”Pan-Europa”, lucrare din biblioteca Ligii Pro Europa Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 277 Vizualizări

”Pan-Europa”, lucrare din biblioteca Ligii Pro Europa

Felicitări! Prestigiosul Premiu European Coudenhove-Kalergi 2020 i-a fost decernat E.S. Preşedintelui României Klaus Iohannis!

În acest context, aş reaminti că publicarea în 1997 în limba română a operei fundamentale a lui Richard N. Coudenhove-Kalergi, ”Pan-Europa”, în traducerea lui Mircea Suhăreanu, este meritul Editurii Pro Europa. De altfel, lansarea versiunii româneşti a Pan-Europei, în cadrul seratei organizate de Liga Pro Europa în Sala Mică a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureş, a fost onorată de prezenţa Doamnei Walburga Habsburg Douglas, reprezentînd Uniunea Pan-Europeană, prezidată la acea dată de Otto von Habsburg.

Scriam în mai 1997 în Prefaţa Pan-Europei:
« Publicăm această lucrare în prima ei versiune în limba română cu convingerea că mesajul ei poate interesa şi astăzi publicul românesc. Autorul se referă în mai multe rînduri expres la România şi la Mica Antantă, considerînd-o, pe aceasta din urmă, un posibil sîmbure al Pan-Europei. Ideile lui Coudenhove-Kalergi ne pot ajuta să vedem mai clar locul nostru în construcţia europeană, să ne identificăm mai bine aliaţii şi să ne intuim mai bine adversarii.

România se află ea însăşi în faţa acestei opţiuni, o opţiune care nu ţine de geografie, ci de un sistem de valori. Reconcilierea cu vecinii, opţiunea istorică pentru democraţie şi pluralism, respectul pentru alteritate, pot aduce României garanţia de a aparţine unui sistem de valori şi de securitate colectivă capabile să-i garanteze nu doar supravieţuirea, ci şi dezvoltarea de durată.

Apariţia, la Tîrgu-Mureş (Marosvásárhely/Neumarkt am Mieresch), a acestei prime versiuni româneşti a Pan-Europei nu este întîmplătoare. În acest oraş transilvan a luat fiinţă, cu şapte ani în urmă, Liga Pro Europa, prima asociaţie pro-europeană din România post-comunistă, a cărei pledoarie pentru valorile europene a fost, credem, dintre cele mai consecvente. Nici momentul ales nu este întîmplător: se împlinesc în aceste zile 40 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul de naştere a Uniunii Europene, pe care o prevestea Pan-Europa şi 75 de ani de la primul manifest paneuropean al lui Coudenhove-Kalergi.

România are de făcut faţă, în chiar aceste zile, provocărilor relative la aderarea la sistemul politico-economic şi de securitate euro-atlantic. Polemicile legate de această opţiune istorică sînt abia la început. Pan-Europa poate fi firul Ariadnei de care avem nevoie pentru a ieşi din labirint.»

Smaranda ENACHE,

Co-președinte al Ligii Pro Europa

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE