Home / Administratie / Proiecte de 15,3 milioane de lei pentru comunitatea din Cristești

Proiecte de 15,3 milioane de lei pentru comunitatea din Cristești

Distribuie

Primarul comunei Cristești, Kovács Edit, a făcut public, în data de 21 februarie, pe pagina web a Primăriei comunei Cristești, www.cristestimures.ro, Raportul primarului privind starea economică, socială și de mediu a comunei Cristești pentru anul 2019.

De menționat că pagina web a Primăriei comunei Cristești este actualizată zilnic, conține informații de ultimă oră din diverse domenii de interes din comuna Cristești și permite transmiterea de sesizări on-line din partea cetățenilor, precum și plata amenzilor on-line.

”Succesul unei comune depinde de toți”

Documentul este structurat în 32 de pagini și conține informații variate și interesante despre anul administrativ anterior, dar și o scurtă sinteză a realizărilor din 2016 până în prezent.

”Dacă stăm să analizăm ultimii trei ani și jumătate, vom vedea că au existat extrem de multe probleme, o mare parte preluate din trecut, dar și numeroase succese în rezolvarea lor. Dacă stăm să analizăm prezentul, vedem că există în continuare un număr mare de probleme care își așteaptă rezolvarea, sunt multe proiecte în plină implementare și multe noi, propuse a fi realizate în 2020. Asta înseamnă un volum foarte mare de muncă, dar și alte noi reușite, care vor putea fi trecute la capitolul ”Succese,” în raportul primarului pentru anul 2020. Nu cred că există o comună fără probleme. Diferența stă în dorința și perseverența cu care ne străduim să le rezolvăm, de gradul de implicare, de timpul pe care suntem dispuși să-l dedicăm bunăstării comunei”, a transmis Kovács Edit.

Totodată, edilul-șef al comunei Cristești a lăsat să se înțeleagă că în activitatea sa s-a confruntat și cu piedici din partea unor persoane care ”în loc să pună mâna” pentru a contribui la progresul localității s-au rezumat ”să pună piedici.”

”Nimeni nu este perfect, doar că unii se străduiesc să se apropie cât mai mult de maxim, în timp ce altora nu le pasă doar de ei înșiși. Succesul unei comune depinde de toți cei care fac parte din viața acesteia, de la cetățean până la primar, de la cei implicați până la cei nepăsători. Diferența este dată de raportul dintre cele două și se oglindește în tot ceea ce se petrece în comună. Afirm că în această perioadă s-au produs o serie de schimbări în bine, ceea ce dovedește, că printr-un efort susținut, încet – încet lucrurile au luat o întorsătură pozitivă, bineînțeles nu în măsura în care mi-am imaginat, privind din afara sistemului. Când mă gândesc la volumul de muncă din acești ani, constat, fără nici o exagerare, că rezultatele sunt cu mult în urma efortului depus. Ne convine sau nu, cred că acest fapt se datorează celor care nu au dorit să contribuie la aceste realizări, în anumite situații punând chiar piedici, în loc să pună mâna. Important e să știm fiecare dintre noi în ce categorie ne aflăm. Iar de asta ne putem da seama, doar punându-ne toți – locuitorii, consilierii locali, aparat de specialitate, primar – întrebarea: cu ce am contribuit eu, pentru ca în această comună lucrurile să meargă mai bine?”, se precizează în raportul întocmit de Kovács Edit.

Investiții de 2,7 milioane de lei realizate în 2019:

  1. Extindere sistem camere supraveghere video în Cristești (95.000 de lei – buget local);
  2. Amenajare trotuare pe strada Morii din Cristești (55.700 de lei – buget local);
  3. Construire Grădiniță cu Program Prelungit în Cristești (valoarea totală a investiției este de 1.933.904 lei, din care 1.616.096 de lei reprezintă fonduri guvernamentale nerambursabile);
  4. Reparații la Cimitirul Eroilor din Cristești (44.221 de lei – buget local);
  5. Extinderea rețelei de apă – canal și asfaltare străzilor Vânătorilor și Orizontului din Cristești (363.994 de lei – buget local);
  6. DALI reabilitare șanțuri și podețe de scurgere a apei pluviale în Cristești (25.000 de lei – bugetul local);
  7. Reabilitare şanţuri și podeţe de scurgere a apei pluvial în zona străzilor Viilor şi Câmpului din Cristești (136.094 de lei – buget local);
  8. Proiect tehnic – Schimbare de destinație din brutărie în capelă mortuară în satul Vălureni (14.875 de lei – buget local);
  9. Calculator contabilitate (3.433 de lei – buget local);
  10. Imprimante pentru școală (19.996 de lei – buget local);
  11. Sărăriță – accesoriu buldoexcavator (49.000 de lei – buget local).

”Valoarea totală a investițiilor realizate și achitate în 2019 este de 2.741.217 de lei”, a precizat primarul comunei Cristești.

Proiecte de peste 15 milioane de lei, în derulare

Proiecte de investiții în derulare pentru care au fost depuse cereri de finanțare în vederea obținerii de fonduri nerambursabile și stadiul în care se află acestea:

  1. Modernizarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare menajeră în Cristești, localitățile Cristești și Vălureni (Contract de finanțare semnat cu AFIR, valoare totală eligibilă de 6.638.373,74 de lei (1.462.519 de euro) plus 1.622.238,6 de lei (288.351 de euro), TVA recuperabil).

”Execuția lucrărilor a fost începută în luna noiembrie 2019. Astăzi lucrările se derulează într-un ritm crescut, cu patru echipe, astfel existând șansa reală ca lucrarea să fie finalizată până la sfârșitul verii 2020”, a menționat Kovács Edit.

  1. Modernizarea Căminului Cultural din Cristești (Contract de finanțare semnat cu AFIR, în valoare de 1.912.691,58 de lei, la care se adaugă TVA recuperabil de 363.411,4 de lei. Valoarea totală a investiției este de 2.442.075 de lei.

”După avizarea proiectului tehnic și emiterea autorizației de construire, lucrările au fost demarate în data 6 ianuarie 2020. Cetățenii comunei Cristești se vor putea bucura din nou, după o pauză de ani buni, de primele evenimente culturale și/sau sociale organizate aici, începând chiar din acest an”, a detaliat primarul comunei Cristești.

  1. Extinderea și modernizarea clădirii Școlii Gimnaziale Cristești (Contract de finanțare semnat în 2019. Valoarea totală a proiectului este de 4.696.931 de lei, din care cofinanțare din partea comunei Cristești de 136.569 de lei. Proiectul este finanțat prin POR, axa prioritară 10).

”Proiectul tehnic a fost avizat de finanțator, iar lucrare scoasă la licitație. Termenul estimat de semnare contract de execuție lucrări este aprilie 2020”, a arătat Kovács Edit.

  1. Modernizarea Parcului Central Cristești (Contract de finanțare semnat cu AFIR, valoare totală de 308.323 de lei, cofinanțare de 27.841 de lei).

”Proiect aflat în execuție din decembrie 2019. Estimare finalizare lucrări: martie- aprilie 2020”, a precizat edilul-șef al localității Cristești.

  1. Grădiniță cu Program Normal (Valoare totală de 1.806.465 de lei. Proiect finanțat prin POR, Axa prioritară 10, derulat în parteneriat și prin Ministerul Educației Naționale, cofinanțare din partea comunei Cristești de 6.657 de lei).

”Estimare finalizare proiect: sfârșit de an 2020”, a explicat Kovács Edit.

  1. Amenajare punct de igienă în comuna Cristești (Contract de finanțare semnat cu AFIR. Valoarea totală a proiectului este de 213.947 de lei, iar cofinanțarea comuna Cristești de 49.041,36 de lei). ”Proiect tehnic în execuție. Termen finalizare proiect: anul 2020”, a precizat primarul comunei Cristești.

”Gradul de succes al proiectelor de dezvoltare depuse pentru finanțare în acești ani este de 100%. De fapt, de când s-au depus primele cereri de finanțare din comună pentru perioada de dezvoltare 2014-2020, din nouă proiecte depuse nouă au fost câștigate. Acest procent a fost modificat de către cele două proiecte sociale, depuse în două parteneriate, cu Școala Gimnazială, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională și alte instituții județene și naționale, privind copii proveniți din grupuri defavorizate, prevenirea abandonului școlar, consiliere psihologică și alte activități educative a copiilor și părinților din aceste familii, introducerea de activități de tip after-school și o masă caldă pentru aceștia, prin înființarea unui centru social pe strada Sportului. Din păcate, din diverse și multiple motive, nici unul din cele două proiecte nu a primit finanțare. Este important de menționat că depunerea celor două proiecte nu a implicat costuri financiare din partea comunei Cristești, doar muncă pierdută și experiență câștigată pentru viitor”, a concluzionat Kovács Edit.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.