Home / Business / Agențiile de profil vor reglementarea profesiei de agent imobiliar în România

Agențiile de profil vor reglementarea profesiei de agent imobiliar în România

Distribuie

Meseria de agent imobiliar trebuie să fie reglementată la nivel național. Cel puțin asta este părerea reprezentanților agențiilor imobiliare din România. RE/MAX România, parte a francizei nr. 1 la nivel mondial, a dat publicității ultimul sondaj realizat la nivel național. Același sondaj arată că populația își dorește din ce în ce mai mult să lucreze cu agenți instruiți și acreditați.

Peste 8.000 de agenți imobiliari în România

În prezent, în România există peste 8.000 de agenți imobiliari, acest lucru însemnând că persoanele care vor să cumpere sau să vândă proprietăți pot apela la o varietate mare de specialiști imobiliari dacă au nevoie de consultanță.

Întrebarea este câți dintre agenți au cu adevărat expertiza necesară pentru a stabili cel mai bun preț, cu adevărat competitiv? Sau, care din agențiile imobiliare cunosc atât de bine metodologiile de lucru și de tranzacționare pentru a garanta succesul clienților săi?

Conform studiului pieței imobiliare demarat de RE/MAX în perioada decembrie 2018 – octombrie 2019, succesul tranzacțiilor depinde cel mai mult de înțelegerea nevoilor clientului, iar reprezentarea exclusivă a intereselor unei singure părți oferă posibilitatea atragerii cumpărătorilor calificați din punct de vedere financiar. Relația dintre agent și vânzător este esențială, iar încrederea construită între cele două părți se bazează pe modalitatea în care agentul imobiliar se ocupă de proprietate și de derularea tranzacției. Evaluarea corectă a imobilului reprezintă un alt aspect important, alături de capacitatea de a negocia eficient tranzacția.

”Calitatea serviciilor depinde de reputația agentului și de experiența pe care acesta o are în domeniu. Profesia de agent imobiliar este o meserie care necesită reglementări generale, iar RE/MAX este singura rețea de agenții imobiliare din România care contribuie semnificativ la reabilitarea imaginii agentului imobiliar printr-un program educativ intens la nivel național dezvoltat de Academia RE/MAX. Piața imobiliară din România a intrat în faza de maturitate. România nu se află într-o situație de boom imobiliar și nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima perioadă. Dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci în mod firesc și România va fi afectată”, a declarat Ionuț Mărian, manager Remax Prestige Târgu-Mureș.

Agenți imobiliari instruiți la Agenția Remax

Potrivit acestuia, calitatea serviciilor imobiliare din România ar putea crește în principal prin reglementarea profesiei de agent imobiliar și construirea unui sistem unitar de referință pentru evaluarea proprietăților imobiliare. Educația primează, iar colaborarea prin reprezentarea exclusivă aduce multiple beneficii pentru ambele părți implicate în tranzacție.

”Clienții români sunt diverși, complecși, iar unii pot fi dificili. O parte din aceștia au obiecții în ceea ce privește semnarea contractului cu agenția imobiliară, printre care se numără: valoarea comisionului ca fiind prea mare, prețul imobilului sau clauzele contractuale. Unii clienți și-ar dori să achite comisionul fără factură, sau chiar să nu încheie un contract deloc. Este normal ca fiecare parte implicată într-o tranzacție imobiliară să dorească cel mai bun preț. Există proprietăți de lux la 2.000 de euro/metru pătrat, dar acestea nu sunt apreciate de potențialii cumpărători. Există și proprietăți care nu-și justifică prețul și care țin cumva piața blocată. De aceea este important ca înainte de listare, proprietarul să se consulte cu un agent imobiliar, iar aici ne putem lăuda cu Academia Remax, academie la care merg toți agenții noștri”, a subliniat Ionuț Mărian.

Piața imobiliară, trend de creștere

Manageul Remax Prestige Târgu-Mureș a mai arătat că românii își achiziționează bunuri imobiliare în principal din veniturile proprii și prin intermediul creditelor ipotecare/imobiliare și că românii preferă creditele co-garantate, de tip Prima Casă și chiar rate pe care să le achite dezvoltatorului imobiliar.

”Piața imobiliară din România este pe un trend de creștere constantă. În 2019 factorul care a afectat cel mai mult dinamica pieței a fost creșterea prețurilor proprietăților. A urmat scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare și accesul dificil la surse de finanțare. Indicele ROBOR a avut un impact mai redus, asemănător cu cel al epuizării fondurilor programului Prima Casă și cu devalorizarea leului. Conform respondenților la chestionar, evoluția prețurilor pe piața imobiliară în 2020 vor stagna sau vor crește cu până 10%. 28% dintre participanții la studiu consideră că prețurile vor cunoaște și o scădere cu până la 10%, în funcție de perioada de tranzacționare. Cât despre contextul economic românesc de care depind o mulțime de ramuri economice, business-uri și servicii, 35% dintre respondenți afirmă că vom stagna din punctul de vedere ale evoluției economice, 40% cred într-o îmbunătățire moderată, iar ceilalți 25% sunt mai pesimiști, previzionând înrăutățiri pe tot parcursul anului viitor. Piața imobiliară din România are nevoie la ora actuală de profesioniști în domeniu. Atât cumpărătorii, cât și vânzătorii de proprietăți își doresc tranzacții pline de succes, care să fie încheiate în propriul avantaj și au nevoie de colaborarea cu agenți imobiliari de încredere care să îi pună în temă cu noutățile din domeniu”, a mai menționat Ionuț Mărian.

Cât costă un metru pătrat în Târgu-Mureș

În 2019, în România s-au înregistrat următoarele prețuri per metru pătrat: 1.380 euro/metru pătrat în București, 1.610 euro/metru pătrat în Cluj-Napoca, 1.450 euro/metru pătrat în Iași, 1.010 euro/metru pătrat în Timișoara.

”În Târgu-Mureș, prețul oscilează între 1.000 și 1.100 euro per metru pătrat în funcție de zona orașului”, a conchis Ionuț Mărian.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.