Luduș: Cinematograful „Flacăra”, în domeniul public Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 299 Vizualizări

Luduș: Cinematograful „Flacăra”, în domeniul public

Cinematograful „Flacăra” din Luduș a fost prima construcție importantă realizată după 1944 și destinată exclusiv culturii, un loc în care ludușenii și-au petrecut multe momente de relaxare. După anul 1989, noile condiții social-economice, concurența puternică a posturilor de televiziune a făcut ca interesul oamenilor pentru marele ecran să scadă tot mai accentuat, ceea ce a dus la oprirea activității și stingerea reflectoarelor, altădată strălucitoare. Au urmat ani mulți în care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) „România Film” a asistat pasivă la degradarea lentă a clădirii construită în anul 1952, în anii grei care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial.

Apare o rază de lumină

În anul 2009, RADEF „România Film” se convinge, în sfârșit, că nu are posibilități materiale de a continua să țină în administrarea sa o clădire cu care nu știa ce să mai facă și pe baza prevederilor art. 1, punctul 8 a Legii nr. 303/2008, privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2008, pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului  nr. 39/2005, privind cinematografia, precum și ale prevederilor Legii nr. 213/1998, privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, propune Primăriei orașului Luduș încheierea unui protocol. Așa se face că prin Hotărârea Consiliului Local nr. 145/2009, Consiliul local Luduș aprobă Protocolul prin care Primăria orașului preia de la RADEF „România Film” imobilul Cinematograful „Flacăra” în domeniul public al orașului.

Prin aceeași Hotărâre de Consiliu Local a fost aprobată trecerea în domeniul privat al UAT Luduș și în administrarea Consiliului local bunurile mobile aflate în inventarul Cinematografului „Flacăra”, precum și preluarea activului și pasivului aferent cinematografului. De atunci, din anul 2009, clădirea preluată  a rămas nefolosită și în acest moment este greu de apreciat soarta sa ulterioară. Imobilul este amplasat în intravilanul orașului Luduș, strada Republicii nr. 14 și este împrejmuit cu gard din sârmă și beton, este o construcție P plus 1E, pe fundație din beton, zidărie din cărămidă, învelitoare din țiglă, în suprafață construită de 374 de metri pătrați, suprafața construită desfășurată de 507 de metri pătrați.

Pe baza Raportului de specialitate întocmit de Anca Năsăudean, șefa Serviciului „IADP” din Primăria orașului Luduș și a Raportului de aprobare al primarului Cristian Moldovan, Consiliul Local Luduș a aprobat întabularea dreptului de proprietate asupra suprafeței de teren aferentă imobilului „Cinematograf  „Flacăra” situată în orașul Luduș, respectiv 580 de metri pătrați, categorie de folosință curți-construcții intravilan, în favoarea orașului Luduș- domeniul public, precum și evidențierea cinematografului „Flacăra” în favoarea Orașului Luduș – domeniul public.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE