Semnal de alarmă tras de producătorii de cartofi Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2611 Vizualizări

Semnal de alarmă tras de producătorii de cartofi

Gheorghe Boțoman, consultantul tehnic al Companiei Dafcochim Agro, fost președinte FNCR.

În aceste momente de criză generată de răspândirea noului Coronavirus COVID-19, cei implicați în sectorul agricol încep să tragă câteva semnale de alarmă. Printre acești se numără și cei din domeniu cultivării cartofului, respectiv reprezentanții  Federației Naționale Cartoful din România (FNCR) în frunte cu Romulus Oprea, Președinte , și Ioan Moroianu , Director Executiv. Poziția acestor vizavi de situația  zi a cartofului a fost subliniată pe pagina sa de Facebook de consultantul tehnic al Companiei Dafcochim  Agro,  Gheorghe Boțoman, fost președinte FNCR.

„Viitorul nostru ca fermieri dar și ca producători de cartof este în joc pe termen lung”

Intiulată „Cartoful și COVID-19”, poziția reprezentanților  FNCR subliniază criza alimentară care bate la ușă, pe fondul răspândirii tot mai accentuate a noului Coronavirus COVID-19.

„După cum observați,  trăim momente critice datorate pandemiei de Coronavirus. Aceste momente vor deveni și mai critice în curând și totul se va transforma într-o criză economică fără precedent pentru noi, acompaniată de foamete. Suntem producătorii unui aliment de bază, lăsat în voia sorții de 30 de ani. Nu mai dezvolt subiectul, îl știm cu toții foarte bine. În sfârșit am fost contactați (telefonic) de MADR, prin Secretarul de Stat, Emil Dumitru. Întrebarea principală a fost bineînțeles cum este posibil ca în piețe cartoful să ajungă la 8 lei/kg ?? I-am comunicat că stocurile de cartof românesc sunt pe terminate, acestea au fost vândute la poarta fermei la cca. 1.8 lei/kg, chiar 2,2 lei în cazuri izolate. 80 % din cartoful nostru a fost vândut până la sfârșitul lui decembrie, majoritar în diverse promoții impuse de rețelele de magazine. De aici și până la cifra de 8 lei, chiar 10 lei/kg este distanță lungă…Intermediarii au ridicat prețurile practic peste noapte nemaiavând la discreție importuri și vânzând stocurile rămase din importurile anterioare crizei plus ceea ce au mai putut achiziționa de la fermierii români la prețurile mai sus amintite. Oricum, vom întocmi un material din partea Federației pe care-l vom prezenta până Luni seara cel târziu, în vederea punerii lui în discuție chiar în CSAT. Vă solicităm, cu maximă celeritate să vă implicați în conceperea acestui material, viitorul nostru ca fermieri dar și ca producători de cartof este în joc pe termen lung. Drept urmare :
– Vă rugăm să ne prezentați situația stocurilor de cartof pentru consum , la această oră, inclusiv cu estimări ale stocurilor aflate la micii producători;
– De asemenea, situația stocurilor de cartof pentru sămânță; Importatorii, vă rog fiecare să comunice ce cantitate a importat pentru sezonul în curs;
– Vă rugăm să ne comunicați intențiile dvs. privind suprafețele –consum, sămânță și industrializare-pe care doriți să le plantați în 2020 și câte hectare – sau procentual- ați înființat până în acest moment;
– Așteptăm propuneri și sugestii în vederea încurajării creșterii suprafețelor plantate cu cartof în 2020, solicitare expresă de la MADR !!!
– Orice alte informații, păreri avizate asupra acestui subiect.
– Eventuale propuneri legate strict de regulile impuse pentru stoparea pandemiei, reguli care ne privesc direct.

Personal am transmis că fermierii ar trebui să fie obligați să-și înființeze culturile, nu împiedicați !!!Așteptăm propuneri legate strict de activitatea noastră : lucrul în câmp, în ferme, desfacere, relații cu bănci, furnizori, APIA, AFIR, ITM, ANAF ( taxe, TVA),alte autorități, problema zilierilor, a programului de lucru în agricultură, circulația pe drumurile publice etc etc”, afirmă reprezentanții Federației Naționale Cartoful din România (FNCR)

Valorificarea potențialul  agricol  național

Aceștia au subliniat necesitatea valorificării în mod corespunzător a potențialului agricol românesc.„Avem datoria dar și interesul direct să ne continuăm activitatea agricolă ca mijloc de existență și să impunem societății românești,până nu este prea târziu, respectul față de ocupația noastră care iată, se dovedește indispensabilă! Este momentul să cerem răspicat ca produsele alimentare consumate în România să fie majoritar produse în România, să putem supraviețui oricăror crize de genul celei de față în care românii așteaptă cu înfrigurare tirurile cu mâncare din Occident sau de aiurea în condițiile în care noi nu ne putem valorifica în mod corespunzător producțiile pe piața proprie. Potențialul nostru agricol este din păcate nevalorificat datorită decalajului economic față de țările dezvoltate și mai avem mult de muncă până putem concura în mod real pe piața liberă cu aceștia în condiții normale. Dar ce se întâmplă când se închid granițele ? Ce se întâmplă când furnizorii noștri externi majoritari de astăzi își vor bloca producțiile pentru propriile nevoi datorate unor crize de orice fel ?”, au subliniat  Romulus Oprea și Ioan Moroianu, președintele și directorul executiv al Federației Naționale Cartoful din România.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE