Festivalul Academia Sighișoara 2020, anulat Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 224 Vizualizări

Festivalul Academia Sighișoara 2020, anulat

Directorul artistic al Academiei Sighişoara, Alexandru Gavrilovici, violonist elveţian de origine română, a declarat joi, 25 martie, pentru Agerpres, că din cauza pandemiei de Coronavirus s-a luat decizia anulării ediţiei a 27-a a Academiei Sighişoara, un festival-şcoală româno-elveţian pentru muzicienii tineri, unic în România, programat în luna august.
„Este o necunoscută mare cum va evolua pandemia de Coronavirus, iar specificul acestei Academii este şi socializarea tinerilor studenţi. În momentul acesta, când nu ştim ce se va întâmpla, nu putem să ne adunăm 70-80 de oameni care cântă împreună, socializează şi sunt aproape. Suntem foarte optimişti fiindcă acest curs şi-a dovedit vitalitatea, iar această colaborare cu Primăria Sighişoara are deja loc de 27 de ani. Este un timp de reflecţie şi de încetinire a unui ritm destul de incredibil pe care l-a luat omenirea întreagă. Probabil va fi un moment de reflecţie pentru toţi şi ne dorim ca următoarea ediţie, din 2021, să fie şi mai bună, dacă nu cea mai bună. Totul este anulat, inclusiv evenimentele premergătoare, e vorba de o planificare care durează cel puţin 8 luni”, a declarat Alexandru Gavrilovici.
Directorul artistic al Academiei Sighişoara a arătat că acesta este un moment în care oamenii trebuie să arate o mare disciplină civică peste tot în lume, iar din acest motiv a fost anulată manifestarea inclusă pe locul 12 între cele mai interesante 20 de destinaţii muzicale din întreaga lume de către site-ul CMUSE, care oferă cele mai noi ştiri şi videoclipuri din industria muzicală mondială.
„După cum vedem, acest virus nu cunoaşte hotare şi nu putem să îi punem o limită şi, din păcate, trebuie să renunţăm. Proiectul era deja în desfăşurare, am primit mesaje de la toţi profesorii că sunt foarte trişti, dar ne înţeleg perfect. Sunt profesori din Germania, Elveţia, Finlanda, Polonia, toţi au scris imediat că e o mare tristeţe că renunţăm, dar este decizia cea mai bună, singura raţională. Sufleteşte aş fi vrut să spunem că mergem mai departe însă sunt mult prea multe riscuri şi nu aş vrea ca să apar ca un element de surdină în acest proiect care este mândria noastră. Îl vom duce mai departe când lucrurile se vor linişti. Nu îmi imaginez ca la cursuri sau la cantină să purtăm toţi măşti. Nu, trebuie să facem lucrurile cât mai sănătos cu putinţă”, a arătat Alexandru Gavrilovici.
Între profesorii de talie mondială care au confirmat prezenţa la cea de-a 27-a ediţie a Academiei Sighişoara se regăsesc Vladimir Lakatos şi Verena Sennekamp (Germania), Irina Gavrilovici (Austria), Tamara Granat (Polonia), Colin Hansen (Finlanda-SUA), Marie Trottmann, Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean, Endre Guran, Albert Diringer, Gerardo Vila, toţi din Elveţia, Eva Aved şi Crina Laszlo, ambele din România.
Începuturile ”Academiei Sighişoara” se regăsesc în Festivalul de Muzică de Vară Sighişoara, iniţiat în 1993 de Alexandru Gavrilovici, fost prim concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Berna timp de 34 de ani, şi de flautista elveţiană Heidi Indermühle.
Ulterior, dintr-un curs pentru studenţi din România şi Elveţia, susţinut de profesionişti în domeniu, recunoscuţi pe plan mondial, ”Academia Sighişoara” s-a transformat treptat într-un important festival, dar cu păstrarea caracterului de şcoală de vară.
Academia Sighişoara este susţinută, prin Ambasada de la Bucureşti, de către Guvernul Elveţiei şi firme cu acţionariat elveţian din România, cu concursul Primăriei Sighişoara.
De-a lungul anilor, Academia Sighişoara a adus şi numeroase premiere în România, respectiv organizarea primelor cursuri ”Alexander Technique”, necesare conştientizării mişcării corporale a fiecărui muzician, în timp ce cântă la un instrument, prima Schubertiadă din România, lansarea unor compoziţii în premieră mondială, dar şi achiziţionarea primului fortepiano din ţară, care a ajuns Academia de Muzică din Cluj-Napoca.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE