Din colecția Muzeului Județean Mureș. ”Femeie în costum românesc” de Bordi András Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 319 Vizualizări

Din colecția Muzeului Județean Mureș. ”Femeie în costum românesc” de Bordi András

Originar din Idrifaia, Mureș, Bordi András (1905-1989) a desfășurat o intensă activitate în domeniul artistic, nu doar ca pictor format la Budapesta și Paris ci și ca un foarte bun organizator. A fost profesor de desen al Școlii libere de pictură din Târgu-Mureș și, mai apoi, odată cu înființarea lui în 1949, al Liceului de Artă, începând cu 1940 și până în 1971 a fost administrator al Palatul Culturii și custode al Pinacotecii care funcționa în acest impozant edificiu, de asemenea, a fost vicepreședinte al breslei ”Barabás Miklós”, din 1941 și membru al diferitelor forme de organizare artistic ale vremii respective.

În domeniul creației, Bordi András s-a manifestat ca un foarte bun și rafinat acuarelist, cu valențe puternice în zona portretului pe care îl stăpânea cu virtuozitate din punct de vedere al bunei meserii dar și al valențelor de expresie. Personajele portretizate sunt din imediata vecinătate a artistului, fie membri ai familiei, în special soția sa, prieteni sau oameni simpli și cunoscuți ai săi din lumea rurală. Un capitol special este dedicat portretelor de copii și legăturii materno-filiale. Deopotrivă însă, Bordi András s-a exprimat ca un fluid și nuanțat peisagist al dealurilor și pădurilor transilvănene.

Din sfera sondărilor statornicite deja în stilul caracteristic, ușor recognoscibil, a genului portretului și a redării profunzimii de expresie a personajelor, face parte și lucrarea ”Femeie în costum românesc”, o frumoasă demonstrație de bun desenator. Accentul cade pe rafinata realizare a portretului personajului feminin și a mâinilor acestuia, pe un fond neutru. Redarea minuțioasă a detaliilor costumului popular vine să întregească frumusețea imaginii ansamblului.

(C.F.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE