Home / Administratie / Târgu-Mureș: Centru de recuperare pentru dependenți de alcool, droguri, jocuri de noroc și internet?

Târgu-Mureș: Centru de recuperare pentru dependenți de alcool, droguri, jocuri de noroc și internet?

Distribuie

Aleșii locali ai municipiului Târgu-Mureș sunt invitați să decidă, într-o ședință viitoare de lucru, cu privire la oportunitatea înființării serviciului social “Centru de Recuperare din Adicții Bastion”. În cazul în care proiectul va fi aprobat, noul serviciu va face parte din structura Direcției de Asistență Socială Târgu-Mureș și va funcționa în Cetatea Medievală – Bastionul Dogarilor etaj 2, în baza unui contract de închiriere.

De la dependența pentru alcool, la internet

Potrivit inițiatorului proiectului, Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, obiectul de activitate al serviciului îl constituie ”realizarea ansamblului de măsuri, programe, activități profesionale, servicii specializate de protejare a persoanelor, familiilor, grupurilor și comunităților cu probleme speciale aflate în dificultate și într-un grad de risc social, în vederea prevenirii, limitării sau înlăturării efectelor temporare sau permanente ale situațiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a acestor categorii vulnerabile.”

Noul serviciu va avea ca beneficiari persoane dependente de alcool droguri, jocuri de noroc și chiar de internet.

”După ultimul raport al Organizației Națiunilor Unite privind situația globală a consumului de alcool și sănătate, România ocupă locul 5 mondial după consumul de alcool pur, măsurat în litri echivalent de alcool etilic pe cap de locuitor pe an. Această situație determină, atât la nivel național cât și la nivel local, existența unor grupuri vulnerabile – definite de lege ca fiind acele persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, sărăcie, dependență de droguri sau de alcool ori a altor situații care conduc la vulnerabilitate economică și socială. Pe cale de consecință, se impune înființarea unui serviciu social, clar definit de lege, destinat persoanelor cu diferite adicții, respectiv consum de alcool, droguri, alte substanțe toxice, internet, jocuri de noroc etc.”, a precizat Dorin Florea, în referatul de aprobare al proiectului, document disponibil pe pagina web a Primăriei municipiului Târgu-Mureș, www.tirgumures.ro.

Obiectivele serviciului social “Centru de Recuperare din Adicții Bastion”:

– Recuperarea persoanelor dependente de substanțe: alcool, droguri, etnobotanice, alte substanțe toxice și/ sau de comportament: jocuri de noroc, pornografie, internet etc., prin modele de terapii multidisciplinare: bio-psiho-socio-spirituale, de grup și individuale (terapie model Minnesota și terapie emoțional-comportamental-cognitivă);

– Recuperarea persoanelor co-dependente: soțul/ soția, copiii, tatăl/ mama, aparținătoare dependentului, care sunt afectate direct/ indirect de consumul/ comportamentul compulsiv al dependentului;

– Inserția/ reinserția socială a grupurilor vulnerabile (persoane sau familii) în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de dependență.

(Redacția)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.