Proiect de formare și calificare profesională lansat de Camera de Comerț și Industrie Mureș Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 347 Vizualizări

Proiect de formare și calificare profesională lansat de Camera de Comerț și Industrie Mureș

Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș a lansat luni, 9 martie, proiectul ”Smart Jobs – Competitivitate prin specializare inteligentă”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 1.421.306 de lei, 85% din finanțare reprezentând contribuția Uniunii Europene prin Fondul Social European, iar 15% reprezentând contribuția Guvernului României.

Angajații, grupul țintă al proiectului

Potrivit informațiilor prezentate de Stela Bățagă, director de programe în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a județului Mureș și manager de proiect, obiectivul specific al proiectului este îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, a competențelor și a aptitudinilor aferente sectoarelor economice identificate conform unei strategii naționale de competitivitate în corelare cu o strategie națională de cercetare, dezvoltare și inovare.

”Grupul țintă al proiectului sunt angajații. Nu e vorba despre angajații care ocupă poziții de management sau care sunt în compartimentele de resurse umane pentru că aceștia beneficiază de o altă linie de finanțare. Practic, ne propunem să creștem capacitatea de adaptare la schimbare a angajaților și a intreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniile care au fost identificate în cadrul unei Strategii naționale pentru competitivitate, strategie care a identificat anumite domenii de activitate pentru care se consideră că există potențial de dezvoltare în următoarea perioadă. Această strategie a Ministerului Economiei este corelată cu o altă strategie întocmită de Ministerul Educației, respectiv Strategia pentru cercetare, dezvoltare și inovare. Practic, ne propunem să formăm și să organizăm cursuri de formare profesională continuă pentru 336 de angajați din județul Mureș, precum și să consiliem 36 de IMM-uri din județul Mureș. Activitatea de consiliere pentru IMM-uri este tot în direcția implementării unor programe de formare profesională continuă sau de formare la locul de muncă. Ne-am propus ca cel puțin trei IMM-uri să introducă propriile scheme de învățare la locul de muncă, care pot fi programe de ucenicie, primirea unor studenți în practică și chiar autorizarea unui curs propriu de formare profesională”, a afirmat Stela Bățagă, cu ocazia evenimentului de lansare a proiectului.

Domenii de activitate eligibile

Directorul de programe din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a județului Mureș a mai afirmat că domeniile de activitate eligibile pentru activitățile proiectului sunt: turism, ecoturism, textile și pielărie, lemn, mobilă, construcții, industrii creative – activități precum creația artistică și consultanța, profesii în domeniul arhitecturii sau al proiectării, industria auto și de componente auto, tehnologia informației și comunicațiilor, industria alimentară, procesarea alimentelor și a băuturilor, sănătate și produse farmaceutice, energie și management de mediu, distribuție de mărfuri (dacă IMM-ul respectiv asigură distribuția în unul din cele 11 sectoare eligibile) și activități de cercetare – dezvoltare în agricultură, silvicultură și pescuit.

”Fiecare dintre domeniile acestea se consideră că trebuie să se dezvolte în corelare cu domeniile de specializare inteligentă care au fost identificate în cadrul Strategiei naționale pentru cercetare, dezvoltare și inovare și care sunt bioeconomie, tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, energia, mediul și schimbările climatice, econanotehnologii și materiale avansate și sănătate. Circa jumătate din firmele active din județul Mureș desfășoară activități în aceste domenii”, a menționat Stela Bățagă.

Cursuri gratuite de formare și calificare

Activitățile din cadrul proiectului vor fi preponderent de formare profesională și vor fi gratuite. Astfel, vor fi organizate cursuri de lucrător în tâmplărie, tâmplar, tapițer și de lucrător în domeniul procesării alimentelor. Totodată, vor fi organizate cinci cursuri de inițiere pentru dobândirea de competențe digitale și trei cursuri de perfecționare în domeniul mediului, de responsabil de mediu. Foarte important, cursurile de formare profesională vor fi autorizate prin Autoritatea Națională pentru Calificări, entitate din cadrul Ministerului Educației, iar la final absolvenții vor primi certificate de calificare sau certificate de absolvire, sub egida Ministerului Educației și Ministerului Muncii. Astfel, cursurile vor avea recunoaștere națională și implicit europeană.

”Cursurile de responsabil de mediu sunt de mică durată, de 50 de ore, respectiv de 13 întâlniri, de luni până vineri de la ora 16.00, în grupuri de maxim 14 persoane, în ideea să nu încurcăm program de muncă al angajaților și al companiilor. Cursurile se finalizează cu examen în fața unei comisii, iar lectorii noștri sunt specialiști în mediu. Practic, la fiecare curs lectorii noștri prezintă specific pe ce domeniu sunt cursanții înscriși”, a afirmat Anca Giurgiu, expert cu formare profesională și secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a județului Mureș

”Pe partea de competențe digitale, cursul este de inițiere, iar în cadrul acestuia vor fi învățate uneltele de bază ale utilizării PC-ului, pachetul de Office cum mai este numit, dar și de utilizare a mediilor sociale, Facebook, a internetului în general. Cursul va avea 50 de ore, pe durata a 13 întâlniri, și se va finaliza cu un examen. Grupele vor fi de maxim 14 persoane”, a completat Anca Giurgiu.

Referindu-se la cursurile de calificare, expertul cu formare profesională din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a județului Mureș a precizat că acestea vor avea durata de 360 de ore.

”Partea de practică va fi asimilată programului de lucru, pentru că oamenii în general lucrează pe meseria respectivă dar nu au încă certificarea. Practica se va desfășura utilizând formatori din cadrul companiilor unde se face partea de practică, iar partea de teorie va începe după ora 16.00, în diverse locații, în funcție de solicitări. Grupele vor fi de 28 de persoane”, a menționat Anca Giurgiu.

Informații suplimentare pot fi accesate pe pagina web a Camerei de Comerț și Industrie a județului Mureș, www.cciams.ro, precum și la sediul instituției din Târgu-Mureș, strada Primăriei nr. 1.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE