Măsuri de prevenire și protecție împotriva Coronavirusului,  adoptate la Ibănești Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 394 Vizualizări

Măsuri de prevenire și protecție împotriva Coronavirusului, adoptate la Ibănești

Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) – Ibănești s-a întrunit vineri, 13 martie 2020  pentru a reanaliza măsurile de prevenire și protecție împotriva infectării cu noul Coronavirus (COVID-19) care se impun pe raza comunei.

În ședință s-a venit cu completări la măsurile deja luate de Primăria Ibănești și, pe fondul valului de persoane care se întorc în țară din Italia, s-a luat foarte serios în calcul varianta ca epidemia să ajungă și în Ibănești. “Sunt foarte mulți plecați și de la noi, din Ibănești. Sute de oameni sunt în Italia, Spania, Germania, Franța, dar cei mai mulți sunt plecați în Italia, iar Italia este zona roșie a Europei”, a atenționat primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru, președintele CLSU.

În acest moment, la intrarea în țară, persoanele care sunt identificate ca venind din “Zona roșie” de risc (cum este cazul Italiei) sunt escortate până în județul de domiciliu, unde intră direct în carantină. Dar, pe lângă această măsură, un sprijin important poate să vină chiar de la locuitorii comunei care sunt rugați ca, în situația în care au avut contact direct cu persoane care au venit din Italia sau au cunoștință de persoane care s-au întors în Ibănești din Italia, să informeze telefonic în cel mai scurt timp Primăria Ibănești (0265.538.300).
În cazul persoanelor care se întorc în țară din „Zona galbenă”, care presupune auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile, Primăria Ibănești, anunțată de Direcția de Sănătate Publică, va verifica dacă persoana respectivă a ajuns la domiciliu, dacă respectă perioada de auto-izolare obligatorie și, ca sprijin pentru această perioadă, va asigura câte trei mese pe zi pe durata celor 14 zile.

Printre măsurile deja luate la nivel de comună, se numără suspendarea cazărilor în tabăra Lăpușna și a organizării de activități în căminele culturale. Piața de duminică de la Podul Hodacului se închide în următoarele două săptămâni (15 martie, 22 martie), în condițiile în care este loc de întâlnire săptămânal pentru sute de oameni, din diferite zone și județe, iar aglomerația și apropierea dintre oameni este mare, ceea ce crește proporțional riscul de transmitere a virusului. CLSU a informat și a trimis o serie de recomandări și măsuri inclusiv agenților economici din comună.

Școlile și grădinițele rămân închise până pe data de 22 martie 2020 și se revine cu recomandarea de a se evita activitățile de grup ale copiilor sau expunerea la spații aglomerate.

Cetățenii trebuie să evite grupurile, aglomerațiile și toate activitățile care presupun adunări de persoane! Virsul se transmite prin picături de salivă, poate chiar invizibile, fiind extrem de contagios. „Eliminăm pe rază de cel puțin un metru picături vizibile sau invizibile de salivă, care sunt un vehicul pentru virusuri”, a accentuat dr. Maria Filep, convocată la întrunire.

În acest sens, recomandările clare ale medicilor și ale autorităților sunt evitarea grupurilor, a aglomerațiilor și toate activitățile care presupun adunări de persoane, ceea ce reprezintă un risc major de transmitere. De altfel, activităţile care presupun participarea a peste 100 de persoane în spații închise, sunt restricționate până în data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire, prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații De Urgență Mureș.

Un punct intens discutat a fost desfășurarea serviciilor religioase în această perioadă și cum ar trebui să se deruleze pentru a proteja sănătatea participanților. Serviciile religioase implică grupuri de oameni aflați în spații închise care cântă, se roagă împreună, vorbesc între ei, sărută icoane, se împărtășesc cu aceeași linguriță, gesturi care favorizează răspândirea COVID-19.

Având în vedere aceste aspecte, CLSU Ibănești vine cu o serie de recomandări:

► evitarea organizării de parastase duminica, pentru a se reduce numărul de persoane prezente.

► pentru a se evita aglomerațiile din interiorul bisericilor, enoriașii sunt rugați să asculte serviciul religios de la difuzoarele exterioare.

► evitarea sărutării icoanelor și amânarea împărtășaniei. Chiar dacă au spus că respecta măsurile dispuse de autoritățile publice, parohiile au respins măsura propusă de comitet de a acorda în această situație excepțională Sfânta Împărtășanie folosind lingurițe de unică folosință, sigilate individual, furnizate de Primăria Ibănești.

► evitarea contactului direct prin strângere de mâini, îmbrățișări etc.

► folosirea de către cei prezenți a soluțiilor de dezinfectare care sunt puse la dispoziție.

La nivel de Primărie, cetățenilor li se recomandă să amâne rezolvarea problemelor administrative până pe data de 1 aprilie și să se deplaseze la sediul Primăriei Ibănești doar în situația în care acestea nu mai suportă amânare. Pentru celelalte probleme, sunt rugați să se adreseze telefonic: 0265.538.300 – Primăria Ibănești, 0744.704.842 – primarul comunei Ibănești.

În cazul în care este nevoie de prezență la primărie, accesul se face controlat, se va intra treptat, câte o singură persoană, pentru a se evita aglomerarea. La fel, activitatea pentru întocmirea dosarelor APIA la primărie se va desfășura în această periodă pe baza unei planificări riguroase, pentru a se evita persoanele care așteaptă (intră o singură persoană).

www.ibanești.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE