Home / Cultură / ”Două figuri”, la Muzeul Județean Mureș

”Două figuri”, la Muzeul Județean Mureș

Distribuie

Personaj complex, cu capacităţi pedagogice înnăscute şi aptitudini organizatorice dublate de o serioasă pregătire artistică, Aurel Ciupe (19901988) se va consacra atât ca profesor la şcolile de artă din Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Timişoara, ca diriguitor al destinelor pinacotecilor din aceste ultime două oraşe, de asemenea, ca bun organizator al diferitelor evenimente artistice (saloane şi expoziţii) dar şi călăuzitor al Uniunii Artiştilor Plastici-filiala Cluj. El a făcut parte din garda profesorală de început a Şcolii de Arte Frumoase din Cluj şi a iniţat cursurile Şcolii libere de pictură din Târgu-Mureş (1932-1940).

O lucrare deosebit de relevantă pentru sfârşitul celui de-al treilea deceniu, pentru concepţia sa despre artă şi pentru noua abordare propusă de artist, este cea cu titlul ”Două figuri”. Într-o realizare impozantă, nu doar prin dimensiune ci mai ales prin redarea statuară a celor două personaje, lucrarea îi reprezintă pe artist în faţa şevaletului şi a unei pânze neîncepute şi, probabil, pe soţia acestuia, inseraţi într-o atmosferă atemporală şi un peisaj succint, miniatural, în care se zăresc nişte case şi o biserică, dominat de dealurile masive.

Criticul de artă Ioana Vlasiu vede în această lucrare „o clară intenţie programatică în afirmarea unei anume idei despre statutul şi menirea artistului” prin obiectivarea ideală a artistului care evadează din mediul său obişnuit: atelierul şi „se măsoară cu lumea”, înfăţişându-se cu o oarecare vanitate în larga deschidere peisagistică.

O altă interpretare pe care o suscită poate fi, de asemenea, şi cea a pictorului cu muza sa, cunoscându-se faptul că Ciupe a dezvăluit cu rafinată discreţie detalii din intimitatea ambianţei familiei prin portretele soţiei sale, în special, sau ale fiicei, cu individualizări fizionomice şi de caracter.

(C.F.)

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.