Home / Sanatate / Instituțiile din sectorul de Urgență, la ceas de bilanț. Proiecte pentru anul 2020

Instituțiile din sectorul de Urgență, la ceas de bilanț. Proiecte pentru anul 2020

Distribuie

Peste 2.900.000 de intervenții medicale, peste 41.000 de incendii înregistrate la nivel național din care au fost salvate peste 2500 de persoane, peste 1100 de mesaje RO-ALERT în vederea informării și avertizării populației, dublarea numărului de ambulanțe cu vechime mai mică de cinci ani sunt o parte din cifrele bilanțului pe anul 2019, al instituțiilor subordonate Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). În cadrul Raportului asupra activității în anul 2019 al DSU și al instituțiilor coordonate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Serviciile Județene de Ambulanță, Unitățile și Compartimentele de Primiri Urgențe și serviciile publice Salvamont, ce a avut loc vineri, 21 februarie, au fost prezentate activitățile derulate în cursul anului 2019, proiectele implementate, dar și cele ce urmează a fi implementate în perioada următoare.

Pe zona de intervenție medicală, în anul 2019 la nivel național echipajele serviciilor de ambulanță au gestionat un număr de 2.938.670 de intervenții, acest număr include transporturile neasistate și consultațiile la domiciliu. Un aspect important pe care s-a pus accent în cadrul bilanțului se referă la înnoirea parcului auto al mașinilor de ambulanță, numărul ambulanțelor cu vechime între 0-5 ani dublându-se în anul 2019, respectiv de la 14% în 2018, din total mașini, în 2019 s-a ajuns la un procent de 28% de mașini noi din totalul de mașini. Programul de înlocuire a mașinilor care încă funcționează și au vechime mare va continua, potrivit șefului DSU, Dr. Raed Arafat.

În cadrul Raportului, Dr. Arafat a vorbit nu doar de activitățile desfășurate în anul 2019, dar și despre proiectele și activitățile ce vor fi derulate în acest an.  În continuare, se vor derula și proiecte cu finanțare de la Banca Mondială, printre ele regăsindu-se și proiectul privind achizițiile centralizate pentru materiale sanitare și consumabile pentru unități de primiri urgență și servicii de ambulanță. ”Acest proiect va permite și crearea unor stocuri medicale tampon în țară, dar și un control și o evaluare reală a consumului în sectorul de urgență”, a adăugat Dr. Arafat.

Defibrilatoare în spații publice

Un alt proiect important este ”Punct de prim ajutor. Fii salvator” derulat cu sprijinul LIDL și al Fundației pentru SMURD și presupune dotarea a 370 de locații la nivel național, spații publice și comerciale, cu echipamente medicale, respectiv defibrilatoare semiautomate, cu acces la public, primele 40 dintre acestea urmând a fi instalate în București.

”A început implementarea acolo (n. red. – București). Sperăm ca primele 40-50 de defibrilatoare să le avem operaționale în cel mai scurt timp. Ce este deosebit aici este faptul că aceste defibrilatoare în momentul în care sunt ridicate sună singure la 112, se anunță urgența în Dispecerat, se știe locația lor, iar personalul de aici poate să primească inclusiv datele medicale ale pacientului -pulsoximetria, ritmul cardiac și se poate intra în legătură verbală cu cel care acordă primul ajutor până la sosirea primului echipaj de intervenție, fie din partea Ambulanței fie din partea SMURD-ului. Este un proiect de început, 370 de defibrilatoare în țară, dar sperăm că numărul acesta va crește și sperăm să ajungem să legiferăm obligativitatea prezenței unor astfel de echipamente în diferite locații, care sunt cu public numeros”, a precizat șeful DSU și fondatorul SMURD.

Prezent la eveniment, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Conf. Dr. Florin Buicu, a ținut să transmită un gând bun salvatorilor de vieți.

”Am participat la Raportul prezentat de Departamentul pentru Situații de Urgență și instituțiile aflate în coordonarea acestui Departament. A fost un moment important în decursul activității acestor salvatori cu prezentarea rezultatelor aferente activității anului 2019. Fiecare dintre instituțiile subordonate au prezentat activitățile, fie că vorbim de activitățile medicale fie de cele ale Pompierilor, inclusiv ale Salvamontului. Activitatea acestora este una foarte importantă, de care beneficiază milioane de români în fiecare an. În acest moment doresc să le transmit salvatorilor să fie sănătoși, împreună cu familiile, și să fie alături de noi atunci când avem nevoie de ei”, a precizat Conf. Dr. Florin Buicu.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

De asemenea, verificati

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Distribuie Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.