Home / Cultură / „Of, inimioară”, cronica unui spectacol anulat (provizoriu)

„Of, inimioară”, cronica unui spectacol anulat (provizoriu)

Distribuie

O zi de marți, o frumoasă după amiază de primăvară, prilej numai bun de a cinsti ființa dragă, în speță femeia, această minunată stăpână a începutului de martie. Sub aceste auspicii se anunța ziua de luni, 9 martie, la Reghin, zi în care era programat spectacolul  dedicat Zilei Femeii organizat de municipalitatea reghineană. Pe lângă Vlad Miriță, invitat special al spectacolului, pe afiș se mai regăseau Anca Branea & Friends, un pic cam misterios, dat fiind faptul că nu era specificat vreun nume, doar prietenii și atât.

Am mers și eu ca tot omul să asist la spectacol, curios din cale afară de cine sunt acei „Friends” alăturați numelui solistei Anca Branea. Dar surpriză, spectacolul dedicat Zilei Femeii a fost nici mai mult nici mai puțin anulat, vinovat principal fiind acest omniprezent coronavirus ,care,  se pare că a pus lacăt la multe evenimente culturale, nu cumva ca virusul să nu facă ravagii printre consumatorii de cultură.

Dacă tot am urcat dealul până la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, apoi musai să dau bună ziua cu protagoniștii spectacolului (nu vă gândiți la Vlad Miriță), ci la acei „Friends” de care tare eram curios. I-am găsit în sala de spectacol, trăgeau ceva filmări, având la bază repertoriul pregătit pentru spectacolul amânat în cele din urmă.

„Of , inimioară”, incursiune în farmecul perioadei interbelice 

Proiectul „Of , inimioară” îi are în componență pe Ana Maria Galea –vocal, Daniel Csikos –pian, Alex Moldovan – vioară, Vaughn Roberts – chitară bass, Daniel Notăraș- acordeon, Gombocz Avar – baterie, Anca Branea – vocal

Mare surpriză, am descoperit cu bucurie o trupă cu un repertoriu special ales, cu trimiteri la perioada interbelică, prin mahalalele Bucureștiului și multe alte locații pline de farmec. Trupa cu pricina are în spate un proiect intitulat „Of , inimioară”,  născut la  inițiativa cântăreței Ana Maria Galea, respectiv ansamblul vocal-instrumental format din 7 muzicieni destoinici, Anca Branea – vocal, Ana Maria Galea –vocal, Alex Moldovan – vioară, Daniel Notăraș- acordeon, ,Daniel Csikos –pian,  Vaughn Roberts – chitară bass, Gombocz Avar – baterie.„Acest proiect readuce în conștiința comunității muzica româneacă din diferite perioade  pornind de la folclorul autentic , continuând cu  muzica urbană a României Interbelice sau romanțele și cântecele vechi de petrecere și ajungând până la piese muzicale din perioada anilor 70 când compozitori precum Edmond Deda au făcut istorie. Pe de altă parte, prin acest proiect  este promovată muzica live cântată cu instrumente”, afirmă  Ana Maria Galea.

O altă componentă interesantă a proiectului „Of, inimioară” este și faptul că artistele  Anca Branea  și Ana Maria Galea  adună  în jurul lor muzicinei proveniți din zone diferite ( muzică clasică, jazz, pop, folclor, lăutărie) dar și de origini diferite ( română, maghiară, rroma sau neozeelandeză)  într-un ansamblu care prin orchestrații și aranjamente originale inspirate din diferite variante ale pieselor din proiect care promovează  printr-un limbaj comun tuturor membrilor, autentic și inedit muzica românească. Al treilea aspect care definește originalitatea proiectului este faptul că prin acest spectacol se urmărește identificarea, conservarea și promovarea patrimoniului imaterial în domeniul muzical al poporului român.

Playlist generos

Cam asta e povestea pe scurt a artiștilor din spatele titulaturii „Friends” alăturat solistei Anca Branea, care au trudit câteva luni bune până să pună pe picioare un spectacol plin de culoare, sunet și pasiune. Playlist-ul proiectului care urma să fie prezentat la Reghin are următoarele ingrediente: ”Violete pentru fete” – compozitor Nicolae Kirculescu , text  Denise Constantinescu, ”Dar-ar naiba în tine dragoste” –  folclor , ”Of , inimioara” – compozitor Edmond Deda  , piesă câștigătoare la Cerbul de Aur în 1970 , ”Zaraza” – muzica și versurile , Cristian Vasile , ”Mărie și Mărioară” – cântec de stil nou din repertoriul lăutarilor argeșeni Ioniță Bădiță, Ion Matache, Luca Codin ș.a., care-l cântau cu vervă în cor, însoțindu-și glasul cu instrumentele, în cârciumile din „Piața Mare” a Bucureștiului din perioada interbelică. Cântecul a fost înregistrat în acea vreme pe disc și cântat la microfonul posturilor de radio. Maria Tănase îi păstrează cu fidelitate atât linia melodică cât și poezia. Playlist-ul este completat de ”Busuioc” – cântec românesc” compus de Ion Vasilescu, cu versuri semnate  de același, în colaborare cu Nicu Kanner (compus în vara anului 1938 și lansat în cadrul revistei „Constelația Alhambrei” în toamna aceluiaș an), ”O damigeană  și-un pahar” (folclor urban) , ”Lume , lume …soră lume” (cântec lăutăresc orășenesc de petrecere, larg popularizat  de Ion Crețu, cunoscut cântăreț moldovean ), ”Unde e Târgoviștea ?” – folclor urban, ”Mama mea e florăreasă”  – piesă lăutărească veche de peste 100 de ani, ”Ciocârlia” și un  colaj  format din  ”Bordeiaș”, ”Ionel, Ionelule”, ”Cine seamănă cu mine”.

Mă pot declara mai mult decât bucuros că o parte din aceste minunate ingrediente le-am savurat  și eu, prestate live de către cei care formează proiectul „Of, inimioară”, unul plin de suflet. Simți asta încă  de la primele acorduri. Păcat că nu a  ajuns să fie simțit de către publicul reghinean, coronavirusul pare că a fost mai puternic, mai exact grija pentru sănătatea oamenilor, văduviți din păcate de un concert super fain. Sperăm ca în cele din urmă această pacoste  nasoală de sorginte chinezească să devină istorie, iar „Of, inimioară” să primească binemeritatul botez al publicului reghinean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Noutăți despre Festivalul Tiberius 2024

Distribuie Ediția din acest an a Festivalului Tiberius se va desfășura în perioada 10-17 noiembrie, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.