EXCLUSIV! Maria Precup, ”undă verde” pentru o nouă candidatură! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3639 Vizualizări

EXCLUSIV! Maria Precup, ”undă verde” pentru o nouă candidatură!

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă, în exclusivitate, motivarea sentinței Tribunalului Mureș – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, prin care a fost respins ordinul de încetare a mandatului primarului municipiului Reghin, Maria Precup, document emis în iulie 2019 de fostul prefect al județului Mureș, Mircea Dușa.

Practic, motivarea sentinței face lumină definitivă în speța ”Maria Precup versus ANI”: chiar dacă instanța a recunoscut existența unei incompatibilități în ceea ce o privește pe Maria Precup în perioada 2012-2014, aceasta se răsfrânge doar asupra mandatului de primar 2012-2016, nu și asupra mandatului 2016-2020. Astfel, Maria Precup își poate duce la capăt mandatul de primar 2016-2020 și nu are niciun fel de interdicție pentru o eventuală candidatură la un nou mandat de primar al municipiului Reghin la alegerile locale din acest an.

Scurt istoric

În noiembrie 2015, Agenția Națională de Integritate (ANI) a emis un raport în care Maria Precup, primarul municipiului Reghin, a fost declarată în incompatibilitate deoarece a făcut parte, în perioada iunie 2012 – decembrie 2014, adică în mandatul 2012-2016, din comisia de cenzori a unei firme private. Sentința definitivă în această speță a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut, în mai 2019, decizia ANI.

Ca urmarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, prefectul județului Mureș de la data respectivă, Mircea Dușa, a emis, în iulie 2019, un ordin de încetare a mandatului primarului municipiului Reghin.

Respectivul ordin al prefectului județului Mureș a fost atacat în instanță, în iulie 2019, de Maria Precup, care a avut câștig de cauză în august 2019, judecătorii Tribunalului Mureș hotărând, definitiv, suspendarea ordinului de prefect și revenirea la funcția de primar al ”Orașului Viorilor”.

Motivarea sentinței: ”La momentul emiterii ordinului starea de incompatibilitate nu mai exista”

Întrucât în spațiul public au început să circule diverse zvonuri despre o așa zisă interdicție împotriva Mariei Precup în ceea ce privește o nouă candidatură pentru funcția de primar al municipiului Reghin, cotidianul Zi de Zi a obținut motivarea instanței care a anulat, în 2019, celebrul ordin emis de prefectul de atunci, Mircea Dușa.

”Este adevărat că, potrivit articolului 15, alineatul 2 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, starea de incompatibilitate atrage încetarea de drept a mandatului de primar, însă în cauză se constată că starea de incompatibilitate a reclamantei constatată prin raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate nu privește această funcție, ci pe acea pe care a îndeplinit-o în calitate de primar, în mandatul 2012-2016. Această împrejurare nu a fost remarcată și nici motivată de către pârât care, pornind de la constatarea definitivă a stării de incompatibilitate a reclamantei pentru funcția de primar, a apreciat că această incompatibilitate se răsfrânge asupra celui de-al doilea mandat într-o funcție eligibilă. Instanța consideră că dispozițiile articolului 91, alineatul 1, indice 1, din Legea nr. 161/2003, care stabilesc clar durata stării de incompatibilitate, trebuiau avute în vederea la emiterea ordinului contestat, și, față de faptul că raportul Agenției Naționale de Integritate a constatat că starea de incompatibilitate a avut loc în perioada 19 iunie 2012 – 10 decembrie 2014. Prefectul trebuia să constate, raportat la această prevedere legală, că la momentul emiterii ordinului starea de incompatibilitate nu mai exista și nu mai poate afecta mandatul de primar 2016-2020”, se arată în motivarea sentinței.

Starea de incompatibilitate, inexistentă în mandatul 2016-2020

Completul de judecată a mai stabilit că ordinul de prefect a fost emis tardiv, respectiv că acesta ar fi produs efecte juridice doar în mandatul în care s-a constatat incompatibilitatea Mariei Precup, respectiv în mandatul 2012-2016.

”Așa fiind, instanța conchide că din perspectiva neaplicării prevederilor articolului 91, indice 1, alineat 1, din Legea 161/2003, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 50/9 aprilie 2019, ordinul contestat este nelegal emis. Este evident că prin aplicarea alineatului 1, indice 1, al articolului 91 din Legea 161/2003, reclamanta nu se afla în stare de incompatibilitate la data emiterii ordinului, aceasta încetând potrivit textului amintit ”la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta” la concret la data încetării de drept a mandatului de primar, care s-a produs în anul 2016. Prin urmare, neexistând îndeplinită condiția prevăzută de articolul 15, alineatul 2, litera b din Legea 393/2004, neexistând incompatibilitate, prefectul a emis în mod nelegal Ordinul nr. 281/11 iulie 2019, constatând în mod nejustificat încetarea înainte de termen a mandatului primarului municipiului Reghin”, se mai menționează în motivarea sentinței care a repus-o pe Maria Precup, în august 2019, în funcția de primar al municipiului Reghin.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE