Home / Sanatate / Mureș: Măștile de protecție găsite greu în farmacii. Spitalele, aprovizionate cu măști pentru personalul medical și pacienți

Mureș: Măștile de protecție găsite greu în farmacii. Spitalele, aprovizionate cu măști pentru personalul medical și pacienți

Distribuie

Unul dintre efectele produse de sezonul gripal, implicit de coronavirus, este lipsa măștilor de protecție în farmacii, dublată de prețurile majorate. În multe farmacii stocurile de măști de protecție s-au epuizat și se găsesc cu greu la depozite. În schimb, cele două spitale din Târgu-Mureș, Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș, au reușit să asigure stocul de măști de protecție pentru personalul medical și pacienții internați.

Cine ar trebui să poarte măști

Epidemia de coronavirus, izbucnită în China, a speriat mureșenii mai mult decât epidemia anuală de gripă și i-a determinat să caute măștile de protecție în farmacii și chiar să plătească de câteva ori mai mult. La nivelul farmaciilor prețurile măștilor au crescut de la 0,5 lei la 2-3 lei.

”În acest an, ca urmare a epidemiei de coronavirus, se pare că în toată Europa sunt probleme cu aprovizionarea cu măști de protecție. Am văzut imagine cu farmacie din Elveția care a afișat la intrare „nu avem măști”. Evident că stocurile reduse de măști în toată Europa afectează și farmaciile noastre, în România, inclusiv Târgu-Mureș. (…) Măști se mai găsesc prin farmacii, dar acestea se aprovizionează greu. Semi măștile chirurgicale și cele cu filtre antivirale sunt disponibile și la magazinele de produse tehnico-medicale, acolo de unde de fapt sunt obișnuiți profesioniștii să se aprovizioneze”, a declarat Farm. Nicoleta Radu, președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș.

Însă aceste măști de protecție nu trebuie folosite decât de către pacienții care au simptome. Purtarea unei măști este de folos unei persoane bolnave pentru a nu contamina pe cei din jur, persoanelor vârstnice și celor cu afecțiuni multiple, care sunt mai expuse la viruși, personalul medical care se află în contact cu bolnavii.

”Cea mai cunoscută este semi-masca chirurgicală cu trei pliuri, care este purtată de mare parte a populației în sezoanele de gripă, cu scop de protecție. Trebuie să știm însă că aceste semi-măști se umezesc destul de repede de la propria salivă, trebuie schimbate des, dar cel mai important este că trebuie purtate în primul rând de populația care are simptome respiratorii, nu de cei sănătoși. Scopul este să nu împrăștie picăturile de salivă infestate viral și nu acela de a filtra aerul respirat. Pentru a filtra aerul respirat același efect îl poate avea fularul/eșarfa personală. (…) Nu are rost să cumpărăm măști doar să facem stocuri pentru acasă, în condițiile în care poate aceste suprastocuri de la populație ar fi necesare categoriilor care au nevoie efectiv de ele”, a recomandat Farm. Nicoleta Radu.

Spitalele din Târgu-Mureș, pregătite cu stocuri de măști

Cele două spitale din Târgu-Mureș au luat măsurile necesare pentru a asigura stocul de măști în această perioadă.

”În stocul de la UPU-SMURD avem 100 de măști FFP3. S-au comandat 600 de echipamente complexe care cuprind și măști FFP3. De asemenea, săptămâna trecută s-au achiziționat 14.400 de măști și pentru a preveni lipsa măștilor, în cazul în care dispar de pe piață, am achiziționat o cantitate suficientă de tifon  pentru a confecționa măști din tifon. Suntem pregătiți să facem față la o creștere a numărului de cazuri de gripă și sperăm că nu se va agrava situația ca să avem probleme cu aprovizionarea”, a declarat Dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu-Mureș.

Măștile sunt destinate personalului medical și pacienților, în caz de nevoie, nu și aparținătorilor. Aceștia din urmă au și ei obligația de a purta echipament de protecție la intrarea pe secțiile spitalului, respectiv halat, papucași și mască de unică folosință. De la sfârșitul lunii ianuarie au fost luate măsuri de limitare a accesului vizitatorilor pe toate secțiile.

Și la nivelul Spitalului Clinic Județean Mureș stocul este asigurat.

”Spitalul are stocuri suficiente deocamdată, atât pentru personalul medical cât și pentru bolnavi. S-au făcut comenzi necesare în timp util, suntem la nivelul de aprovizionare cu o creștere de aproximativ 30%. Sigur, dacă vor apărea situații noi în ceea ce privește creșterea numărului de infecții respiratorii cu virus gripal sau cu acest virus nou sigur că va crește și consumul”, a precizat Dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Acesta a îndemnat populația la calm în contextul epidemiei cu coronavirus, în special pentru a respecta măsurile recomandate de specialiști și Ministerul Sănătății.

”Fac apel la populație să nu creăm panică și să respectăm regulile care vin pe canalele oficiale de informare și nu pe rețelele de socializare deoarece numai specialiștii pot coordona în aceste situații și nu cei care sunt simplii privitori”, este sfatul managerului Spitalului Clinic Județean Mureș.

Este important să se respecte regulile de igienă prin spălarea mâinilor cât mai des, evitarea contactului cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute,  să nu se atingă nasul, ochii și gura dacă nu au fost spălate mâinile, persoana care strănută sau tușește trebuie să-și acopere nasul și gura, să nu se administreze antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului, dacă o persoană suspectează că este răcită sau se află în apropierea unei persoane bolnave să poarte mască de protecție, să se apeleze la 112 în caz de febră sau tuse sau dacă o persoană a călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane infectate.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.