11 oi din Ogra ucise de un urs Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1371 Vizualizări

11 oi din Ogra ucise de un urs

Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a declarat miercuri, 4 martie, pentru Agerpres, că începând din data de 15 februarie în judeţ au început să apară din nou urşii în localităţi şi în gospodăriile populaţiei şi numai în ultima săptămână au fost ucise 11 oi pe raza comunei Ogra, informează www.agerpres.ro.
”În acest an, începând cam din data de 15 februarie au început să apară din nou urşii în localităţi, la gospodăriile oamenilor. Până în momentul de faţă avem opt pagube create de urs şi avem o cerere pentru obţinerea derogării pe cotă de intervenţie pe fondul de vânătoare Giuluş, care a fost depusă astăzi. Mâine (joi, 5 martie – n.r.) va primi procesul verbal de la noi şi de la Garda de Mediu, apoi poate să îl înainteze la Ministerul Mediului pentru obţinerea derogării pentru extragerea sau relocarea ursului. După obţinerea derogării noi eliberăm autorizaţia de mediu pentru recoltarea sau mutarea acestui urs, depinde ce primeşte de la minister. Anul trecut au fost recoltaţi 13 urşi şi am avut nouă urşi morţi în accidente auto şi feroviare”, a arătat Dănuţ Ştefănescu.

Cota de prevenție, ”în ceață”

Potrivit APM Mureş, ultimul caz în care ursul a atacat de mai multe ori în ultima săptămână a fost în comuna Ogra, iar numărul total de oi ucise este de 11.
”În legea de completare a Legii vânătorii, care a apărut anul acesta, se prevede că până în 15 mai trebuie să se aprobe cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie, ultimele fiind o noutate. Vom vedea când se va scoate ordinul cum va fi, noi sperăm ca aceste cote preventive să prevadă un număr cât mai mare de urşi, mai ales pentru zona de câmpie, fiindcă aici avem urşi care nu au habitatul lor. La munte au acest habitat, dar la câmpie sunt mulţi urşi care stau pe câmp. Cota de intervenţie, ca şi acum, se dă la cerere, adică pentru un urs care face pagubă faci cerere. Cota de prevenţie ar trebui să fie o cotă care să prevină toate aceste lucruri. Cum se va da, încă nu ştim”, a declarat Dănuţ Ştefănescu.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE