Home / Cultură / A fost odată Carmina Burana …

A fost odată Carmina Burana …

A fost odată ca niciodată, că de nu s-ar fi dansat, nici acum nu am fi comentat, o zi de februarie a anului 2012, 17 dacă bine mă mai ajută memoria.  Ce are așa special data asta ? Păi are, că de nu ar avea, nu am mai povesti noi acum. Atunci s-a produs ceva extraordinar, o renaștere, o magie,  reliefată atât de minunat prin artă, prin muzică, prin dans, prin teatru, prin tot ce are mai frumos lume spiritul uman. Toate acestea portă un nume, de fapt mai multe, dacă e să-i punem la socotelă pe toți, și aș începe cu Carl Orff, cel care a compus magistrala Carmina Burana, apoi Gigi Căciuleanu, cel care a pus-o  în scenă la Naționalul din Tîrgu Mureș , ajutat fiind de Alina Herescu (Scenografie), Cristina Iuşan (Asistent coregrafie), Laurenţiu Blaga (Asistent regie),  Ilarian Varga (Regia tehnică), și nu în utimul rând de actorii MONICA RISTEA, BENŐ KINGA, BUDILEANU RAREŞ, CIUGULITU CSABA, CRĂCIUN MIHAI, GAVAZĂ COSTIN, GECSE RAMONA, HOLTZLI CRISTINA, LOGHIN ANCA, MARTIN DELIA, MIHAELA MIHAI, PANTEA LUCHIAN, IUŞAN CRISTINA, AVRĂMUŢ DIANA, BANCIU CLAUDIU, BADEA DENISA, BANCIU EMA, BÓRDÁS ATTILA, CHEREGI IOANA, DABÓCZI DÁVID, DECIANU IOANA, FRÂNCEANU ALEXANDRU, GHERGU GEORGIANA, GOTHÁRD VERONIKA, PÉTERFI ARNÓLD, RUSZULY ERVIN, SIMON KALMAN ATTILA, ŞTIAN CLAUDIU, ŞTIOPOANE RAISA, ZAIBA ANIKÓ.Momentul a fost frumos consemnat în presa vremii cam așa : „Coregraful şi-a respectat şi de această dată blazonul, dansul,  mişcarea şi emoţiile fiind simţite de întreaga sală (…) unii spectatori explodând în lacrimi la finalul spectacolului, încărcaţi la maximum cu magia unui spectacol cum nu s-a mai pomenit la Târgu-Mureş. Emoţia era vizibilă şi la actori, la finalul premierei, după o muncă pe cât de istovitoare pe atât de plăcută cu coregraful Gigi Căciuleanu, aceştia vâzându-şi împlinit un vis, acela de a fi martori prin trăire, joc şi dans unei magii. Respect şi mulţumiri maestrului Căciuleanu, Târgu-Mureşul, actorii Naţionalului, spectatorii târgumureşeni aşteptau de mult această magie, care iată s-a produs o dată cu premiera spectacolului Carmina Burana!” (“Carmina Burana de Gigi Căciuleanu, triumf artistic la Naţional”, Zi de Zi, 20 februarie 2012)

Acum teatrul e trist, coronavirusul a făcut ca scena să fie goală, iar actorii, pe la casele lor,  încearcă prin tot felul de mijloace  să ne mai aducă un gând bun. Puteți totuși gusta din farmecul teatrului accesând  site-ul https://www.youtube.com/channel/UCyxzwhJj5ZiGWMc_–fY20Q unde puteți vedea actorii Naționalului  făcând ce știu ei mai bine. Revenind la premiera din primăvara anului 2012, accesând site-ul cu pricina (https://www.youtube.com/watch?v=LSiXYjDkOtM) puteți retrăi emoția Carminei Burana, cu prilejul ultimei reprezentații avută loc pe 21 aprilie 2015 , motiv să vibrați alături de actorii Naționalului pe:

O Fortuna,

velut luna

statu variabilis,

semper crescis

aut decrescis;

vita detestabilis

nunc obdurat

et tunc curat

ludo mentis aciem,

egestatem,

potestatem

dissolvit ut glaciem.

Sors immanis

et inanis,

rota tu volubilis,

status malus,

vana salus

semper dissolubilis,

obumbrata

et velata

michi quoque niteris;

nunc per ludum

dorsum nudum

fero tui sceleris.

Sors salutis

et virtutis

michi nunc contraria,

est affectus

et defectus

semper in angaria.

hac in hora

sine mora

corde pulsum tangite;

quod per sortem

sternit fortem,

mecum omnes plangite!

Foto: Cristina Gânj (Bristena)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Teatrul cu public revine cu o nouă locație

După ce în luna martie, datorită situaţiei epidemiologice, Teatrul Naţional Târgu-Mureş a trebuit să îşi …