Consiliul Județean al Elevilor Mureș acuză: drepturile elevilor, încălcate în 78% din licee! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1394 Vizualizări

Consiliul Județean al Elevilor Mureș acuză: drepturile elevilor, încălcate în 78% din licee!

Conducerea Consiliului Județean al Elevilor Mureș a anunțat, în urmă cu câteva zile, prin intermediul unui comunicat de presă, că la 78,95% din liceele luate în vizor în cadrul unui studiu ”s-a descoperit ca în regulamentele proprii se încălcau drepturi ale elevilor sau chiar drepturi constituționale.”

”Lege versus reputație”

Potrivit unui document întocmit de Consiliul Județean al Elevilor Mureș  intitulat ”Raport privind regulamentele liceelor din județul Mureș”, ”în urma numeroaselor solicitări primite de la elevii mureșeni, Consiliul Județean al Elevilor Mureș a verificat regulamentele a 19 licee din totalul de 33 existente în județ” în cadrul unui demers intitulat „Lege versus reputație”.

Cea mai frecventă încălcare a drepturilor elevilor identificată de Consiliul Județean al Elevilor Mureș se referă la părăsirea perimetrului de învățământ în timpul programului.

”În articolul mai sus menționat (Statutul elevului, articolul 15, alineatul k – n.r.) se reglementează atât accesul elevilor în afara perimetrului școlii în timpul programului de învățământ, cât și excepțiile acestei reguli, astfel prin excepție, elevii majori au voie să părăsească oricând perimetrul școlii. Acest drept, al elevilor majori, este încălcat de zece licee. Nerespectarea acestui drept de către școli se poate pedepsi, în cazurile deosebit de grave, conform Codului Penal articolul 205”, se arată în document.

Apel către autoritățile competente

În concluzie, Consiliul Județean al Elevilor Mureș solicită autorităților competente remedierea situației și revenirea la normalitate.

”La finalul acestui demers, Consiliul Județean al Elevilor Mureș se va folosi de toate pârghiile instituționale existente și de toate mecanismele de presiune socială, pentru a se asigura că această stare de hazard a învățământului mureșean nu se va mai repeta. Vrem să ne asigurăm că regulamentele abuzive ale școlilor vor fi modificate, în concordanță cu actele normative în vigoare. Solicităm public Inspectoratului Școlar Județean Mureș – domnului Claudiu-Gabriel Bîndilă, reprezentantului teritorial al Avocatului Poporului – domnului Eugen Ciobotă, și Ministerului Educației Naționale – doamnei Monica Anisie, să intervină în soluționarea acestei crize din învățământ”, se menționează în documentul citat.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE