Home / Sanatate / ATENȚIE! Concediul medical pentru îngrijirea copiilor cât timp școlile și grădinițele sunt închise, nejustificat!

ATENȚIE! Concediul medical pentru îngrijirea copiilor cât timp școlile și grădinițele sunt închise, nejustificat!

Distribuie

Solicitarea concediilor medicale de către părinți doar pentru a sta acasă cu copiii care nu merg la școală în această perioadă nu este justificată.

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureș a precizat că sunt medici de familie care au semnalat deja situații în care părinții înscriși pe listele lor au solicitat concedii medicale pentru a sta acasă cu copiii.

”La nivelul CAS Mureș medicii de familie au semnalat situații în care persoane înscrise pe listele proprii au solicitat concediu medical, în condițiile în care au copii în unitățile școlare și preșcolare închise pe perioadă temporară, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului COVID – 19. În afara situațiilor impuse de starea de sănătate, orice solicitare adresată medicilor, de familie sau specialiști, nu este justificată”, a precizat Rodica Biro, Președinte-Director General al CAS Mureș.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului este justificat doar în situații în care se constată apariția unei probleme de sănătate a copiilor.

”Certificatul de concediu medical este emis ca urmare a unui act medical, în care se constată reducerea temporară a capacității de muncă, respectiv existența stării de boală a persoanei aflată în cabinetul unui medic de familie sau specialist. În cazul copiilor minori până la vârsta de 7 ani, respectiv în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, părintele are dreptul de concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav”, a explicat președintele CAS Mureș.

Soluții pentru părinți, propuse de ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat în urmă cu câteva zile că prin decizia de închidere a școlilor și grădinițelor în contextul epidemiei cu virusul COVID-19 părinții copiilor se află în situația de a identifica soluții alternative pentru supravegherea lor, însă nu recomandă concediul de odihnă în această perioadă.

”Nu aș recomanda: 1 – Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislații, acordarea concediului unor angajați care cer, în masă, concediul de odihnă. 2 – Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obține, dintr-o dată, un astfel de document”, a precizat ministrul Muncii pe rețeaua de socializare Facebook. Aceasta a prezentat câteva soluții ce pot fi aplicate pe perioada în care unitățile de învățământ sunt închise, în funcție de decizia fiecărui angajator.

”Am venit cu câteva soluții aplicabile exclusiv în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise, conform deciziei fiecărui angajator:

Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit;
Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță).

Cred că următoarele măsuri sunt de bun simț atunci când specificul locului de muncă este acomodat: în cazul familiilor cu doi părinți, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinți să muncească dimineața și altul după-amiaza; la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotație, să rămână acasă cu cei mici”, a punctat ministrul Muncii.

Parlamentul României a adoptat joi, 12 martie, un proiect potrivit căruia dacă școlile vor fi închise un părinte va putea sta acasă cu copilul/ copiii în zile libere plătite de angajatori.

Arina TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

1 comentariu

  1. Mama, m-au luat nervii… Auzi la ei, un părinte dimineața unul după amiaza… Dar credeți ca locurile de munca ne permit asta? Soțul meu este șofer în armata și este destul de solicitat în perioada asta iar curând nu știu dacă o sa mai poată sta doar 8 ore la munca în condițiile în care se aude ca vor suplini politia… El trebuie sa fie pregătit pt o alerta mereu… Ce facem stam cu frica ca el pleacă la alerta iar eu cum nu prea am semnal la munca cum aflu… De rahat ca tot ce se întâmplă în tara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.