Carnavalul Lolelor, la Sighișoara Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 503 Vizualizări

Carnavalul Lolelor, la Sighișoara

Ne face o deosebită plăcere, să vă facem cunoscut că vom continua și în acest an proiectele inițiate în 2008 pentru a promova tradiția săsescă a fasching-ului în forma sa medievală – specifică unor burg-uri din vechile scaune săsești din perioada Universității Saxone – ca parte a patrimoniului cultural comun.

Astfel, pentru a păstra această tradiție ce a strabătut secolele evului mediu transilvan, conform rânduielilor duminică, 2 din Făurar, A.D. 2020, UrzelnZunftSchassbrich-UrzelnZunftMedwesch-UrzelnZunftKlausenburg® și-au ales noul staroste și vor începe pregătirile pentru fasching .

Carnavalul Lolelor® se va desfășura începând cu ora 12.00 în 23 februarie în în Citadela Sighişoarei și în 3 martie în Citadela Sighişoarei, după ce în 22 februarie s-a desfășurat în Centrul Istoric al Mediașului (Casa Schuller, Piața Ferdinand I și Piața Castelului).

Inițiat în 20 ianuarie 2008 împreună cu municipalitatea bucureșteană spre a marca reintroducerea străzii Smârdan (fosta Uliţă Nemţească) în zona dedicată traficului pietonal, din 2009 Carnavalul Lolelor® începe să fie organizat de Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA în burg-ul medieşean cu susţinerea regretatului Burgermeister Daniel THELLMANN și a Bisericii Evanghelice C.A. Mediaș şi cu sprijinul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) și a Centrului Cultural Româno-German în Citadela Sighişoarei.

În domeniul tipologic al fasching-ului tradițional se înscriu forme diferite din arealul cuprins între Văile Târnavelor (Kokelgebiet – în dialectul săsesc) așa cum este cazul la Saschiz, Valea Viilor sau Bazna, dar și obiceiul lolelor prezent în forme diferite în arealul vechiului Scaun săsesc Cincu,  respectiv Valea Hârtibaciului (Harbachtal – în dialectul săsesc),

În comunităţile săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching (cuvânt de origine austriaco–bavareză), iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich – în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii (Aschermittwoch) – cu care începe Postul Paştelui.

Eine Schöne Fasching !   … căci ne vedem curând la carnaval.

(Comunicat de presă, Centrul Cultural ”Petre Țuțea” Sighișoara)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE