Home / Administratie / Târgu-Mureș: Ordin de prefect contestat de viceprimarul Sergiu Papuc

Târgu-Mureș: Ordin de prefect contestat de viceprimarul Sergiu Papuc

Distribuie

Viceprimarul municipiului Târgu-Mureș, social-democratul Sergiu Papuc, a criticat vineri, 3 aprilie, pe pagina sa de Facebook, decizia luată joi, 2 aprilie, de prefectul județului Mureș, Mara Togănel, care l-a suspendat din funcție, printr-un Ordin, pe perioada stării de urgență, pe dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

În textul său, intitulat ”Abuz în serviciu la Prefectura Mureș”, viceprimarul municipiului Târgu-Mureș, care este avocat de profesie, susține că suspendarea din funcție a dr. Ovidiu Gîrbovan s-a făcut ”fără nicio bază legală.”

Redăm, în rândurile de mai jos, textul integral asumat de Sergiu Papuc:

”De ceea ce mă temeam cel mai mult, iată, s-a întâmplat ieri în judeţul Mureş. Este vorba despre abuzul în serviciu mascat de această stare de urgenţă declarată la nivel naţional. Mă refer aici la ordinele emise ieri de prefectul de Mureş cu privire la suspendarea din funcţie a directorului Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi numirea noului manager (deşi spitalul este o instituţie subordonată CJ Mureş, nu Prefecturii), fără nicio bază legală.
Se pare că asemenea abuzuri impardonabile se pot comite acum îndărătul paravanului numit generic stare de urgenţă.
Guvernul a adoptat ieri, 2 aprilie, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind „întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar „; ordonanţă care, practic, reglementează cine coordonează, în această perioadă, funcţionarea unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, respectiv numire, suspendare, eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în unitățile sanitare.
Așadar, nici din cuprinsul OUG 1/1999 modificată prin legea 453/2004, care reglementează atribuțiile prefectului pe perioada stării de urgența și nici din alte acte normative apărute în perioada actualei stări de urgență, prefectul de Mureş nu avea şi nici nu are calitate şi temei legal pentru a suspenda şi numi managerul SCJ Mureş!
Ca temei legal al ordinelor emise ieri, prefectul de Mureş invocă art. 19 din anexa 1 a Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instiuirea stării de urgenţă pe teritoriul României.
Nici în cuprinsul acestui articol şi nicăieri în decret sau în alte ordine ulterioare nu se conferă atribuţii prefecţilor pentru a emite astfel de ordine.
Mai mult, în nota de fundamentare a OUG adoptată ieri de Guven se prevăd următoarele: “… întrucât Ministerul Sănătăţii este autoritatea centrală în domeniul sănătăţii publice, începând cu data intrării în vigoare a prezentei OUG, pe perioada situaţiei de urgenţă, Ministerul Sănătăţii este autoritatea exclusivă pentru aplicarea prevederilor art. 19 din Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instiuirea stării de urgenţă pe teritoriul României”.
În concluzie, chiar dacă este stare de urgenţă și chiar dacă este vorba de un prefect, principiile statului de drept si legea incidentă în materie trebuie respectate. Altmineri, vorbim de un abuz, comis de însuşi reprezentantul Guvernului în teritoriu, ceea ce poate să fie chiar o circumstanţă agravantă.
Necunoașterea legii de către prefectul de Mureș nu-i scuză abuzul.”

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

2 comentarii

  1. Dar dvs in ce calitate si cu ce interes ati atacat acest ordin de prefect? In calitate de membru PSD si cu un mare interes politic… din cate vad…

  2. Păi dacă este atât de sigur domnul avocat, urgent, fără a aștepta trecerea timpului trebuie acționat în judecată prefectul și ca persoană de stat și ca persană fizică…. Și cerute despăgubiri să simtă și buzunarele verilor de a șaptea spiță…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.