a realizat o ierarhie a paginilor de Facebook a partidelor politice mureșene, în funcție nu de valoarea comunicării (a cărei apreciere poate să intre în zona subiectivității), ci după criterii strict matematice, respectiv după numărul de like-uri deținute miercuri, 5 februarie.

Locul 1, cu 13.698 de like-uri: POL Târgu-Mureș

Pagina prezintă periodic informații despre activitatea politico-administrativă a ”oamenilor liberi” și deține cel puțin două elemente în plus comparativ cu alte pagini de Facebook ale partidelor politice românești mureșene: transmisiuni live cu ședințe interne de partid plus comunicare și pentru cetățenii de etnie maghiară.

Locul 2, cu 10.025 de like-uri: PNL Mureș

O pagină foarte activă, cu multe transmisiuni live locale (când e cazul) și mai ales ale liderilor liberali naționali, dar și cu știri și declarații interesante care acoperă un spectru larg de domenii cum ar fi Economia, Administrația sau Sănătatea.

Locul 3, cu 2.947 de like-uri: Pro România Mureș

Un partid start-up, cum e descris pe pagina de Facebook, Pro România Mureș interacționează destul de bine cu internauții interesați de politică, responsabilii de comunicare din Mureș publicând zilnic diverse știri și declarații care îi au în prim plan pe liderii partidului.

Locul 4, cu 2.853 de like-uri: USR Mureș

O pagină care are aproape zilnic câte ceva de transmis celor care i-au dat like: fie ”cartoane” de partid venite de la centru și distribuite mai departe, fie link-uri către articole care prezintă noutăți din activitatea locală sau națională a USR.

Locul 5, cu 2.594 de like-uri: UDMR Mureș

Pagina se numește de fapt ”RMDSZ, Maros megyei szervezet” și este actualizată aproape zilnic cu informații despre activitățile, inițiativele sau declarațiile principalilor politicieni ai organizației. La capitolul ”minusuri” este de menționat faptul că nu toate postările sunt traduse în limba română, cetățenii români care doresc să urmărească activitatea UDMR Mureș având astfel o oarecare restricție în acest sens.

Locul 6, cu 1.923 de like-uri: PSD Mureș

Social-democrații mureșeni au o pagină de Facebook interactivă, unde vizitatorii pot lectura așa-zisele ”cartoane” informative distribuite prin rețeaua partidului, dar și articole și știri postate de pe diverse site-uri de profil locale și naționale.

Locul 7, cu 1.900 de like-uri: PLUS Mureș

”Mai răruț, că-i mai drăguț”, pare să fie sloganul celor care administrează pagina de Facebook a organizației PLUS Mureș, care nu abundă cu postări și distribuiri doar de dragul distribuirilor, ci conține postări cu o periodicitate de una la câteva zile.

Locul 8, cu 1.324 de like-uri: PMP Mureș

O pagină care nu exagerează cu distribuiri și postări inutile, ci pe care se postează atunci când trebuie, fie mesaje din partea conducerii centrale a partidului, fie informații despre activitatea liderilor locali.

Locul 9, cu 442 de like-uri: Partida Romilor ”Pro-Europa” Mureș

La nivelul județului Mureș, partidul care are ca simbol ”Asul de treflă” este aproape inexistent pe rețeaua de socializare Facebook, dovadă în acest sens fiind cele mai recente postări: 23 ianuarie 2020, respectiv 20 noiembrie 2019.

Locul 10, cu 358 de like-uri: ALDE Mureș

O pagină de Facebook pe care, practic, nu se întâmplă nimic în afară de… liniște și pace. Cea mai recentă postare datează din 27 noiembrie 2019, iar fotografia principală a paginii îl prezintă pe Mircea Diaconu, candidat la președinția României în 2019.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE