Lumea sub lupă. Știri pe scurt Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 289 Vizualizări

Lumea sub lupă. Știri pe scurt

SUA

Senatul limitează puterea lui Donald Trump în a declara război Iranului. Senatul american a decis de curând limitarea puterilor președintelui în angajarea unui război cu Iranul, inițiativa fiind susținută și de o parte dintre republicani. Aceasta vine după eliminarea lui Qasem Soleimani și declarațiile belicoase ale președintelui american. Acesta susține că măsura transmite un mesaj neadecvat și demonstrează slăbiciune.

El Salvador

Militari și reprezentanți ai forțelor de ordine au luat cu asalt Parlamentul El-Salvadorului în timpul dezbaterilor privind aprobarea împrumutului, propus de președintele Nayib Bukele, de 109 milioane de dolari destinat îmbunătățirii echipamentelor din dotare. El Salvador are cea mai mare rată a mortalității din America Centrală generată de crimele comise de grupările mafiote. La venirea la putere a tânărului președinte Nayib Bukele (38 de ani), acesta a promis scăderea ratei criminalității relatează BBC dar a întâmpinat opoziție față de măsurile propuse. Acțiunea menită să convingă parlamentarii care solicitau lămuriri privind cheltuirea banilor a fost denunțată ca fiind o tentativă de lovitură de stat generând o reală criză politică.

Asia

Conform unui raport al Organizației Mondială a Sănătății peste 1.800 de persoane au murit și în jur de 71.000 de cazuri confirmate de infecție cu Coronavirusul 2019-nCoV. În afara Chinei, 25 de state au raportat cazuri de infecție și trei decese. Între timp statele adoptă măsuri de protecție față de cetățenii care au vizitate China de recent. În Japonia o navă de croazieră cu 3.700 de pasageri rămâne în carantină în portul Yokohama iar în Europa sunt raportate tot mai multe cazuri, în ciuda măsurilor de siguranță adoptate la nivel statal.

India

Președintele SUA, Donald Trump, urmează să întreprindă o vizită oficială în India, la finalul acestei luni, ocazie cu care urmează definitivarea acordului de achiziționare a mai multor elicoptere militare de la compania Lockheed Martin informează Reuters. Acordul de 2,6 miliarde de dolari evidențiază relațiile strategicei dintre cele două state, care includ și acorduri comerciale.

Africa

În 2002 se înființa la Durban, Africa de Sud, Uniunea Africană pe stabilimentul Organizației Unității Africane care funcționa din 1963. Organizația care reunește 55 de state membre propune o structură similară sub aspect politic și instituțional cu cea a Uniunii Europene încercând prin adoptarea unor măsuri regionale să reducă problemele de securitate cu care statele de pe continent se confruntă.

Indiscutabil eforturi substanțiale au fost depuse pentru îmbunătățirea relațiilor dintre state, dezvoltare economică, creșterea nivelului de trai dar cu toate aceste statele reușesc cu greu să se mobilizeze pentru atingerea unor obiective asumate.

Zilele trecute, relatează Reuters, UA a decis amânarea finanțării operațiilor de securitatea până în 2023, după ce mai multe state nu au contribuit deloc, iar altele doar parțial în acest sens. Astfel, din totalul preconizat de 400 milioane de dolari, doar 164 de milioane au fost strânse până acum.

Având în vedere problemele de securitate care variază de la terorism la state eșuate, conflicte interstatale, lovituri de stat frecvente, conflicte inter-etnice, amânarea afectează în mod direct stabilitatea regională. Pe ce altă parte proiectele de apărare comune dezvoltate la nivelul organizațiilor regionale constituie un subiect delicat și în alte părți ale lumii și în acest sens UE nu este străină de polemici.

Între timp, la nivel internațional, Africa este din ce în ce mai curtată sub aspectul propunerilor de dezvoltare economică și de infrastructura. În acest sens întruniri au avut loc cu China, SUA, UE. Proaspăt ieșită din UE, Marea Britanie încearcă să-și fortifice relațiile în regiune prin resetarea lor cu parteneri pe poziții de egalitate. În mod cert acestea generează oportunități pentru statele africane care pot genera creștere economică și creștere a nivelului de trai.

Nigeria

Într-un comunicat oficial al Agenției de Comerț și Dezvoltare, se reafirmă sprijinul acordat de SUA în ultimii 27 de ani sectorului energetic din Nigeria prin finanțarea unui total de 70 de proiecte în sectorul energetic și telecomunicațiilor. Ultimul dintre ele are în vedere o finanțare de 1 milion de dolari, conform Reuters, și are ca scop extinderea și construirea unei instalații de colectare și prelucrare a gazelor naturale și dezvoltarea rețelei de energie electrică în zonele defavorizate.

Conform US Energy Information Administration Nigeria este cel mai mare producător de petrol din Africa și deține cele mai mari zăcăminte de pe continent. Cu toate acestea, probleme privind infrastructura ineficientă și învechită afectează continuitatea producției și dezvoltarea economică bazată în principal pe exploatarea petrolului și gazelor naturale. Nigeria este a șaptea populație a lumii și ce mai mare din Africa, cu un spor de natalitate de 5.5 copii născuți/ femeie conform datelor Băncii Mondiale. Datorită resurselor de care dispune statul prezintă un interes crescut la nivel internațional iar propunerile de dezvoltare a relațiilor bilaterale sunt în continuă creștere.

Europa

Comisia Europeană anunță aprobarea unei scheme de sprijin public prin care România va acorda 53 de milioane EUR pentru stații de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute. Margrethe Vestager vicepreședinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența.” (conform Comisiei Europene).

Măsura este în deplină concordanță cu Pactul Ecologic European și are în vedere dezvoltarea infrastructurii necesare mașinilor hibrid și electrice.

Macedonia

Odată cu soluționarea disputei cu Grecia privind utilizarea numelui Macedonia, iată că Macedonia de Nord face un pas important în parcursul către statutul de membru al NATO prin ratificarea aderării la această organizație. În acest fel statul va deveni al 30-lea membru al organizației. În parale tot mai multe voci de la UE, printre care Franța, vorbesc despre deschiderea aderării Macedoniei de Nord și Albaniei la blocul comunitar.

Conf. univ. dr. Mihaela Daciana NATEA

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE