Voluntarii din Ibănești – model de responsabilitate și simț civic Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 592 Vizualizări

Voluntarii din Ibănești – model de responsabilitate și simț civic

15 voluntari din Ibănești vin în aceste zile în sprijinul persoanelor vârstnice care au nevoie de ajutor la cumpărături – persoane cu vârste peste 65 de ani fără aparținători, categorie de populație extrem de vulnerabilă în fața coronavirusului.

Cu lista de cumpărături în mână, cei doi voluntari traversează grăbit magazinul. Unul citește cu voce tare ce trebuie cumpărat, celălalt pune produsele în coș. Trec rapid, fără discuții inutile, pe la legume, carne, pâine și alte produse de bază. Știu imediat unde să se oprească pentru că persoana care le-a solicitat ajutor le-a spus exact de ce produse are nevoie și de unde să fie cumpărate. Și, într-adevăr, lucrurile merg repede. De sub măștile bine trase până sub ochi (și cu mănuși în mână), vânzătoarele îi recunosc pe cei doi – au ecusoanele Primăriei Ibănești la gât, cu numele, calitatea de voluntar și mențiunea SVSU (Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență).Încă o oprire să cumpere brânză, pun produsele în mașină și pleacă. În tot acest timp, nu uită să se dezinfecteze. Când ajung înapoi la domiciliul persoanei care i-a chemat, își pun la loc vizibil numerele de identificare, anunță telefonic că au venit și lasă restul și sacoșele cu produse. Totul se întâmplă cu rapiditate, păstrând distanța și normele de siguranță impuse pentru prevenirea transmiterii virusului.

Cam așa decurge o intervenție a voluntarilor din cadrul centrului operativ temporar, înființat de Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, în calitate de președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență. Acesta este format din 15 voluntari: Petra Florin, Dan Alin Florin, Suceava Alexandru Dorin, Dan Mircea, Molnar Beniamin Florin, Muntean Petru Ionuț, Todoran Florin Costel, Todoran Ioan Dragomir, Todoran Silvestru, Todoran Dorin, Dan Mădălin, Moldovan Radu Vasile, Todoran Oriana Ioana, Suceava Eugen Sebastin și Ilic Maria Petronela. Centrul este deservit de doi dispeceri care preiau apelurile și solicitările persoanelor care au nevoie de ajutor și pe care le comunică mai departe voluntarilor. Persoanei care apelează i se comunică numerele de identificare ale celor care vor interveni și pe care acestea le vor păstra într-un loc vizibil.

Se lucrează sistematic, după reguli clare

Cei 15 voluntari au fost pregătiți, li s-au explicat sarcinile, regulile și a fost pus la punct un sistem de lucru care să funcționeze eficient, cu respectarea măsurilor de siguranță. Voluntarilor li s-a pus în vedere că prioritatea lor este să ajute și, mai ales, să protejeze prin felul în care acționează sănătatea persoanelor vârstnice (persoanele care au peste 65 de ani și nu au aparținător au fost contactate telefonic și, în continuare, pentru solicitări sunt disponibile două numere de telefon – 0265.538.300 și 0755.144.700). „Prin acest centru am vrut să ne asigurăm că lucrăm ordonat, sistematic, după niște reguli clare”, explică primarul comunei, Dan Vasile Dumitru.

„De ce să nu mă implic și eu?”

Oriana Todoran este studentă în anul II, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Babeș Bolyai (Tîrgu Mureș). Fiind acasă în perioada aceasta, când a văzut că Primăria Ibănești vine în ajutorul persoanelor izolate ducându-le zilnic mâncare, și-a spus că dorește să ajute. Deja cu vechime în acțiuni de voluntariat, a lucrat ca voluntar la un centru de copii pentru dezabilități, l-a contactat pe primarul comunei.

„Când i-am văzut zilele trecute, pe domnul primar și pe domnul viceprimar, că merg cu mâncare la persoanele izolate, mi-am zis: «De ce să nu mă implic și eu, dacă ei chiar fac ceva? De ce să stau acasă, degeaba, în timpul ăsta, când pot să ajut?»”, spune Oriana. Sâmbăta aceasta, deși la sfârșit de săptămână, a intervenit împreună cu Alin Dan, pentru cumpărături și plata unor facturi pentru o persoană care nu putea părăsi domiciliul. “Vreau să fiu pentru acești oameni sprijinul pe care nu-l au în aceste zile”, spune Alin Dan, aflat deja la a doua acțiune, în cealaltă mergând împreună cu colegul voluntar, Beniamin Molnar. „Pot fi bunicii mei, cum să nu-i ajut”?, zice, la rândul ei, Ilic Maria Petronela. „Când pot, când am ocazia, încerc să ajut. Dacă s-au implicat și alții, de ce nu și eu?”

Important! Pentru a solicita ajutorul acestor tineri sufletiști, persoanele care au peste 65 de ani și sunt fără aparținători sunt rugate să sune la dispeceratul special al Primăriei Ibănești la următoarele numere de telefon: 0265.538.300 (fix) și 0755.144.700 (mobil), în intervalul orar 8.00-16.00. Pentru urgențe în afara programului, sunt rugate să-l apeleze direct pe primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru (telefon 0744.704.842).

Text și foto: www.ibanesti.ro ( Adina Gruia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE