Home / Invatamant / Târgu-Mureș: Decizia Consiliului de Administrație al UMFST privind situația epidemiologică legată de infecția cu coronavirus

Târgu-Mureș: Decizia Consiliului de Administrație al UMFST privind situația epidemiologică legată de infecția cu coronavirus

Distribuie

Ca urmare a situației epidemiologice create de răspândirea cazurilor de coronavirus, Consiliul de Administrație al UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș hotărăște următoarele:

Studenții și cadrele didactice care au revenit în țară în ultimele 14 zile după o călătorie în zonele menționate mai jos (Punctul B – Caz suspect) vor rămâne la domiciliu în următoarele 2 săptămâni, evitând contactul cu alte persoane.
Absențele studenţilor aflaţi în această situație vor fi motivate, fără obligație de recuperare.
Informațiile privind atitudinea în fața suspiciunii de infecţie vor fi prelucrate la nivelul fiecărei structuri didactice sau administrative și sunt obligatorii pentru fiecare student și fiecare angajat al universității.
A) Definițiile de caz pentru COVID-19

Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând la om afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic. La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS).

2019-nCoV este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată până acum la oameni.

😎 CAZ SUSPECT

Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gât, dificultate respiratorie (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare.

In perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:

  • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
  • A avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă

China continentală
Provincia Lombardia
Regiunea Veneto
Localitate din Regiunea Piemonte: Cumiana

Localități din Lombardia și Veneto:

Vo Euganeo Fombio Terranova dei Passerini
Codogno Maleo Castelgerundo
Castiglione d’Adda Somaglia San Fiorano
Casarpusterlengo Bertonico
Persoanele care vin din China continentală sau din una din cele 12 localități din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România.

Persoanele din alte localități din Provincia Lombardia și Regiunea Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

Contactul apropiat este definit ca:

Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex.în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
Persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute;
Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m;
Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție;
Persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și care a stat pe unul din cele 2 rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion. Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă, vor fi considerați contacți apropiați toți pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toți pasagerii din avion.
Persoana care a stat într-un areal geografic cu transmitere comunitară extinsă.
C) CAZ PROBABIL

Un caz suspect la care rezultatul testării pentru SARS, comunicat de laborator, este neconcludent sau la care rezultatul a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri.

  1. D) CAZ CONFIRMAT

O persoană cu confirmare în laborator a infecției cu 2019-nCoV, indiferent de semnele și simptomele clinice.

In perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:

  • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19

SAU

  • A avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă.
  1. E) PRECAUȚIILE STANDARD includ:

Evitarea aglomerațiilor și frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri);
Menținerea o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);
Spălarea frecvenţă a mâinilor, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;
Utilizezarea tehnicii de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau acoperirea nasului și gurii în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmat de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă și săpun;
Abținerea de la atingerea gurii, nasului și ochilor;
Respectarea regulilor privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.
Pacientul suspectat de infecție cu 2019-nCoV trebuie să poarte mască !!!
Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

(Blog UMFST ”George Emil Palade” Târgu-Mureș)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.