Home / Sanatate / Nutriția, imunitatea și coronavirusul

Nutriția, imunitatea și coronavirusul

Distribuie

Coronavirus – e un cuvânt ce stă pe buzele tuturor, iar zvonurile privind modul de prevenție se împrăștie cu aceiași rapiditate ca și contagiozitatea acestei pandemii.

Chiar dacă lucrezi de acasă, eviți ieșitul în public, te speli cu scrupulozitate pe mâini, stă în natura umană să vrei mai multă protecție pentru tine și cei dragi ție.

Întrebarea pe care o aud des este ”ce să mănânc sau ce suplimente să iau ca să nu mă îmbolnăvesc?”.

Doar că răspunsul meu nu e mereu cel așteptat… În primul rând nu poți să-ți ”modifici” sau să ”accelerezi” puterea de acțiune a sistemului imunitar și crede-mă nici nu ai vrea asta. Ceea ce ar trebui să faci este să oferi suport pentru o funcționalitate normală și asta nu este egal cu  ”creșterea imunității”.

Hai să facem un exercițiu de imaginație: dacă sistemul tău imunitar funcționează pe o viteză mai mare decât cea normală poți risca să dezvolți boli autoimune cum ar fi: boala celiacă, lupus, afecțiuni ale tiroidei, artrita reumatoidă. Când sistemul imunitar este prea accelerat  atacă propriile celule ale organismului. Pe scurt, nu luptă pentru apărarea ta, ci luptă împotriva ta.

Dar totuși, ce putem face?

În primul rând, să ascultăm sfatul autorităților și să stăm acasă sau să limităm cât mai mult expunerea publică.

Iar din punct de vedere nutrițional ar trebui să consumăm alimente care ne îmbunătățesc funcția digestivă. 80% din sistemul imun se află la nivel intestinal, așa că un tract digestiv sănătos reprezintă un sistem bun de apărare. Alimente ce conțin pre și probiotice ar trebui consumate zilnic.

Probioticele sunt acele microorganisme – ”bacteriile bune” care ne asigură o digestie optimă. Asta nu înseamnă că trebuie să luați suplimente de probiotice dacă necesitatea nu o cere, ci trebuie să consumați alimente ce conțin în mod natural aceste bacterii. Un exemplu bun este kefirul.

Prebioticele sunt alimente cu conținut de fibre cu care se hrănesc aceste microorganisme.

Cum rămâne cu vitaminele și mineralele?

Anumiți micronutrienți joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imun – cum ar fi vitaminele A, C, D  și Zincul, dar  nu este o soluție să faci abuz de suplimente ce conțin acești nutrienți, nu există studii care atestă ca dozele mari ajută. Pe de altă parte, sistemul imun este complex și implică celule și sisteme de organe, iar felul în care interacționează nutrienții cu sistemul imun este si el la fel de complex.

O excepție o poate face vitamina D pe care nu o luăm dintr-o varietate mare de alimente și probabil nu ne expunem suficient la Soare pentru a avea o producție proprie. Mai ales după sezonul rece multe persoane prezintă deficit de vitamina D. Aceasta are multiple roluri în organism, iar cercetările au demonstrat că deficiența ei este asociată cu un risc crescut de infecții.

Imunitatea nu se cumpără de la farmacie, ci se susține cu obiceiuri sănătoase

Consumând vegetale cât mai diverse asociate cu cereale, ouă, lactate, carne îți asiguri aportul optim de nutrienți și îți susții sănătatea. Ca să limitezi mersul la supermarket dar să ai un meniu variat și sănătos, fă-ți un stoc de fructe și legume congelate, precum și leguminoase uscate cum ar fi fasolea boabe, lintea, năutul.

Nu uita de mișcarea zilnică. Chiar dacă nu mai mergi la sală, online-ul îți pune la dispoziție programe de exerciții fizice potrivite de făcut acasă. Hai să utilizăm tehnologia și în favoarea sănătății noastre.

Acum chiar e timpul să dormi. Somnul este la fel de important ca mișcarea sau ca alimentația sănătoasă și dacă înainte te plângeai că nu ai suficient timp, acum e momentul să dormi cât de mult poți.

Încearcă să te relaxezi. Știu că situația este tensionată și tot ce vedem în media este îngrijorător, dar detașează-te. Stresul scade funcția sistemului imunitar, iar riscul de a dezvolta o afecțiune sau chiar temutul Covid-19 este mai mare. Informează-te doar din surse avizate și alege să vizionezi un film bun în defavoarea programelor de știri în exces.

Înainte să închei aș vrea să subliniez un lucru: există numeroase oferte de pachete cu suplimente și produse care ne promit protecție absolută și pretind a preveni sau mai grav chiar a trata infecția cu virusul Covid-19. Unele din ele sunt comercializate cu bune intenții, dar sunt lipsite de orice bază științifică, iar altele sunt menite să ne exploateze teama de îmbolnăvire pe care o experimentăm cu toții în aceste zile. Indiferent de situație, nu cădeți în plasa lor.

Multă sănătate!

Liana CONȚIU

Nutriționist dietetician, Master Trainer Fitness Education

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.