OFICIAL. Cum va avea loc o înmormântare în cazul unui deces cauzat de coronavirus Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5852 Vizualizări

OFICIAL. Cum va avea loc o înmormântare în cazul unui deces cauzat de coronavirus

Monitorul Oficial al României nr. 207 de vineri, 13 martie, a publicat Ordinul Ministerului Sănătății pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2).

Fără autopsie, în caz de deces provocat de Covid-19

Potrivit documentului, reprezentanții spitalului unde se află internați pacienți în stare gravă cu Covid-19 au obligația să anunțe instituția de medicină legală încă din timpul vieții pacientului.

”În unitatea sanitară cu paturi, medicul curant sau un cadru medical desemnat de acesta va anunța instituția de medicină legală competentă încă din timpul vieții pacientului care prezintă semne severe de boală”, se arată în Protocol.

În caz de deces ca urmare a infecției cu Covid-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice, cadavrul ”nu se autopsiază” și va fi așezat ”într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 – pe bază de formol.”

Deschiderea sicriului sigilat, interzisă

Totodată, măsurile vizează și aparținătorii decedatului care vor fi lăsați (maxim două persoane) să identifice cadavrul doar dacă vor purta echipamente individuale de protecție puse la dispoziție cu titlu gratuit de unitatea sanitară în care a fost internat pacientul: halat de unică folosință, mască facială, botoși și mănuși (în caz de nevoie).

”Personalul implicat (va purta echipament special de protecție – n.r.) în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tipul TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului. Familia este cea care aduce sicriul în care se pune cadavrul. Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat”, se menționează în protocol.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE